3 tejserkentő étel és ital, ha nem megy a szoptatás: amit nagyanyáink ajánlottak
A tejtermelődés serkentésére vannak olyan praktikák, amelyek már nagyanyáinknál is beváltak.

GettyImages-1146115563
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szoptatni egy kisbabát a világ legtermészetesebb dolga, hiszen amellett, hogy elősegíti az édesanyák és gyermekeik közötti kötődést, az anyatejben található tápanyagok hozzájárulnak a babák megfelelő fejlődéséhez, az immunanyagok pedig fontos szerepet töltenek be a vírusok, a baktériumok elleni védekezésben. 

Sajnos nem minden édesanya tudja ilyen módon táplálni gyermekét, vagy sokkal nehezebben megy neki, mint ahogy azt elsőre gondolta volna. A szoptatásba is bele kell jönni, a tej serkentésére pedig vannak olyan praktikák, amelyek már nagyanyáinknál is beváltak.

Ha nehezen megy a szoptatás

Az anyatej mennyiségét a baba egyedi szükségletei határozzák meg, minél többet van a baba a mellen, annál több teje lesz az anyának. Ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor az igény szerint szoptatott baba sokkal kevesebb tejhez jut, mint amennyire valójában szüksége lenne. Az agyalapi mirigyben létrejövő, anyatejtermelésért és mennyiségének szabályozásáért felelős hormon, a prolaktin alacsony szintje is kevés anyatejet eredményezhet, ezért érdemes minél gyakrabban olyan ételeket és italokat fogyasztani, amik fokozhatják a tejképződést.  

GettyImages-869571192

Barna sör

Egy régi néphit szerint az alkoholmentes barna sör fogyasztása annak árpamaláta-tartalma miatt jót tesz a tejtermelésnek, mivel növeli a prolaktin, valamint a szintén az agyalapi mirigy által termelt oxitocin hormon szintjét. Utóbbi nyugtató, szorongásoldó hatású, segít a kismamának az ellazulásban, a pihenésben, ami pozitívan hat a tejtermelésre. A sörök magas vitamin- és ásványianyag–tartalommal rendelkeznek, B-vitaminokat, C-vitamint, kolint, kalciumot, vasat, cinket, káliumot, jódot, magnéziumot is tartalmaznak, noha a tejserkentést nem lehet csak a sörivásra alapozni. 

A szakemberek mindenképp az alkoholmentes változatot javasolják, hiszen az alkohol közvetlenül az anyatejbe és a vérbe jut.  Kutatások kimutatták, hogy a csecsemők 23%-kal kevesebb tejet fogyasztottak, mint a nem alkoholos sör fogyasztását követően. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Köménymagleves

A szoptatás alatt fokozottan kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Egy felnőtt esetében legkevesebb 2 liter a napi ideális mennyiség, szoptató kismamák esetében naponta plusz 7 deciliter folyadékot kell inni az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság ajánlása szerint. 

A rántott levesek, mint például a köménymagleves mindennapos étel volt nagyanyáink, anyáink idejében a szoptatás alatt, minden bizonnyal a kömény áldásos tulajdonságainak köszönhetően. Mivel a magocskák vasban gazdagok, e nélkül az ásványi anyag nélkül az édesanyáknak is nehezebben menne a szoptatás - mondja dr. Muhammed Majeed, egy indiai egészségyügyi központ, a Sami Labs orvosa.

Madártej

A madártej rengeteg fehérjét és zsírokat tartalmaz mind a tejnek, mind a pudingszerű édességen úszkáló tojásfehérjehabnak köszönhetően. Régen azt hitték, minél több zsírosabb, fehérjében gazdag ételt juttat a kismama a szervezetébe, annál jobb minőségű lesz az anyatej. Tény, hogy a terhesség és a szoptatás során a fokozott fehérjebeépítés és tejelválasztás miatt a fehérjefogyasztást növelni kell, de erre remek megoldást jelenthetnek az olajos magvak, a csirkemell vagy más tejtermékek fogyasztása. Azonban ha a baba hasfájós vagy allergiára hajlamos, akkor nem szerencsés, ha az anya túl sok tejterméket fogyaszt. 

Akkor is jó anya vagy, ha nem megy a szoptatás

Felicia Saunders amerikai fotós sokáig érzett bűntudatot azért, amiért nem tudta szoptatni két kisbabáját. Ez adta az ihletet arra, hogy egy olyan gyönyörű képsorozatot készítsen, amelynek a főszereplői a különböző módon etetett babák és anyukáik.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük