Fiúk, lányok, halál és kövér néni a buszon: kérdések, melyek zavarba hoznak szülőként
Van, hogy a gyerek kérdése nem a legjobb időben hangzik el, vagy teljesen felkészületlenül éri a szülőt: pár válasszal segítünk időt nyerni.

ennyi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyereknek egyetlen kérdését sem szabad válasz nélkül hagyni, hanem életkorának megfelelő nyelven és részletességgel el kell magyarázni, amire kíváncsi.

Vannak persze olyan kérdések, melyeket bizonyos helyzetekben zavarba ejtő lehet hallani, vagy, amelyekre a szülő még nem készült fel. Ilyen esetekre következik hét mentőöv, melyekkel idő nyerhető a részletesebb válaszadásig.

Miért kövér a néni?

Nem túl kényelmes helyzet, ha a gyerek ujjal mutogat egy molettebb nőre a buszon, és jó hangosan megkérdi, miért olyan, amilyen. Nem tanácsos csendre inteni a gyereket, jobb reakció lehet így felelni:

- Mindenki más. Vannak olyanok, akik alacsonyabbak, mások magasabbak, vannak bajuszos bácsik, hosszú hajú nénik - de tudod, nem szoktunk így rámutatni senkire azért, ahogy kinéz. Ha kíváncsi vagy rá, ki miért olyan, amilyen, később kérdezd meg anyát, amikor csak ketten leszünk.

Neked miért szabad, ha nekem nem?

Ha a felnőttnek van egy szokása, aminek szöges ellentétére tanítja a gyereket, a gyerek szemében hiteltelen lehet, és rákérdezhet, hogy a szabály miért nem vonatkozik a szülőre is. Az azért, mert nekem szabad egy nagyon rossz felelet, de jobb válasz lehet a következő:

- Bizony, jól látod, sajnos anya/apa ezt így csinálja, de ez egy rossz szokás, anya/apa is szeretné másképp csinálni, próbálja. Azért tanítjuk neked másképp, hogy te jól csináld.

Miért mások a fiúk meg a lányok ott?

Minden kisgyereknél elérkezik az idő, amikor a nemi különbségek foglalkoztatni kezdik. Nemcsak az, kinek mije van, hanem az is, miért van ez így. Az első időkben elég lehet annyi is, hogy innen lehet tudni, hogy ki fiú, és ki lány. Később ez már neki sem lesz elég, és a legjobb nem ferdíteni, hanem a kisgyerek nyelvén az igazat válaszolni:

- Azért mások, mert ezek a testrészeik éppen egymásba illenek, mint a kirakós játék, és, ha felnőttek lesznek, akkor így lehet majd kisbabájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan születik a baba?

Ez a kérdés is törvényszerűen elérkezik. Pironkodás helyett egyenes válasz szükségeltetik:

- Ha a felnőttek, bácsik és nénik szeretik egymást, ölelkeznek, csókolóznak. A bácsi kis sejteket ad, melyek összetalálkoznak a néni kis sejtjével. A sejt olyan, mint egy nagyon-nagyon apró pötty. Ebből lesz a kisbaba, ami a nő pocakjában növekszik. Ha a baba már olyan nagy, hogy nincsen hely neki odabent, akkor megszületik.

Miért büdös a bácsi?

Óhatatlanul előfordul, főleg nagyvárosban, hogy hajléktalanokkal, rosszabb körülmények között élőkkel kerül egy buszra az ember. A kisgyerekek nem tapintatlanok, csak kíváncsiak, így feltehetik a fenti kérdést. Ilyenkor jó válasz lehet a következő:

- Tudod, nem mindenki tud habos vízben csücsülni minden este, mint ahogy te szoktál, mert nincsen rá lehetősége. Azért nem olyan illatos, mint a habfürdő. Ilyesmit akkor kérdezz, ha ketten vagyunk, mert nem szoktunk senkire így rámutatni, miért olyan, amilyen.

Fájni fog a szuri?

A legrosszabb, amit a szülő tehet, ha azt mondja, nem. Mindenki tudja, hogy ez nem igaz, és a gyereket felkészületlenül fogja érni a fájdalom, átverve érzi majd magát. Helyette okosabb ezt mondani:

- Sajnos igen, fájni fog, de az a jó, hogy csak egy nagyon rövid ideig. Mire elszámolunk tízig, vagy elénekelem neked a kedvenc dalodat, már nem is fog fájni. Anya is kapott szurit régebben, amikor beteg volt, de örült neki, hogy hamar el is múlt. Tudod, a doktor néni azért adja a szurit, hogy egészséges legyél, ne legyél beteg.

Anya, hol van Morzsi kutya, miért nem jön haza?

Állatot tartani nemcsak a sok öröm és játék, hanem a felelősségérzet kialakítása és a halál megismerése miatt is jó lehet. A halálról fontos beszélni a gyerekkel fokozatosan, hiszen tudnia kell, hogy az őt körülvevőkkel és mindennel, mindenkivel, aki él, megtörténhet. Tekintettel a gyerek korára, nem sokat és nem is keveset mondva érdemes beszélni róla, kerülve az örökre elalszik és hasonló kifejezéseket - erre a pszichológus korábbi cikkünkben felhívta a figyelmet.

Mit érdemes mondani egy ilyen helyzetben?

- Az állatok elpusztulnak, meghalnak egy napon. Ez történt Morzsi kutyával is sajnos, mert öreg volt, és nem működik tovább a teste. Születnek kiskutyák, majd nagy kutyák lesznek, és öreg kutyák. Végül elpusztulnak.

Rákérdezhet, az emberekkel is ez történik-e:

- Így van ez mindennel, ami él, az emberrel is. Gyerekből felnőtt lesz, majd megöregszik, és meghal. De addig sok idő eltelik, sok szép dolgot lát, sok jó dolgot csinál, és lesznek neki is gyerekei - ez az élet rendje.

A cikk megírásában részint a következőt vettük lapul: forrás.

Ezt is szeretjük