7 étel, amitől rossz ízű lesz az anyatej: érdemes őket kerülni
Szoptatás idején jobb, ha az anya ezeket az ételeket kihagyja az étrendjéből.

szoptatas-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyatejben minden szükséges vitamin, tápanyag és védelmi funkciót betöltő, immunrendszert erősítő alkotóelem megvan, amire csak szüksége lehet a babának. Mégis, ha az anyatejes táplálást a természet lehetővé teszi, fontos ügyelni valamire.

Az édesanya táplálkozása nemcsak az anyatej összetételére, de annak ízére is hat. Egyes ételek hatására az anyatej kellemetlen ízű lehet a baba számára, így nem szopizik szívesen, elutasíthatja a próbálkozást.

Ételek, italok, amiktől rossz ízű lesz az anyatej

Ha a baba elutasítja a szopizást, az anyatej íze is lehet az ok. Mindeközben a gyermekorvos, esetleg a szoptatási tanácsadó véleményét is fontos kikérni, hiszen ez csak egy opció, és más is okozhatja, ha nem eszik a baba. A következő hét étel elkerülését, mint alap-elővigyázatosságot, érdemes észben tartani.

Mentatea - a mentatea megfigyelések szerint keserűvé teheti az anyatejet. Különösen igaz lehet ez akkor, ha a vízbe túl sok teafű került, vagy túl sokáig ázott a filter.

Retek - a retektől ugyancsak keserű lehet az anyatej, ez sem a legjobb választás tehát az anya részéről.

Fokhagyma - a fokhagyma patthelyzetet teremt, hiszen tejtermelést serkentő hatása van, viszont az anyatej ízét is megváltoztatja. Nem minden baba reagál rá elutasítóan, érdemes tenni egy próbát. A fokhagyma markáns jellegét egyébként a benne lévő alliin és az allináz enzim közösen adja. Amikor a fokhagymát felvágják, az alliin az enzim hatására alakul allicinné.

Fűszeres ételek - a túl sós, borsos, csípős fűszeres, erős paprikás ételek nem tesznek jót az anyatej ízének, kerülendők, de az ízes, illatos, nem kellemetlen fűszerek, mint a kömény, a bazsalikom és a curry, állítólag finomabbá tehetik, más, de kellemes ízt adva az anyatejnek.

Spárga - mivel a spárgában van egy kénes vegyület, melynek lebomlása kénes szagú melléktermékeket eredményez, ahogy a vizeletén, úgy az anyatej illatán is érződik a spárga fogyasztása. Ez esetben tehát inkább a szaglása, mint az ízlelése rettenti el a babát a szopizástól. Érdemes inkább kerülni a spárgát, és más zöldségeket enni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon zsíros ételek - A túl zsíros ételek fogyasztása után az anya szervezetében megemelkedik a lipáz enzim szintje. Ez az anyatejbe kerülve is bontani kezdi annak zsírtartalmát, és ez szappanos ízűvé teszi az anyatejet.

Vöröshagyma - a markáns hagyma íz az anyatejben is megjelenhet, ám, ahogy a felnőttek körében sem mindenki rajong érte, a babának sem feltétlenül fog ízleni. Érdemes óvatosan fogyasztani.

Azt is jó tudni, hogy az anyatejen keresztül minél több ízt ismertet meg az anya, annál inkább fejlődik a baba ízérzékelése, ezzel együtt pedig az agya is. A túl markáns, a felnőtt számára is a kellemes és kellemetlen határán billegő ízeket érdemesebb hanyagolni. Egyes ízeket pedig, mivel a babák sokak tapasztalata szerint örömmel fogadják, akár még a szopizni vonakodó babáknál is be lehet vetni, mintegy csaliként. Ilyen lehet a vanília.

Csodás képek a szoptatásról

Maradva a szoptatásnál, következzen néhány fotó, melyet anyákról és babáikról készítettek ezekben a bensőséges percekben.

Ezt is szeretjük