Az apja verte, és napokig nem etette egyéves gyerekét: hat saját gyereke mellé fogadta örökbe Irene a kicsit
Irene, az ugandai nő és férje mélyszegénységben él, mégis boldog családot alkotnak hat saját és hét örökbe fogadott gyermekükkel.

cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden gyermeknek - életkörülményeitől és társadalmi-gazdasági hátterétől függetlenül - joga van a létezéshez, a fejlődéshez, a tanuláshoz, egy biztonságos élethez. Az UNICEF adatai szerint mégis évente gyermekek milliói halnak meg olyan okok miatt, amelyek elkerülhetőek lennének. Ilyen az alultápláltság, az éhezés, a nem megfelelő higiéniás körülmények, de már az is sokat segíthet a szegény országok gyermekeinek fejlődésében, ha a biológia szülők szeretetteljes gondoskodásban nevelnék őket.

- Globális változásokra és világméretű összefogásra lenne szükség ahhoz, hogy a legszegényebb kontinensen drasztikus változásokat érhessünk el, ám egy-egy gyermek életét egy kisebb segítség is képes megváltoztatni - vallja Könczöl Zsófia, a Szívemben született Afrika Egyesület elnöke, aki már csapatban dolgozik a sérülékeny társadalmi csoportok - elsősorban gyermekek és nők - védelméért és helyzetének javításáért Ugandában.

Hat gyereke mellé még hetet fogadott örökbe Irene

A Szívemben Született Afrika Egyesület alapítója és elnöke legelőször 2017-ben járt Ugandában, azóta rendszeresen látogat egy Manafwa nevű falucskát, amire már úgy tekint, mint a második otthonára. Missziója, hogy olyan afrikai családoknak, nőknek és gyermekeknek segítsen, akikkel személyesen is találkozott. Ő meséli el Irene, a mélyszegénységben élő ugandai nő történetét, aki hat saját gyermeke mellett még hetet fogadott örökbe, hogy megmentse őket a mérgező családi légkörtől, a haláltól.

Irene és családja.
Irene és családja.
Fotó: Könczöl Zsófia/Szívemben született Afrika

- Sokszor kérdeztem Irene-t, hogy miért viseli ennyire szívén a gyermekek sorsát, hogy miért vállalta magára a saját gyermekei mellett az árva gyerekek nevelésének terhét is. Azt mondja, ő egy édesanya, tele a szíve a gyermekei iránti szeretettel, és amikor látta a borzalmas körülmények között szenvedő gyerekeket, egyszerűen segíteni akart nekik. Habár a férjével ők is folyamatos anyagi kihívásokkal küszködnek, mégis úgy gondolja, így is többet adhat a gyerekeknek, mert ha nem segített volna nekik, az gyakorlatilag a halálukat jelentette volna. A lányok esetében különösen fontos volt számára, hogy megmentse őket attól, hogy a túlélésükért korán férjhez kelljen menniük - meséli Zsófia.

A családnak mindennap számos kihívással kell szembenéznie, hiszen gyakran nincs elegendő étel, hogy mindannyian jóllakjanak, emiatt többnyire naponta csak egyszer esznek. A gyerekek egy-két matracon osztozkodnak, de van, hogy a nagyobbak a földre kényszerülnek, mert csak úgy férnek el. Nem minden esetben van pénzük orvosi kezelésre, és mivel ő és a férje is bérföldművelésből élnek, nagyon változó, hogy mikor mennyi bevétele van a családnak. Mégis hatalmas szeretetben és példaértékű összefogásban élik mindennapjaikat, ez pedig a sok nehézségen is átsegíti őket. 

Irene2
Fotó: Könczöl Zsófia/Szívemben született Afrika

Volt, akit a haláltól mentett meg

A most hároméves Joshua épphogy egyéves múlt, amikor az anyja elmenekült a kábítószerproblémákkal küzdő férje elől, és hátrahagyta gyermekeit is. Joshuát az apja rendszeresen verte, és gyakran kizárta az otthonukból, napokig nem adott neki enni, nem fürdette, és nem foglalkozott vele.  Mikor Irene rátalált, látta, hogy az egyéves kisfiú gyakorlatilag haldoklik, ha ott maradt volna, biztos, hogy nem éli meg a kétéves kort. Úgy döntött hát, hogy magához veszi, és hazaviszi. Joshua ekkor nagyon súlyos alultápláltságban és több betegségben is szenvedett. 

Joshuát ma már egy szerető család veszi körül.
Joshuát ma már egy szerető család veszi körül.
Fotó: Könczöl Zsófia/Szívemben született Afrika

Allen hatéves volt, amikor Irene-hez került 11 évvel ezelőtt. Az édesanyja - aki egyben a barátnője volt - kérte, vigyázzon rá egy hétig, utána majd visszajön érte, és elviszi. Csak hét hónappal később jött vissza, és vitte el a lányt, azonban az új nevelőapa teljesen elutasította, hogy gondoskodjon Allenről, így visszavitte Irene-hez. Allen azóta nemhogy nem találkozott az édesanyjával, de még csak nem is hallott felőle. 

Allen 11 éve került Irene-hez, tanul, és a földeken dolgozik.
Allen 11 éve került Irene-hez, tanul, és a földeken dolgozik.
Fotó: Könczöl Zsófia/Szívemben született Afrika

Claire és Dickson testvérek, Irene sógornőjének a gyermekei. Az édesanyjukat az apjuk brutálisan bántalmazta, majd elzavarta otthonról a gyerekekkel együtt, ő pedig Irene-hez és a férjéhez menekült a három gyerekkel. Időközben megismerkedett egy férfival, akivel új családot alapított, ám oda csak a legkisebb gyermekét vitte magával, Claire-t és Dicksont pedig hátrahagyta. A két nagyobb testvér felkereste biológiai apjukat, hogy segítsen nekik a tanulmányaik kifizetésében, de ő tudomást sem vett többé róluk. 

Isiah Irene nagyon távoli rokona, és amikor a kisfiú hároméves korában elkezdett óvodába járni, ahová otthonról több mint 10 km-t kellett gyalogolnia, Irene úgy döntött magához veszi, és gondját viseli. Aggódott, hogy útközben nagyon sok veszélyes és rossz dolog történhet egy hároméves kisfiúval, arról nem is beszélve, hogy az oviba mindig késve és nagyon fáradtan érkezett meg. A családjának nem volt lehetősége elegendő mennyiségű ételt adnia neki, volt, hogy a kisfiú napokig nem jutott ételhez. A családja, mióta elkerült otthonról, még csak nem is érdeklődik iránta.

Irene és az örökbe fogadott gyerekek.
Irene és az örökbe fogadott gyerekek.
Fotó: Könczöl Zsófia/Szívemben született Afrika

Jonah és Simon testvérek. Még nagyon kicsik voltak, amikor az édesapjuk meghalt, anyjuk pedig újraházasodott, és abba a házasságba nem akarta magával vinni a gyermekeit, így a nagymama nevelte őket, aki néhány évvel később meghalt. A fiúk nagyon kicsik voltak, nem volt hová menniük, nem volt ki gondoskodjon róluk, így Irene magához vette őket. Azóta eltelt már több mint tíz év, és ki tudja, mi lett volna a fiúkkal, ha Irene nem karolja fel őket.

Ha segíteni szeretnél...

Irene tagja a Szívemben Született Afrikanőket segítő programjának, a kamasz lányok pedig a Graduate a Girl iskolai támogatási programjába kerültek, amely biztosítja számukra az oktatást. Könczöl Zsófia kiemeli, hogy a lányok iskoláztatása az egyik legerősebb és leghatékonyabb fegyver, ami bevethető a globális szegénység felszámolására.

- Amikor egy lány legalább a középiskola végéig az oktatásban maradhat, az életeket változtat. Nem csak az övét, hanem a jelenlegi és leendő családjáét és az egész közösségét, amelyben él. Manafwában jelenleg a lányok többsége maximum az általános iskola 5-6. osztályáig jut el. 13-14 évesen válnak feleséggé, és nem sokkal idősebbek akkor sem, amikor első gyermekükkel lesznek várandósak. A családok nagy szegénységben élnek, és mivel az egyre magasabb osztályok egyre magasabb tandíjjal járnak, elérkezik az a pont, amikor nem tudják tovább fizetni az iskolát a gyermeküknek, és nincs más lehetősége a túlélésre, csak az, ha férjhez megy.

A Graduate a Girl program azzal a céllal indul útjára, hogy megakadályozzuk, hogy ezeknek a lányoknak az élete és sorsa megpecsételődjön pusztán azáltal, hogy hová születtek, és hogy segítsük őket abban, hogy eljuthassanak a középiskolai érettségiig. Hiszünk benne, hogy minden gyereknek joga van a minőségi oktatáshoz, valamint abban, hogy a lányoknak ugyanolyan esélyeket kell biztosítani a továbbtanuláshoz, mint a hasonló korú fiúknak.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A kisebb gyerekek az Egyesület gyermektámogatási programjában vesznek részt, aminek hála valós változások indultak el az életükben: Joshua például óvodába járhat.

- A gyermektámogatási program keretén belül jelképes örökbe fogadó szülőként az ember havi rendszerességű adománnyal támogathat egy általa kiválasztott gyermeket. Ebből az adományból mi biztosítani tudjuk neki a tandíját, napi kétszeri étkezését, tanszereket, iskolai egyenruhát és szükség esetén az orvosi ellátását, gyógyszereket. A jelképes örökbe fogadó szülő pedig rendszeresen kap a gyermekről fotót, videót, azaz tájékoztatást az élete alakulásáról és az iskolai teljesítményéről - Mondja Könczöl Zsófia, aki kiemeli, arra is van mód, hogy a szervezeten keresztül kifejezetten Irene-t és a családját támogassák.

- Minden adományátadást dokumentálunk, közzé tesszük, és elküldjük azoknak, akik egy-egy konkrét projektre utalnak. Van egy megbízható helyi segítőnk, Flavia. A beérkezett adományokat neki küldjük, ő pedig megveszi belőle azt, amire a családnak szüksége van: befizeti a gyerekek tandíját, tanszert, ruhát, élelmiszert vagy éppen gyógyszert.

Gyermekfeleségek a világ országaiban

Stephanie Sinclair amerikai fotóriporter nyolc éven keresztül utazott Ázsiában és Afrikában, hogy Afganisztánban, Etiópiában, Indiában, Nepálban és Jemenben készítse el a Túl fiatal a házassághoz: a gyermekmenyasszonyok titkos világa című sorozatát. Megrázó képeken a gyerekfeleségek élete.

Borító- és ajánlóképek: Könczöl Zsófia

Ezt is szeretjük