"Betti mindennap masszívan utált" - Teréz sajátja mellé fogadta örökbe a 7 éves kislányt
Betti kilencéves, cigány származású kislány, akit hétévesen fogadtak örökbe.

GettyImages-87124618
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy másik életről való gondoskodás, legyen szó vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekről, kötelezettségekkel, sok lemondással, rengeteg könnyel, de számos boldog, meghitt pillanattal is jár. 

Teréz pedagógusként dolgozik a felsőoktatásban, férje kutató, 15 éve vannak együtt, és két gyermeket nevelnek. Emese, a vér szerinti lányuk 11 éves, Betti 9 éves, cigány származású kislány, akit két évvel korábban, a kötelező tanfolyam elvégzése után egy évvel fogadtak örökbe - meséli történetét a kétgyermekes anya, Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van című könyvében.

Hétéves gyermeket fogadtak örökbe

Teréz negyven felett járt, amikor vér szerinti lánya megfogant. A terhesség korai szakaszában kiderült, hogy a magzat egy ritka genetikai rendellenességgel jön a világra, ami miatt talán nem is marad életben. Egynaposan, majd később is megműtötték, és mivel hosszú ideig a szülők csak rá koncentráltak, meg sem fordult a fejükben egy kis testvér. Időközben Emese teljesen rendbe jött, egyre gyakrabban kezdte emlegetni, hogy testvérkét szeretne, a pár viszont kifutott az időből. Ekkor jött az örökbefogadás gondolata. 

A kép illusztráció.
Fotó: bbstudio_aad / Getty Images Hungary

- A jogszabály szerint a fiatalabb szülő és a gyermek között legfeljebb 45 év lehet, és fiatalabbnak kellett lennie az akkor nyolcéves lányunknál, így 4 és 7 év közötti lánygyermeket kerestünk. (…) Az egyik legfontosabb dolog, amit a családomban megtanultam, hogy származástól függetlenül mindannyian egyenlőnek születünk, így a származásával kapcsolatban nem volt kifogásunk - mondta Teréz.

Bettit fiatalkorú anya szülte, és otthagyta a kórházban, majd nevelőszülőkhöz és végül Terézékhez került. A kezdeti időszakban rengeteg nehézséggel néztek szembe.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A másfél hónap alatt, amíg látogattuk, egyre közelebb kerültünk egymáshoz, kialakult a kötődés. Aztán jöttek a hétköznapok. Betti nappal masszívan utált, és ezt mindennap a fejemhez is vágta. Mint mondta, mindenkit szeret a családban, csak engem utál. Nem érinthettem meg, nem mosolyoghattam rá, nem kedveskedhettem neki. Este, lefekvéskor teljesen megenyhült, oda kellett feküdnöm mellé, szeretgettem, babusgattam. Ez adott erőt a másnapokhoz.

"Úgy éreztem, hogy nem bírom tovább"

Teréz úgy érzi, szerencse, hogy az örökbefogadó-tanfolyamon azt is megtanulták, hogy természetes, ha az első időkben haragudni és ellenkezni fog a kislány, különben kétségbeesett volna.

- Természetesen előfordult, hogy elszakadt a cérna, vagy úgy éreztem, nem bírom tovább. Olyankor az segített át a holtponton, hogy arra gondoltam, neki mennyivel nehezebb. Érthetően nagy káosz volt a kis fejében arról, mi is történt vele idáig az életében. Rengeteg kérdése volt, miért adta őt oda a nevelőanyuka, miért kellett idejönnie, ha mi meghalunk, ki fogja őt felnevelni - meséli Teréz, akinek vér szerinti lánya is megszenvedte az első időszakot.

GettyImages-905025326
Fotó: zimmytws / Getty Images Hungary

- Egy idő után Emese azt látta, hogy Betti szinte állandóan az ölemben van, szeretgetjük, babusgatjuk. Elpanaszolta, hogy őt már nem is szeretjük, elkeseredett, depressziós lett, és kialakult egy pszichoszomatikus betegsége, amit hosszas pszichológiai segítséggel tudtunk orvosolni. Mindannyian megszenvedtük a kezdeti időket, de mára teljesen rendben van, Bettivel pedig jó a kapcsolata - mondja Teréz, aki úgy érzi, örökbe fogadott gyermekének két év után sikerült teljesen integrálódnia a családba.

- Kiegyensúlyozottan, otthonosan mozog minden terepen, simán lenyúlja vagy kiharcolja, amire szüksége van, ellenáll. Vannak dacos periódusok, amikor a fejemhez vágja, hogy visszamegy a nevelőszüleihez. Ilyenkor viszem neki a tollat és a papírt, hogy máris írhatja nekik a levelet... De erre még nem került sor. Boldog vagyok, hogy épp vele bővült a családunk.


Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van

Bookline
3 999 Ft.

Milyen nő az, aki képes lemondani a saját gyerekéről?
Milyen, amikor az örökbe adott felnőttként találkozik az anyjával, akit évtizedek óta nem látott?
Milyen egy nevelőszülőnek örökre elválnia egy kisgyerektől, akit születésétől fogva nevelt?
Lehet-e úgy szeretni egy örökbe fogadott gyereket, mint a saját vérünket?

Mártonffy Zsuzsa könyvében olyan élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek segítenek, hogy az előítéleteinken, a félelmeinken vagy akár a romantikus elképzeléseinken túllépve jobban értsük az örökbefogadás világát. Ezek a személyes vallomások egytől egyig megrendítőek, hiszen a megszólalók - örökbefogadottak, örökbe fogadó szülők, örökbe adók, nevelőszülők és szakemberek - a legbelsőbb vívódásaikat osztják meg velünk. Mártonffy Zsuzsa tapintatosan, mégis lényeglátóan mutatja meg, hogy ezek a sorsok küzdelemről és élni akarásról, szeretetről és szeretetlenségről, kilátástalanságról és megnyugvásról, egyszóval az élet legnagyobb kérdéseiről szólnak.

Hat saját gyereke mellé fogadott örökbe Irene 

Irene, az ugandai nő és férje mélyszegénységben él, mégis boldog családot alkotnak hat saját és hét örökbe fogadott gyermekükkel.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük