Feltalálta az eldobható pelust, de nem kellett a gyártóknak: gazdag lett, mert saját vállalkozást nyitott Marion Donovan
A brit nő az esti fürdetés során találta fel az eldobható pelust.

GettyImages-508415799
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétség sem fér hozzá, hogy a kisgyermekes anyukák legnagyobb segítsége a pelenka. Legyen szó sima, egyszer használatosról, esetleg mosipelusról, egy olyan találmányról van szó, amelyért a mi szüleink, nagyszüleink is hálát adtak volna annak idején.

A pelenka megjelenése az 1800-as évek elejére tehető, ekkor jelentek meg az első hagyományos textilpelenkák a tengerentúlon, amelyek pamutból, kenderből, bambuszból, mikro- vagy műanyag szálakból készültek, és amelyeket megfelelő hajtogatás után rendszerint egy biztosítótű tartott a helyén. Az első szövetpelenkák Amerikából indultak hódító útjukra 1887-ben, Maria Allen prototípusa alapján. Erre ugyan tettek egy külső gyapjú- vagy gumiborítást a nedváteresztés ellen, de ez sem számított átütő megoldásnak, hiszen a gumi irritálta és leszorította a babák bőrét, pelenkakiütést, fertőzéseket okozva ezzel. 

Marion Donovan és az eldobható pelus

A 20. században több próbálkozás volt az egyszer használatos, eldobható pelenkák létrehozásában. 1944-ben Hugo Drangel papírgyártó cellulózból készített volna pelenkabetéteket, de ez sem bizonyult bababarát megoldásnak, hiszen amellett, hogy durva anyagnak számított, a nedvességre sem reagált megfelelően. 

GettyImages-514693114

1946-ban egy brit háziasszony, Marion Donovan egyik este a kislányát fürdette, amikor hirtelen zseniális ötlete támadt. A fürdőszobában található zuhanyfüggönyt felhasználva készített egy vízálló nejlonborítást, amit a pelenka köré varrt, ezzel megalkotta az első vízálló pelenkatakarót. Ez a fajta megoldás a baba bőrét nem irritálta.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Yale Egyetemen végzett, építészmérnöki diplomával rendelkező Donovant a gyártók azonban sorra elutasították, de nem adta fel: saját kézzel készítette a vízhatlan darabokat, amiket rá három évre saját üzletében kezdett árulni, és villámgyorsan sikeres lett.

A termék szabadalmát 1951-ben jegyezték be, két évvel később a szabadalmat és a cégét egymillió dollárért - nagyjából 305 millió forintnak megfelelő összegért - adta el. Később megpróbálkozott az eldobható papírpelenkával, de ez már nem volt olyan sikeres, mint legelső szabadalma.

A háromgyermekes anya egyébként 1951-től 1996-ig húsz találmányát szabadalmaztatta, ezek között olyan háztartással kapcsolatos termékek szerepelnek, mint a tárolóedény, a papírzsebkendő-tartó doboz vagy a papírtörlőkendő-tartó.

Feltalálónők, akik megváltoztatták a világot

Bár a köztudatban sajnos általában csak a férfi feltalálók neve marad meg, valójában számos zseniális dolgot nők alkottak meg: többek között a ma használatos golyóálló mellényt és az ablaktörlőt is ők találták fel.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük