15 évesen megerőszakolták, családja kitagadta: hogy megmentse kisfia életét, kényszerből férjhez ment
Három olyan afrikai nő megrázó történetét mutatjuk be, akik gyerekként kényszerültek férjhez menni.

gyermekhazassag afrika cover

Ma a világon az UNICEF adatai szerint körülbelül 650 millió olyan lány és nő él, akit gyermekként, azaz 18 éves kora alatt adtak férjhez. Ez nagyjából a nők 21%-át teszi ki, a szám pedig egyre csak növekszik: évente 12 millió kislány válik az alapvető emberi jogokat erősen sértő gyermekházasságok áldozatává.

A probléma globális, de a legtöbb ilyen frigy az afrikai és a dél-ázsiai országokban köttetik. Amikor a lányokat férjhez kényszerítik, vagy önmaguk érdekében kényszerülnek férjhez menni, nem csak jogaik sérülnek. Elveszik tőlük a gyermekkorukat, és gyakorlatilag az életük egy része véget ér, szinte a nullára korlátozódnak a lehetőségeik. Ezután nem folytathatják tanulmányaikat, teljesen elzárják őket az oktatástól, így később nem tudnak majd dolgozni, nem tudják megteremteni a megélhetéshez szükséges anyagiakat, ráadásul a korai terhesség és szülés veszélyeivel, következményeivel is szembe kell nézniük. Nem beszélve arról, hogy rengeteg lány válik a családon belüli erőszak áldozatává, ami ellen nem tehetnek semmit: nem tudnak védekezni, nem kapnak támogatást senkitől, és nincs lehetőségük kilépni a bántalmazó házasságból.

Kislány, nem feleség!

A gyermekházasságok számának visszaszorításáért az UNICEF-en kívül is számos szervezet küzd, a helyzet azonban rendkívül összetett és bonyolult. Globális változásokra és világméretű összefogásra lenne szükség ahhoz, hogy drasztikus átalakulást érhessünk el, ám egy-egy lány életét egy kisebb segítség is képes megváltoztatni. Erre hívja fel a figyelmet Könczöl Zsófia a Szívemben született Afrika Egyesület web-, illetve Facebook-oldalán.

A jelenleg a Szívemben született Afrika Egyesület elnökeként dolgozó magyar lány először 2017-ben utazott Ugandába. Egy hónapot töltött ott, ez idő alatt pedig rengeteg embert, emberi sorsot megismert, majd hazatérése után eldöntötte, hogy folytatja misszióját, és olyan afrikai családoknak, nőknek és gyermekeknek szeretne segíteni, akikkel személyesen is találkozott. Múlt héten a Házasság hete alkalmából egy különleges projektet indított: mindennap bemutatta egy olyan lánynak vagy nőnek a történetét, aki a gyermekházasság áldozatává vált. A fotókon szereplők a táblán azt mutatják, hány évesen változott meg teljesen az életük, hány évesen váltak anyává, vagy kellett férjhez menniük.

Brenda: 15 évesen megerőszakolták, 20 évesen háromgyermekes anya lett

- Brendát 15 évesen, az iskolából hazafelé erőszakolta meg egy nála sokkal idősebb férfi. Ebből az erőszakból fogant első gyermeke, Aron. Az apa - ha ebben az esetben egyáltalán lehetséges ezt a szót használni - semmilyen felelősséget nem vállalt a gyermekért, Brenda szülei pedig elküldték a lányt otthonról, hogy „ezek után” ők nem hajlandóak tovább a gondját viselni. Ezután érkezett kisfiával Manafwába, ahol gyakorlatilag éhbérért kezdett a földeken dolgozni. Mivel semennyire nem tudta sem magát, sem fiát ellátni, nem volt más lehetősége, mint férjhez menni. 16 évesen férjhez ment egy nála 12 évvel idősebb férfihoz, majd 17 évesen megszületett a második gyermeke. Kicsivel kislánya születése után újabb kellemetlen meglepetés érte, hiszen kiderült, hogy férjének már van egy felesége, akivel az ő megismerkedésükkor vitában állt, így külön éltek, viszont a nő most újra visszaköltözik a faluba.

Ugandában, habár törvény tiltja a több nejűséget, főleg a vidéki területeken mégis napjainkig él ez a rossz berendezkedés. A második feleségeknek - amilyen ő is - a sora még sanyarúbb, mint az elsőnek. Férjének több földje is van, de nem ad belőle Brendának, így minden ételért és a gyerekek ellátásához szükséges eszközért a férjéhez kell mennie könyörögni, aki ha úgy érzi, hogy túl sokat kér - például egy kis cukrot vagy szappant -, akkor sajnos nem ritkán nemcsak elküldi, de meg is veri őt. Brenda nem olyan régen hozta világra harmadik gyerekét, szintén egy kislányt. Sokan kérdezhetitek, hogy hogyan lehetséges, hogy mindezek után még egy újabb gyereket vállalt, de higgyetek nekünk, ott ebből nagyon nehezen van kiút. Ameddig férjnél van egy nő, a szexuális együttlétre nem mondhat nemet. Annyiszor és akkor kell csinálnia, ahányszor és amikor a férfi akarja - olvasható a posztban. Brenda egyébként jelenleg húszéves.

Betty: szülei 14 évesen adták férjhez

- Bettynek több testvére is volt, és a szüleinek nem volt pénzük mindenkit iskolába járatni. Fiútestvérei előnyt élveztek vele szemben, így ő semmilyen oktatásban nem részesült. 14 évesen a szülei férjhez adták, ami nagyon megviselte őt, és számos nehézségeket okozott neki. Nem tudta még, hogy hogyan kell vezetni a háztartást, és amikor valamit nem jól csinált, a férje megverte. Mindig veszekedett vele, hogy mi az, hogy lány létére nem tudja, hogy hogyan kell „főzni, takarítani és ellátni a háztartási kötelezettségeit.” Egy gyereknek adott életet, szerettek volna többet is, de nem lett újra várandós. A férje ezért is sokat büntette.

Egyszer Kenyába menekült, mert minden problémát megfejelve a férje hazahozott egy második feleséget, és Betty ezt már nem akarta tűrni. Kenyában azonban csak egy-két hétig bírta, mert annyira gyötörte a bűntudat, hogy hátrahagyta gyermekét, így hazatért. A második feleséget a férj addigra elküldte, mert elmondása szerint nem volt elég engedelmes feleség, sokat visszafeleselt. Egyetlen saját gyermeke mellé magához vett 3 nehéz sorsú árvát, és most róluk is gondoskodik - olvasható a posztban a jelenleg 35 éves Bettyről.

Lydia: 13 évesen kellett férjhez mennie

- Lydia 13 éves múlt, mikor az édesapja meghalt, az édesanyjának pedig semmije nem volt, és özvegyként kilátástalanná vált a helyzete. Hogy megmeneküljön az éhhaláltól, nem volt más választása, mint férjhez menni egy nála jóval idősebb férfihez. Az első gyermekével gyakorlatilag azonnal teherbe esett, ám amikor 15 éves korában világra hozta, a csecsemő a szülést követően meghalt. Jelenleg 7 gyermeket nevel, de sem a férjének, sem neki nincs állandó munkája, biztos bevétele, így hatalmas szegénységben élnek. A házuk egy, még a múltban ajándékba kapott földre épült, azonban itt nincs elegendő megművelhető föld még arra sem, hogy a család számára élelmet biztosítson. Reggeli gyanánt üres teát isznak, amikor van víz, és esténként esznek egy keveset, lefekvés előtt. Van olyan, hogy az étel annyira kevés, hogy csak a gyerekeknek jut, de persze ők sem laknak jól, így Lydia van, hogy napokig nem eszik. Idén lesz 32 éves, de ha az arcára nézünk, egy sokkal többet élt, idősebb nő vonásai rajzolódnak ki.

A legnagyobb problémák és a jövőbeli kilátások

A gyermekházasságok problémája történelmi, világgazdasági és emberi szempontból is igen sokrétű, ezért borzasztóan nehéz változtatni a többnyire mélyszegénységben élő lányok, nők sorsán. Könczöl Zsófiát kérdeztük arról, hogy ő mit gondol, milyen tényezők jelentik a legnagyobb akadályt az ügyben.

- A gyermekházasság visszaszorítása vagy teljes eltörlése már ott nehézségbe ütközik, hogy nincs egy egész világra kiterjedő, mindenki által elfogadott, egységes meghatározás megalkotva arra, hogy ki számít gyereknek. A fejlődő országokban a gyermek fogalma teljesen más, mint nálunk. A társadalom nagy része - főleg a vidéken élők - egy 15-16 éves lányra már nem gyerekként, hanem szülésre képes, tehát feleségnek való nőként tekintenek. A másik probléma, hogy habár javulás látható, de még mindig megfigyelhető az a sajnálatos gondolkodás, hogy ha egy családban nincsen pénz arra, hogy az összes gyereket iskolába járassák, akkor a fiúgyermekek részesülnek előnyben, így a lányok kis koruktól be vannak fogva a ház körüli munkába, és kamaszkorukra a család úgy gondolja, ideje férjhez adni őket. További probléma, hogy mivel például Uganda vidéki területein is a legtöbb család a szegénységi küszöb alatt él, így férjhez adni a lányokat sajnálatos módon egy jó pénzszerzési lehetőség is. Hiszen ott a leendő férj földet, állatokat vagy pénzt ad a családnak hálája jeléül, amiért felnevelték a feleségét.

#childnotbride #stopchildmarriage #kislánynemfeleség #házassághete Bemutatkozik a "Graduate a girl" - Oktatás támogatási...

Közzétette: Szívemben született Afrika – 2020. február 10., hétfő

Naiv elképzelés lenne azt hinni, hogy a több száz éves tradíciók majd az egyik napról a másikra megváltoznak, de mostanra már látszik, hogy nemcsak szükséges, de érdemes is a problémával foglalkozni, mert kis lépésekben, de abszolút fejlődés tapasztalható. Ebben is - mint oly sok más probléma kezelésében - kiemelkedően fontos szerepe van az oktatásnak. A felnőtt emberek gondolkodását nehéz megváltoztatni, de ha a gyerekeket kis koruktól fogva edukáljuk, illetve törekszünk arra, hogy a kamasz lányok minél tovább az oktatásban maradjanak, azzal valódi és hosszú távon is fenntartható változást érhetünk el - mondta.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, vagy bármilyen formában segíteni szeretnéd a cikkben szereplő fiatal nőket, illetve Könczöl Zsófia tevékenységét, akkor a Szívemben Született Afrika Egyesület honlapján vagy Facebook-oldalán tájékozódhatsz a továbbiakról.

Gyermekfeleségek a világ országaiban

Stephanie Sinclair amerikai fotóriporter nyolc éven keresztül utazott Ázsiában és Afrikában, hogy Afganisztánban, Etiópiában, Indiában, Nepálban és Jemenben készítse el a Túl fiatal a házassághoz: a gyermekmenyasszonyok titkos világa című sorozatát. Megrázó képeken a gyerekfeleségek élete.

Képek: Könczöl Zsófia, Szívemben született Afrika.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük