A legfurcsább szülési rituálék a nagyvilágban: a jamaicai faültetés mind közül a legszebb hagyomány

A világ minden táján más és más szokások övezik az új élet születését.

GettyImages-993589172

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A születés már az ősi kultúrákban is egyfajta spirituális folyamat volt, már akkor is egyet jelentett a világ egyik legnagyobb csodájával, ami összekapcsolta a múltat a jelennel és a jövővel, ami nemcsak testi, de lelki élményt is jelentett.

A szüléssel kapcsolatos rituálékat és hagyományokat nagyban befolyásolja a társadalom és a kultúra, amelyben élünk. Azok a rituálék, amelyek például Jamaicában honosak, teljesen furcsák lehetnek az európai emberek számára, ahogy nekik is érdekesek lehetnek más kultúrák hagyományai.

Placentatemetés és faültetés

A szülés minden édesanyában közös, ám a vajúdás és a szülés módja, a valós megélésünk mind egyedülálló. Ugyanúgy, ahogy az ehhez kapcsolódó hagyományok és rituálék is. 

GettyImages-962727264
Fotó: Jodi Jacobson / Getty Images Hungary

Jamaicában például a baba megszületése után a méhlepénynek és köldökzsinórnak egy helyet keresnek, rendszerint a család kertjében, ahová egy facsemetével együtt elültethetik a placentát és a köldökzsinórt. A fa együtt nő a gyermekkel, akinek később az a feladata, hogy gondozza a fát, így tanítják meg neki a felelősség és gondoskodás fontosságát.

Forró kövek fájdalomcsillapításhoz

Egy észak-amerikai indián törzs, a komancsok nőtagjai vajúdás közben forró kövek felett guggolnak, amikről úgy gondolják, fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, és gyorsabbá teszik a méhszáj tágulását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Némasággal a rossz szellemek ellen

Togóban, Nyugat-Afrikában a szülő nőknek a lehető leghalkabban kell szülniük, gyakran némán tűrik a fájdalmakat. Úgy gondolják, hogy a kiabálással és hangoskodással bevonzanák a rossz szellemeket, ezért csendesen szabad csak szülniük.

Ugandában, mikor a nőknél közeledik a szülés időpontja, leggyakrabban hazatérnek a szülői házhoz, és a falu idősebb női lakói segítenek levezetni a szülést. Vannak olyan helyi növények, amelyeket az anyák a várandósság alatt szednek. Ezekről úgy gondolják, hogy erőt adnak nekik, távol tartják a betegségeket, és megerősítik a medence csontjait. Egyes növényekről úgy hiszik: ha az anya elfogyasztja, akkor szülés közben a fájdalom átszáll az apára, ezzel tehermentesítve a nőt. A szülést követően speciális helyi növényt használnak, hogy kitisztítsák a hüvelyt és a méhet, valamint főzőbanánlevéllel kötik be a hasukat, hogy minél előbb visszanyerjék a pocak eredeti formáját.

GettyImages-125144348
Fotó: subman / Getty Images Hungary

Mexikóban a rebozo egy hagyományos, női szövött kendő, amit főként szülésnél használnak. A vajúdás során a kismama pocakját támasztják meg vele, ezzel is tehermentesítve őt a nehéz súlytól. Mivel egy ilyen kendő két méter széles is lehet, a szülő nőt óvatosan beleültetik, és úgy ringatják. Ezzel a technikával ellazítják a kismedencei izmokat a vajúdás során.

2020 legjobb szülésfotói

2020 International Birth Photography Image Competition nemzetközi fotóversenyét a szüléssel, születéssel kapcsolatos alkotások részvételével rendezték meg 2020-ban, és a legjobbakat díjazták öt kategóriában: Vajúdás, Szülés, Szülés részletei, Szülés után, illetve Az első 48 óra.

Lélegzetelállító képek a születés csodájáról - 2020-ban ezek lettek a legjobb születési fotók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük