Mikor milyen tápszer kell a babának? Ebben az esetben fizeti a NEAK
Ma már számtalan tápszer áll rendelkezésre, de sokszor a szülő nem tud dönteni, melyik lenne csecsemőjének a legideálisabb.

GettyImages-107908280
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az édesanyának nincs elég teje a szoptatáshoz, vagy a legnagyobb igyekezet ellenére sem indult be nála a tejtermelés, a legkézenfekvőbb megoldást a tápszeres táplálás jelenti. 

Amennyiben a szoptatás nem megvalósítható, és anyatejgyűjtő állomás sincs a környéken, ahol a szülők anyatejet igényelhetnének, ezekben az esetekben kerülnek előtérbe a tápszerek. Hála a sok kutatómunkának és fejlesztéseknek, ma már úgy alkotják meg azokat, hogy a lehető legoptimálisabbak legyenek a picik számára.

Milyen tápszerek közül válogathat a szülő?

Ma már számtalan tápszer áll rendelkezésre, de sokszor a laikus szülő nem tud dönteni, melyik lenne csecsemőjének a legideálisabb, és az újszülött betegségei, allergiára való hajlama is befolyásolja, milyen tápszerre lesz szüksége.

GettyImages-1154517636

Anyatej-helyettesítő tápszerek 

Az anyatej-helyettesítő tápszerek önmagukban kielégítik a csecsemők tápanyagszükségletét a születést követő első hónapokban, a megfelelő kiegészítőtáplálás bevezetéséig. Alapvető aminosavakat, prebiotikus rostkeveréket, vitaminokat, ásványi anyagokat, hosszú szénláncú telítetlen zsírokat tartalmaz. A dobozokon az 1-es számmal jelölt tápszerek a csecsemő hat hónapos koráig adhatóak, ezeket a gyermekorvosok receptre írják, és kizárólag gyógyszertárakban szerezhetők be. 

Ugyanakkor nem minden tápszer árához jár támogatás, csak azokhoz, amelyeket a NEAK - Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő - a társadalombiztosítási támogatásba befogadott,  az orvos a szakmai szabályok szerint vényen rendeli - felírja - a tápszert. Az egyébként támogatással nem rendelhető, de különleges táplálkozási igényt kielégítőnek minősülő tápszer árához az egészségbiztosító méltányosságból támogatást nyújthat, erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Anyatej-kiegészítő tápszerek

Az anyatej vagy tápszer mellett az új ízek bevezetését és a hozzátáplálás megkezdését a WHO ajánlásának megfelelően betöltött hat hónapos kor után javasolják, de hamarabb is el lehet kezdeni az új ízek kóstoltatását, amennyiben nem elegendő az anyatej.

Hat hónapos kortól kilenc hónapos korig érdemes az anyatej-kiegészítő tápszerek közül választani az anyatejes táplálás kiegészítéseként vagy a hozzátáplálás részeként. A dobozokon a 2-es számmal jelölik, és mivel támogatással már nem rendelhető, drogériákban, nagyobb bevásárlóközpontokban lehet beszerezni a tejalapú készítményt natúr vagy ízesített változatban.

GettyImages-1220672084

Kilenc hónapostól egyéves korig adhatóak a 3-as jelzésű, vény nélkül kapható anyatej-kiegészítő tápszerek. Számos vitamin és ásványi anyag mellett az omega-3-zsírsavak csoportjából ismert dokozahexaénsavat - DHA-zsírsavat - is tartalmaz, amely egy hosszú láncú, többszörösen telítetlen zsírsav. Fogyasztása hozzájárul a legfeljebb 12 hónapos csecsemők látásának megfelelő fejlődéséhez, ezenkívül D-vitamint és vasat is tartalmaz.

Junior tejitalok

A junior tejalapú italokat egy-három éves gyerekek számára fejlesztették ki a tehéntej helyettesítésére, gyártásuk pedig szigorú élelmiszerbiztonsági kritériumok szerint történik. A tápanyagokat optimális mennyiségben tartalmazza a fejlődő szervezet számára, de jóval kevesebb tejfehérjét, hiszen a nagy mennyiségű fehérje kiválasztása megterheli a kicsi szervezetét. 

GettyImages-558946009 (1)

HA tápszerek és pépek

Allergiás megbetegedés esetén speciális tápszer adható a babának. A HA - hipoallergén - tápszerekben a tejben lévő fehérjét speciális eljárással lebontják, így olyan fehérjekomponensek jönnek létre, amelyeket a baba szervezete könnyebben feldolgoz, jobban tolerál. Úgy lett kifejlesztve, hogy csökkentse a tehéntejfehérje-allergia kialakulásának kockázatát, ezáltal az allergiára veszélyeztetett csecsemők hozzátáplálását segítik. A dobozokon a baba életkorának megfelelően HA start, HA 1 és HA 2-vel jelölik. A HA tápszerek egyéves korig vényre felírathatók.

Hidrolizált tejfehérjét tartalmazó tápszerek

Amennyiben a babának igazolt tejfehérje-allergiája, különféle emésztési és felszívódási zavara, laktózintoleranciája vagy galaktozémiája (galaktóz-anyagcserezavara) van, ezekben az esetekben úgynevezett terápiás tápszerre van szüksége. A tejfehérjét a tápszerek hidrolizált formában tartalmazzák. Egyéves korig kizárólag vény ellenében, a gyógyszertárakban szerezhetők be, egyéves kor felett szakorvos javaslatára írhatóak fel.

GettyImages-471555042

AR tápszerek

Az újszülöttek élettani sajátossága, hogy etetések után sokszor visszabukják az elfogyasztott tej- vagy tápszermennyiséget. Amennyiben a bukás mértéke és mennyisége a csecsemő súlygyarapodását veszélyezteti, lehetőség van AR - antireflux - tápszerek fogyasztására.

Aminosav-alapú speciális tápszer

Az aminosav-alapú tápszerek alapját a tehénfehérje helyett az aminosavak adják, amelyeket a fehérje építőköveinek is szokás nevezni, könnyen emészthetőek. Ez a fajta tápszer különösen akkor fontos, ha a kisbaba koránál alacsonyabb testtömegű, így az aminosav-alapú tápszerekkel növekedés érhető el.

Akkor is jó anya vagy, ha nem megy a szoptatás

Felicia Saunders amerikai fotós sokáig érzett bűntudatot azért, amiért nem tudta szoptatni két kisbabáját. Ez adta az ihletet arra, hogy egy olyan gyönyörű képsorozatot készítsen, amelynek a főszereplői a különböző módon etetett babák és anyukáik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük