Így kell mellre tenni a babát, hogy ne sebesedjen a mellbimbó - A szoptatási tanácsadó javaslata
Hat hónapos korukra a magyar babáknak már csak a fele kap anyatejet. Ez az egyik oka.

szoptatas-baba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első babát várva szinte mindenki csak a szülésig lát. Egyszerre vágja a centit, fél, és próbálja elképzelni, milyen lesz a nap, mely élete talán legkomolyabb fordulópontja.

Érdemes testben és lélekben is felkészülni a szülésre, megkérdezni az orvost a kórházi protokollról, összeegyeztetni azt a saját igényeiddel. Ugyanakkor a szülés sokkal inkább ösztönös dolog ahhoz képest, ami utána következik. A szoptatást legtöbbször tanulni kell.

Miért fájdalmas a szoptatás?

Pedig távolról olyan egyszerűnek látszik! Csak mellre kell tenni a babát, nem? Tulajdonképpen igen, ám, ha mindössze ennyi információnak vagy birtokában, érhet néhány meglepetés. Nagyon nem mindegy ugyanis, milyen tartásban teszed, hogy kapja be a mellbimbót, és a sort még folytathatnánk.

Az első és legfontosabb dolog, amivel már a szülés előtt legyél tisztában - nehogy elvegye a kedved -, hogy a szoptatás általában fáj. Azért gyorsan hozzáteszem: normál esetben csak néhány napig, legfeljebb egy-két hétig, amíg a mellbimbó megszokja a fokozottabb igénybevételt.

Ez egyébként a legtöbb szülésfelkészítőn elhangzik, tehát első babásként érdemes részt venni egy ilyen tanfolyamon. Itt azt is elmondják, mi a teendő, ha a fájdalom nem múlik el egy-két héten belül, illetve vérzik a mellbimbó. Bár nem volt szép látvány a sebes mellbimbóról készült fotó egy két méter képátlójú vetítővásznon, jobb felkészülni az esetleges nehézségekre is.

Szoptatási tanácsadás

A mellen keletkező külsérelmi nyomokat egyébként legtöbbször egyszerűen a helytelen mellre tétel okozza. Ez a probléma szerencsére korrigálható, egy szoptatási tanácsadó rengeteget lendíthet a dolgon. A szoptatási tanácsadó olyan, saját szoptatási tapasztalattal is rendelkező szakember, aki segíteni tud, ha úgy érzed, csillagokat látsz, miközben eteted a babádat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erre figyelj szoptatás közben!

  • A babát húzd magadhoz, ne te mozdulj az ő irányába!
  • A mellbimbónak a baba szájának közepén kell elhelyezkedni, a nyelve felett.
  • A baba ne csak a mellbimbót kapja be, nagyra kell tátania a száját, hogy a bimbóudvar jó része is a szájába kerüljön.
  • Figyelj rá, hogy a baba ne szívja be az alsó ajkát szopizás közben!
  • Komolyabb fájdalom esetén meg kell szakítani a szoptatást! Ilyenkor a kisujjaddal szüntesd meg a vákuumot, és vedd le a babát a mellről. Ezt követően újra próbálkozzatok.

Anyatejes táplálás

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a csecsemőknek hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálásban kellene részesülniük, azt követően pedig kétéves korig - vagy tovább - hozzátáplálás mellett javasolt a szoptatás. Hogy hazánkban hat hónapos korukra már csak a csecsemők fele kap anyatejet, annak egyik gyakori oka a fájdalmas szoptatás.

Így kellene beadni az oltást a babáknak: nézd ezt a cuki videót!

Komoly és veszélyes betegségeket megelőzendő, a babák számos oltáson esnek át, ami az esetek szinte mindegyikében szívet tépő, fájdalmas sírásba torkollik. Pedig, mint azt a lenti videón is láthatjuk, a dolognak nem törvényszerű, hogy ez legyen a vége: az orvos, mint egy varázsló, úgy adja be a babának a szurit. Kis plusz figyelem, némi játék, és az oltás bent is van.

Ezt is szeretjük