A legfurcsább szülési rituálék a nagyvilágban: a jamaicai faültetés mind közül a legszebb hagyomány
A világ minden táján más és más szokások övezik az új élet születését.

GettyImages-993589172
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A születés már az ősi kultúrákban is egyfajta spirituális folyamat volt, már akkor is egyet jelentett a világ egyik legnagyobb csodájával, ami összekapcsolta a múltat a jelennel és a jövővel, ami nemcsak testi, de lelki élményt is jelentett.

A szüléssel kapcsolatos rituálékat és hagyományokat nagyban befolyásolja a társadalom és a kultúra, amelyben élünk. Azok a rituálék, amelyek például Jamaicában honosak, teljesen furcsák lehetnek az európai emberek számára, ahogy nekik is érdekesek lehetnek más kultúrák hagyományai.

Placentatemetés és faültetés

A szülés minden édesanyában közös, ám a vajúdás és a szülés módja, a valós megélésünk mind egyedülálló. Ugyanúgy, ahogy az ehhez kapcsolódó hagyományok és rituálék is. 

GettyImages-962727264
Fotó: Jodi Jacobson / Getty Images Hungary

Jamaicában például a baba megszületése után a méhlepénynek és köldökzsinórnak egy helyet keresnek, rendszerint a család kertjében, ahová egy facsemetével együtt elültethetik a placentát és a köldökzsinórt. A fa együtt nő a gyermekkel, akinek később az a feladata, hogy gondozza a fát, így tanítják meg neki a felelősség és gondoskodás fontosságát.

Forró kövek fájdalomcsillapításhoz

Egy észak-amerikai indián törzs, a komancsok nőtagjai vajúdás közben forró kövek felett guggolnak, amikről úgy gondolják, fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, és gyorsabbá teszik a méhszáj tágulását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Némasággal a rossz szellemek ellen

Togóban, Nyugat-Afrikában a szülő nőknek a lehető leghalkabban kell szülniük, gyakran némán tűrik a fájdalmakat. Úgy gondolják, hogy a kiabálással és hangoskodással bevonzanák a rossz szellemeket, ezért csendesen szabad csak szülniük.

Ugandában, mikor a nőknél közeledik a szülés időpontja, leggyakrabban hazatérnek a szülői házhoz, és a falu idősebb női lakói segítenek levezetni a szülést. Vannak olyan helyi növények, amelyeket az anyák a várandósság alatt szednek. Ezekről úgy gondolják, hogy erőt adnak nekik, távol tartják a betegségeket, és megerősítik a medence csontjait. Egyes növényekről úgy hiszik: ha az anya elfogyasztja, akkor szülés közben a fájdalom átszáll az apára, ezzel tehermentesítve a nőt. A szülést követően speciális helyi növényt használnak, hogy kitisztítsák a hüvelyt és a méhet, valamint főzőbanánlevéllel kötik be a hasukat, hogy minél előbb visszanyerjék a pocak eredeti formáját.

GettyImages-125144348
Fotó: subman / Getty Images Hungary

Mexikóban a rebozo egy hagyományos, női szövött kendő, amit főként szülésnél használnak. A vajúdás során a kismama pocakját támasztják meg vele, ezzel is tehermentesítve őt a nehéz súlytól. Mivel egy ilyen kendő két méter széles is lehet, a szülő nőt óvatosan beleültetik, és úgy ringatják. Ezzel a technikával ellazítják a kismedencei izmokat a vajúdás során.

2020 legjobb szülésfotói

2020 International Birth Photography Image Competition nemzetközi fotóversenyét a szüléssel, születéssel kapcsolatos alkotások részvételével rendezték meg 2020-ban, és a legjobbakat díjazták öt kategóriában: Vajúdás, Szülés, Szülés részletei, Szülés után, illetve Az első 48 óra.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük