Meddig jelent védelmet a gyereknek az anyatej? Meglepő eredményekre jutott egy új kutatás
A szakemberek egereken végzett kutatással bizonyították, meddig jelenthet védelmet az anyatej.

cover-szoptatas-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyatej élethosszig tartó védelmet biztosíthat a gyermeknek - derítette ki a Birminghami Egyetem szakemberei vezette nemzetközi tudóscsoport egerekkel végzett kutatása.

Eddig az volt az általános vélekedés, hogy a betegségekkel szembeni immunitást az anyatej a babának csupán a szoptatás idejére biztosít védelmet, és, ha az anyatejes táplálás befejeződik, a védelemnek is vége van. A szakemberek úgy gondolták, hogy az immunitás az anya fehérjéi, a baktériumok és vírusok semlegesítésében szerepet játszó antitestek által kerül a gyermek szervezetébe.

Hosszú távú védelem az anyatejtől

Sciences Advances című folyóiratban közzétett tanulmányukban azonban a kutatók azt találták, hogy az immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart, és a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja, teljesen függetlenül az antitestektől.

szoveg-szoptatas-ok


Egérkísérleteikben azt találták, hogy az anyatejjel táplált egérkölyök, melynek anyja a vemhesség előtt féregfertőzésben szenvedett, egész életére védett lett ezen fertőzéstől. Ráadásul ez a hatás az anyatejben lévő sejtek által került az utód szervezetébe, és nem fehérjék, antitestek által.

Ez a tanulmány megmutatta, hogy, ha az anya a várandósság előtt valamilyen gyakori fertőzésen esik át, kicsinyeinek a hosszú távú szoptatással immunitást adhat az adott fertőzésekkel szemben - olvasható a Birminghami Egyetem közleményében.  

A cikk az ajánló után folytatódik

- A szoptatással létrejött immuntranszfer nagyon fontos védelmi forrás a csecsemőkori fertőzésekkel szemben. Először mutattuk ki, hogy a várandósság előtti fertőzés élethosszig tartó sejtimmunitást adhat a gyermeknek. Ez új dimenzióval gazdagítja annak megértését, hogyan hathat az anya egészségünkre - mondta William Horsnell, a Birminghami Egyetem mikrobiológiai intézetének kutatója.

- Különösen az érdekel bennünket, hogy felfedezésünk miként segíthet kifejleszteni az anyák számára védőoltásokat, melyek a gyermeknek is hosszabb távú védelmet nyújtanak. Ez a tanulmány megmutatta, hogy egy anyai megfertőződés képes maradandóan megváltoztatni az utód immunitását. Ez új típusú oltóanyagok kidolgozásához vezethet, melyek az anyának beadva lehetővé teszik a hosszú távú immunitás átadását a gyermeknek - idézte Adam Cunningham professzort a közleményt.

Mi nem ajánlott a szoptatás alatt?

Mindenki tudja, hogy szoptatás alatt sem tanácsos alkoholt inni, de van még jó néhány dolog, ami szintén veszélyes lehet.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük