"Az egyik legfélelmetesebb, legbűnösebb érzés, amit egy anya érezhet": sztárok vallottak a szülés utáni depressziójukról

A szülés utáni depresszió az édesanyák több mint tíz százalékát érinti.

kocka-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kisbaba megszületése a legszebb és legnagyobb boldogság, amit a szülők megtapasztalhatnak. A kis jövevény megérkezésével egy új, izgalmas fejezet kezdődik a pár életében, olykor azonban rendkívül megterhelő tud lenni.

Sok anya a szülés utáni napokban és hetekben azt érezheti, hogy sokkal levertebb, érzékenyebb és kedvtelenebb lesz, hangulatingadozásai pedig már a mindennapokra és a baba körüli teendőkre is rányomja a bélyegét. A szülés utáni depresszió ezért komoly gondokat okozhat: az érintett anyák kevésbé képesek ellátni, szoptatni csecsemőjüket, ami veszélyezteti a baba korai fejlődését és a kettejük közötti erős kapcsolat kialakulását.

Sztárok, akik szülés utáni depresszióban szenvedtek

A szülés utáni depresszió az édesanyák 10-20 százalékát érinti, bizonyos esetekben az állapot még hosszú hónapokig fennmarad, esetleg fokozódhat. Kialakulása mögött a szakemberek hormonális, szociális és pszichológiai tényezőket feltételeznek. A betegség hátterében éppúgy szerepet játszik a genetikai érintettség, mint a folyamatos kialvatlanság, fáradtság, a komplikált szülési élmény, a gyermekvállalással kapcsolatos ambivalens érzések vagy akár a párkapcsolati problémák megléte, amelyek súlyos esetben csak antidepresszánsokkal és pszichoterápiával kezelhetőek.

GettyImages-520040665

A mai napig sok édesanya szégyell beszélni az életének ezen szakaszáról, mert fél, hogy a környezete nem támogatja őt olyan szinten, ahogy azt elvárná, így gyakran saját maga próbál megbirkózni a helyzettel. Ugyanakkor egyre több ismert sztár és édesanya vállalja fel, hogy a gyermek születése utáni időszak bizony nagyon megterhelő volt számukra.

Gwyneth Paltrow: "nagyon sötét időszakot éltem meg"

A színésznőnek két gyermeke született a Coldplay frontemberétől, Chris Martintól. Lányuk, Apple 2004 májusában, fiuk, Moses 2006 áprilisában látta meg a napvilágot. A színésznő saját műsora, a The Goop Podcast adásában beszélt arról, hogy amíg lánya születése után nem tapasztalt szülési depresszióra utaló jeleket, addig fia világrajövetele után már teljesen más volt a helyzet.

- Az volt a nagyon megdöbbentő számomra az egészben, hogy úgy hittem, engem ez sosem ér el, hiszen nem tartottam magam olyan embernek, aki szülés utáni depresszióban szenved. Apple megszületése után szinte euforikus állapotba kerültem, a fiamnál azonban nem éreztem azt a fajta kötődést, mint a lányomnál, és nem értettem, miért van ez. Úgy éreztem magam, mint egy zombi, csökkent életkedvvel, ingerlékenységgel. Kellett hozzá egy kis idő, amíg kapcsolódni tudtam a fiamhoz, de előtte egy nagyon sötét időszakot éltem meg - idézte a színésznő szavait a People, akinek az orvosa antidepresszánst írt fel, többet pihent, és az edzést is beiktatta az életébe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Brooke Shields gyermekével akart öngyilkos lenni

Brooke Shields már korábban megdöbbentő őszinteséggel nyilatkozott szülés utáni depressziójáról, amelyről könyvet is írt Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression címmel.

A színésznő elmondása szerint mindig is erős nőnek tartotta magát ahhoz, hogy minden nehézséget átvészeljen. Egy vetélés és számos mesterséges megtermékenyítési kísérlet után 2003-ban adott életet Rowan nevű lányának.

- Végre született egy gyönyörű és egészséges kisbabám, én pedig képtelen voltam ránézni. Képtelen voltam a kezemben ringatni, énekelni neki, rámosolyogni. Arra vágytam, hogy eltűnjek örökre, hogy meghaljak, úgy éreztem, hogy a babának jobb lenne nélkülem. Az egyik legfélelmetesebb, legbűnösebb érzés, amit egy anya érezhet - vallotta be könyvében a színésznő, aki egy betonoszlopnak is neki akart hajtani a lányával, de egy barátja mindvégig vele volt telefonon, így épségben hazaértek.  

Brooke Shields
Brooke Shields
Fotó: Roy Rochlin / Getty Images Hungary

Reese Witherspoon: "a gyógyszerek szedése is megviselt"

A színésznő két gyermek, a 21 éves Ava és a 17 éves Deacon édesanyja, aki mindkét gyermekénél megtapasztalta a szülés utáni depressziót.

- Míg az egyik gyereknél enyhe tünetei voltak a szülés utáni depressziónak, addig a másiknál sokkal erőteljesebbek, míg a harmadiknál nem tapasztaltam tüneteket. A gyógyszerek szedése is megviselt, mert egyáltalán nem tudtam tisztán gondolkodni tőlük. Úgy érezem magam, mintha a hormonjaim miatt egy hullámvasúton ülnék, és soha annyira nem szorongtam, mint abban az időszakban - idézte a színésznő szavait a USA Today.

A szülés utáni depresszió 10 tünete

A baba születése után az anya környezete fontos, hogy fokozott figyelemmel legyen az anya lelkiállapotára, hiszen elsősorban ők azok, akik észrevehetik a szülés utáni depresszió tüneteit.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük