Szülési szabadság

Mikor kell, és mikor ajánlott kivenned a szülés előtt?

Rengeteget spórolhatsz, ha ügyesen kalkulálsz a szabadságokkal, de van, amikor a baba egészsége fontosabb.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A törvény értelmében minden kismamát 24 hét szülési szabadság illet meg. A miniszteri indoklás szerint ennek célja a szülésre való felkészülés, illetve az újszülött csecsemő gondozása. Ez olyan szabadság, amit nem a munkáltató bírál el, ugyanis, ha babát vársz, automatikusan, alanyi jogon jár neked.

Számos dolog van azonban a szülési szabadsággal kapcsolatban, amit mindenképpen érdemes tudnod, hogy a lehető legoptimálisabban gazdálkodhass a szabadnapjaiddal és a pénzeddel egyaránt.

Előfordulhat ugyanis olyan helyzet, hogy nem veheted igénybe egyszerre a szabadnapjaidat, vagy amikor érdemes hamarabb szabadságra menned, mint ahogy azt tervezted.

Ahogy minden kismama tenne

Természetesen minden kismama igyekszik minél jobban hasznosítani a TGYÁS-t, hogy a lehető legtöbbet lehessen otthon a gyerkőccel. Ezért, annak ellenére, hogy a jogszabályban az is benne van, hogy a szülési szabadságot ajánlott a szülés előtt már négy héttel kivenni, és ettől még a munkáltató javaslatára sem tanácsolt eltérni, mivel ez nem kötelező, szinte mindenki a szülés napjától számítva megy szabadságra.

Az ezt megelőző időszakban, ha van bejelentett munkaviszonyod, elmehetsz táppénzre, azonban ennek elbírálása már a munkaadótól függ. Szerencsére ma már egyre több az olyan munkahely, ahol a terhes nők nem részesülnek negatív diszkriminációban.

Ha tehát a vezetőséggel nincs gondod, akkor érdemes úgy intézned, hogy már a szülés előtt néhány héttel táppénzre mehess, így ezalatt az idő alatt is megkaphatod nagyjából a fizetésed 60-70%-át.

Nem mindenki dolgozik azonban ideális körülmények között. Bár a táppénz kivételével nem szokott gond lenni, sok kismama igyekszik addig titkolni terhességét a munkahelyen, ameddig csak lehet. Ha nem szeretnéd, hogy mindenki arról suttogjon a hátad mögött, hogy várandós vagy, ezért nem tudsz úgy dolgozni, mint eddig, akkor a 16. hétig nem feltétlenül kell elárulnod. Ekkor azonban érdemes bejelentened, hogy terhes vagy, hiszen ebben az időszakban már a vetélés kockázata is elhanyagolható, és bizonyos kedvezményekre szükséged lehet a jövőben, hiszen nem terhelheted le magad annyira, mint régebben.

Mennyi pénzt kaphatsz?
A szülési szabadságot az előző naptári év bevétele alapján számolják, ha tehát már előtte elmész táppénzre, akkor nem kapsz kevesebb pénzt. A TGYÁS összege az előző évi bruttó jövedelmed 70%-a, melyből azonban majd még adóznod kell, bár nem annyit, mint a normál béredből.

Amikor érdemes hamarabb szabadságra menned

Anyagi megfontolásból érthető, ha nagy pocakkal is igyekszel minél tovább dolgozni, hiszen a táppénz ideje alatt fizetésed nagy része kiesik. Akadhat azonban olyan helyzet, hogy a természet közbeszól, és, bár nem lép fel akkora probléma, amitől veszélyeztetett terhesnek számítanál, jobban teszed, ha hamarabb szabadságra mész.

Ilyen eset lehet, ha vérnyomásod felszökik a várandósság ideje alatt, a terhességi magas vérnyomásnak ugyanis akár vetélés is lehet a következménye. Mivel pedig a pocakos nők nem szedhetik a legtöbb vérnyomáscsökkentőt, ebben az esetben csak a nyugalom segíthet. Amennyiben tehát tartósnak bizonyul a magas vérnyomás, jobban teszed, ha lemondasz arról a kis plusz jövedelemről, amit a minél tovább fenntartott teljes fizetés jelentene.

Hasonló a helyzet akkor, ha a terhesség ideje alatt nem vetélés miatt, de vérzést tapasztalsz. Ezt okozhatja gombás fertőzés, de akár az is, hogy a baba feje túl közel van a méhszájhoz, azonban a stressz minden esetben kockázati tényező. Ha tehát nem csökkented a körülötted lévő feszültséget, akár nagyobb baj is lehet. Ilyen esetben, amikor valami komolyabb probléma lép fel, a 15 napos betegszabadságot is igénybe veheted, ami alatt a távolléti díj 80%-a jár neked. Ha veszélyeztetett terhes vagy, természetesen egyértelmű a helyzet, és feltétlenül otthon kell maradnod, először táppénzen, majd négy héttel a szülés előtt szülési szabadságra mehetsz.

Amikor nem jár a szabadság

Nem csak az okozhat azonban fejtörést, hogy minél később szeretnéd kivenni a szülési szabadságot. Adódhat olyan helyzet is, hogy a baba születése után mégis vissza kell menned dolgozni. A törvény értelmében ugyanis a szülés után a szabadság akkor illet meg, ha csecsemődet te magad gondozod, így, ha babád koraszülött, és egy darabig még kórházban ápolják, akkor arra az időre nem jár szabadnap.

Miután azonban hazavitted, a születéstől számított egy évig bármikor kiveheted a fennmaradó szabadnapokat. Ha örökbefogadó szülő vagy, azt is érdemes tudnod, hogy amennyiben egy gyermekről lemond az édesanyja, a szülési szabadság nem a vér szerinti szülőt, hanem a gondozót illeti meg.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ebben az esetben tehát annak ellenére is kaphatsz TGYÁS-t, hogy nem szültél, míg az anyának vissza kell mennie dolgozni.

Az apa szabadsága
Kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy az apáknak is jár szülési szabadság, bár csak öt nap. Ez azonban azt jelenti, hogy az első, legnehezebb és egyben legcsodálatosabb napokban párod is melletted lehet anélkül, hogy szabadnapjait felhasználná.
Ezt is szeretjük