Mosipelus vagy eldobható pelenka? Gyakorló anyák véleménye, akik nem kertelnek

Ahogy az eldobhatónak, úgy a moshatónak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

GettyImages-490525609
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha egy kisgyermekes anyukát megkérdeznénk arról, mi termeli a legtöbb szemetet a saját háztartásban, rögtön rávágná, hogy az eldobható pelenka. És való igaz: évente több tízezer tonna kommunális hulladék termelődik belőlük Magyarországon, lebomlási idejük a becslések szerint nagyjából 550 év. Valamely országokban már veszélyes hulladéknak minősítették, pedig van egy egészségesebb, olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás is.

Míg a környezettudatos anyukák már a baba megszületése előtt eldöntik általában, hogy mosható pelenkát használnak, addig mások inkább a sokkal egyszerűbb, praktikusabb, gyorsabb megoldásra szavaznak. Az éremnek két oldala van, ahogy az eldobhatónak, úgy a moshatónak is megvannak a maga előnyei és hátrányai, és mindenki maga választ, hogy melyiket használja.

Mosipelus vagy eldobható pelenka?

Öt gyakorló anyát kérdeztünk meg arról, ők melyikre szavaznak: miért jobb az egyik vagy a másik? Pro és kontra érvek következnek.

GettyImages-851900842

Veronika:

Egyre jobban zavar a szemétmennyiség, amit termelek. Ez igazán akkor vált láthatóvá számomra, amikor az első hónapban még eldobós pelenkát használtunk, de volt olyan is, amit egy percig tudtunk ráadni a gyerekre, mert azonnal tele lett. A napi eleinte 7-10 pelenka elég ijesztő látvány volt a kukában, ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom a moshatót.

Mit szeretsz a mosipelusban?

A mosható pelus szellőzik, nem tartalmaz vegyszert, allergént és szintetikus anyagokat, amik szárítják a bőrt. Nem tudom, mi az a pelenkakiütés - persze nem állítom, hogy a mosható pelenkával nem lehet, csak nekünk nem volt ilyen gondunk. A sok szép mintával nekem öröm volt a pelenkázás, ami egyben egy tanulási folyamat is volt, olyannyira, hogy egy idő után már varrtam is a kislányomnak. Nem kevés pénzt spóroltam, és nem éreztem unalmas napi rutinnak a pelenkázást.

Mennyivel jelentett több munkát a mosása?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semennyivel. Mosni kellett, gyakran. De mivel a babaruhákból is elég hamar összejött egy mosásnyi adag, így külön csak a pelenkák miatt nem túl sokszor kellett beindítani a mosógépet. Mosás előtt a "produktumot" nagy sugarú víz alatt leöblíttetem egy vödörbe, ami ment a WC-be, a foltokra tettem egy kis mosószappant, és ment a pelus a tárolóvödörbe, ami mosásig többnyire ecetes vízben ázott. Én 2-3 havonta beáztattam a nedvszívó részeket nátrium-perkarbonátos vízbe - oxigénes fehérítő -, ami folt- és szagtalanított. Ez a rutin azért megkívánta az elhivatottságot, és igen, volt olyan, amikor ezt teherként éltem meg, de sosem bántam meg, hogy ezt választottam az eldobható helyett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Adrienn:

Miért részesíted előnyben az eldobhatót a mosipelussal szemben?

Az eldobható pelenkák azért lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az édesanyák életét. Nekem a mosható pelusokról rögtön édesanyám és nagymamám történetei jutnak eszembe, akik napokig áztatták, majd kifőzték a textilpelusokat, ezt a macerát pedig nem akartam magamnak. A nagyszülők messze laknak, kétgyermekes anyukaként pedig egyszerűen nem volt időm arra, hogy kiismerjem magam a mosható pelusok világában, hogy konzultáljak és csereberéljek anyukákkal. A mosható pelusokhoz egy nagy adag türelem, elhivatottság és rutin kell, hiszen különböző modellek léteznek, külön külsőkkel és külön belsőkkel, ennek kiismerése és kitapasztalása sok időt venne igénybe.  

Borbála:

Te is a mosható pelus mellett tetted le a voksod. Mikor kezdtétek el használni, és mit szeretsz benne?

Az első gyermekem tíznapos korától kezdve mosizunk. Ahogy Vera is mondta, nem terheli a környezetet akkora szeméttermeléssel. Igaz, hogy több energiát használunk így, de én a vizet is újrahasznosítom, így egyedül a villanyenergia marad, ami meg sem közelíti a több tonnányi hulladékot, amit egyébként egy kisbaba termel "pályafutása" során.

Az eldobható műanyag pelenkában a baba bőre egy vegyszerezett dunsztban van körülbelül 3 éven át, 0-24 órában. A mosipelus pedig szellőzik, és közben is természetes anyagok veszik körül a popóját, amit én tudok befolyásolni a mosószertől kezdve a nedvszívó textilek anyagáig. Nem utolsósorban pedig azért szeretem, mert vagányak, és szemet gyönyörködtetőek.

GettyImages-460389037

Melyik az olcsóbb szerinted? A mosható vagy az eldobható?

A mosipelus tapasztalataim alapján sokkal olcsóbb az eldobhatóval szemben. A mi készletünk költsége - úgy, hogy külön újszülöttkészletet is vásároltam a kezdeti időkre - az első 6 hónapra megtérült. És ezt mostanra már a kis testvér is elkezdte használni 0 forint beruházással, és reméljük, még többen is fogják. Egyébként pedig használtan vettem mindent, így ami nem kell, azt el is tudom adni.

Milyen mosipelus jött be nektek?

Mi többfélét kipróbáltunk, de végül a legegyszerűbb verzió jött be: sima PUL-külső vagy csónakos fazon, és abba pedig a hagyományos tetrapelenkát hajtogatom betét formára. Szükség esetén pedig kis törülközőkkel vagy felhasogatott frottíranyagokkal tudjuk turbózni a nedvszívást, illetve vettem néhány betétet is erre a célra. Kétnaponta mosom 60 fokon az egyéb 60 fokos dolgainkkal, törülközőkkel, ágyneműkkel, fehérneműkkel. Előtte a gyerekek fürdővizében átöblítem, így a pisinek is a nagy része már nem a mosógépbe kerül.

Csilla:

Az eldobható pelus mellett döntöttél. Miért?

Sajnos én is tisztában vagyok azzal, hogy egyrészt az eldobható pelenka sokkal drágább, mint a mosható, másrészt környezetszennyezőbb is. Ennek ellenére én a kezdetektől műanyag pelust használtam a kisfiamnál, ugyanakkor részleges EC-zéssel - természetes csecsemőhigiénia, melynek lényege, hogy a baba képes jelezni ürítési ingerét - a szerk. - próbáltam napi szinten kevesebb pelust termelni. A baba a kezdetektől jelzi az alapigényeit, ha éhes, ha fáradt, és egy idő után arra is rá lehet állni, milyen időintervallumokban ürít, kiismerheted a természetes ritmusát, így - például alvás után - rögtön a bilire rakhatod, ezáltal már meg is spóroltál egy pelust. Az EC-zéssel az én babám kétéves korára szobatiszta lett, így ha úgy veszem, sokáig nem is kellett pelust használnunk.

GettyImages-1019535090

Réka:

Nálunk az első gyereknél körülbelül háromhetes korában, a másodiknál pedig egyhetesen álltunk át a moshatóra, 1-2 héttel később éjszakára is. Az első napokban megtapasztaltam, hogy akár egynapi koszos, eldobós pelenkától megtelik a szemetes. Úgy gondoltam, hogy megéri az energiát - mosás, hajtogatás, teregetés - azért, hogy környezetbarátabbak legyünk. Az ára sem utolsó: nekünk az egész készlet olyan 70 ezer forintból kijött, és ezt használta a második gyerekünk is, és remélhetőleg a harmadik és negyedik is ezt fogja. Nálunk az első babánál nem kellett popsikrémezni a popóját, a másodiknak kicsit érzékenyebb volt a bőre, az övét sheavajjal kentem nagyjából féléves koráig, utána már neki sem kellett, így a popsikrémen is sokat spóroltam. A mosás költsége pár tízezer forint, a mosószerekre éves szinten olyan 15 ezernél nem költök többet, míg tudomásom szerint egy gyerkőc eldobható pelenkázása havi szinten nagyjából 10 ezer forint körül van.

Mennyire macerás a mosása?

Nekünk sem az áram, sem a vízszámlát nem dobta meg a 2-3 naponta történő mosás, és környezetbarát mosószereket használva a környezetemet is kímélem. Mosószódát, nátrium-perkarbonátot, marhaepeszappant, mosódiót vagy mosószappan-reszeléket használok.

Egy szakavatott anyukának nagy rutinja van a mosipelus terén. Mi van az apukákkal, nagyszülőkkel? Ők hogyan "mosipelusozzanak"?

Különböző konstrukciók vannak, van zsebes vagy az all-in-one típusúak, amelyek előre bekészíthetőek, így a mosipelushoz kevésbé értő rokon, bébiszitter vagy nagyszülők is könnyen fel tudják adni a babára, viszont ebből többet be kell szerezni, mert ezek csak egyszer adhatók a gyerkőcre.

Milyen hamar lettek szobatiszták a gyerekeid a mosipelusnak "hála"?

Mi is EC-ztünk, így ennek hatására korán szobatiszták lettek. A nagyobbik körülbelül 22 hónaposan, a kisebbikről pedig 16 hónaposan került le végleg a pelus, 17 hónapos korára már 99%-ig szobatiszta lett. Szóval az EC nagyban megkönnyíti a moshatózást is.

Miért hisztizett a gyerek?

Ha egy szülő tudja humorral kezelni a hisztit, neki is egyszerűbb lehet. Ebben az összeállításban összegyűjtöttük a szülők fotóit: vicces, miért szakadt el a gyerekeknél a cérna.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük