Más összetételű anyatej készül a fiúknak, és más a lányoknak - A női test elképesztően csodálatos

Az aranyat érő anyatej összetétele mindig változik.

Anyatej összetétele vilagnap
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet 1993-ban augusztus 1-jét nyilvánította az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az azt követő első hetet pedig anyatejes világhétté. A WHO ezzel a csecsemők szoptatásának fontosságára és az egészséges táplálás kihangsúlyozására kívánja felhívni a figyelmet.

Az anyatej pozitív hatásairól számos tanulmány született már az évek folyamán. Az aranyat érő anyatej több mint táplálék, szerepe pedig sokkal komplexebb, mint azt korábban gondolták volna.

Mit tartalmaz az anyatej?

Legfontosabb elemei a fehérjék, amelyek fontos szerepet töltenek be a vírusok, a baktériumok elleni védekezésben, sőt az allergia megelőzésében is, gazdag zsírokban, amik az agy fejlődése szempontjából és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában játszanak fontos szerepet, vitaminokban, amelyek erőteljesen függenek az anya vitaminbevitelétől, továbbá szénhidrátokban, például laktózban, ami a kalcium, magnézium és foszfor felszívódását segíti, de a nedű olyan ásványi anyagokat, hormonokat, őssejteket és immunanyagokat is juttat a kisbaba szervezetébe, amelyekkel akár a HIV-vírussal szemben is védettséget élvez.

ajanlo-szoptatas-ok

Évente több százezer csecsemő hal meg az anyatejhiány miatt

A WHO és az UNICEF felmérései szerint évente több mint 820 ezer öt év alatti kisgyermek és 20 ezer kismama halálában játszik szerepet az anyatejes táplálás elmaradása vagy a nem megfelelő szoptatás.

- A szoptatás megvédheti a csecsemőt az asztmától, a bölcsőhaláltól vagy a középfülgyulladástól, és csökkentheti a túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Emellett azt is kimutatták, hogy a gyermekek agyfejlődésére és kognitív képességeire is pozitív hatással van, és akár 2,6 ponttal is megemelheti az IQ-szintet – idézte Csordás Ágnesnek, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökének szavait 2018-ban az MTI az Első 1000 Nap nevű tájékoztatóprogram közleménye alapján. 

Nem kell csüggedniük azonban azoknak az édesanyáknak sem, akik ugyan mindent megtennének csöppségük táplálása érdekében, a különböző anyatejgyűjtő állomásokon ugyanis az anyatejben hiányt szenvedő csecsemőknek próbálnak segíteni.

Más összetételű anyatej készül a fiúknak, és a más a lányoknak

A WHO javaslata szerint az az ideális, ha az újszülött életének első órájában találkozik az úgynevezett kolosztrummal, azaz előtejjel (persze ez nagyon ritka, hiszen születés után 2-4 nap, amíg megindul a tejtermelés), majd az első félévben csakis anyatejet fogyaszt, de a kiegészítő szoptatás fontossága az első két évben is meghatározó. Ugyanakkor az anyatej összetétele nem állandó, az mindig a kisbaba igényeihez, korához, egészségi és mentális állapotához igazodik, és mást tartalmaz, ha fiúnak, és mást, ha lánynak „készül”, azaz az anyatej összetétele a nemektől is függ - ezt több tanulmány is vizsgálta.

Például a Michigan State University kenyai asszonyok tejét vizsgálta, ami szerint a fiús anyák tejének zsírtartalma 2,8 százalék volt, a lányosaké 1,74 százalékos, azaz a fiúk energiadúsabb tejet kaptak, több fehérjéhez és zsírhoz jutottak az anyatejből. A kutatások arra is rámutattak, hogy a fiúkkal ellentétben a lányok több kalciumot tartalmazó anyatejet szopiznak, mivel nekik gyorsabban épül fel a csontrendszerük, ezért több ilyen ásványi anyagra van szükségük.

A tudománynak azonban azt nem sikerült még tisztáznia, hogy az anyatej összetételét a születés és szoptatás vagy a méhen belül töltött hónapok határozzák-e meg. A Gyereklélek magazin szerint az állatokon elvégzett kísérletek az utóbbit támasztják alá: a magzat már a terhesség elején „jelzi” az anyának, hogy milyen nemű, akinek szervezete ennek megfelelően alakítja a tejtermelést. Ugye, milyen csodálatos?

Gyönyörű képek a szoptatásról

Maradva az anyatejnél és a szoptatásnál, következzen néhány fotó, melyet anyákról és babáikról készítettek ezekben a bensőséges percekben.

Csodálatos képek a szoptatásról: még mindig nem értjük, hogy lehet ez tabu

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük