Ha egy párnak nem születik gyermeke, akkor az a nő szégyene: elüldözik otthonról, és boszorkánynak tartják

Az afrikai nők csak akkor kapnak némi megbecsülést, ha termékenyek, és sok gyermeket szülnek.

Szülés az afrikai kultúrákban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülés az anyák életében az egyik legmeghatározóbb élmény függetlenül attól, hol, és milyen körülmények között élnek. A nyugati társadalmakban nem ritka, hogy a nők csak az után adnak életet első gyermeküknek, miután megteremtették a biztonságos családi és anyagi hátteret, így sokaknak 30-35 éves koruk felett jön el az a pillanat, amikor úgy érzik, készen állnak a családalapításra. 

Ezzel szemben az afrikai lányok 14-16 éves korukban anyává válnak, és gyakran 9-10 gyermeket is szülnek. Csak akkor kapnak némi megbecsülést férjeiktől, ha termékenyek, és sok utódot hoznak a világra. Számos olyan nő is él ezekben a közösségekben, akinek legalább egy terhessége - nem ritkán az első - szexuális erőszak következtében jön létre. 

A szülésnél az apák nincsenek jelen

A Szívemben Született Afrika Egyesület alapítója és elnöke, Könczöl Zsófia legelőször három évvel ezelőtt, 2017-ben járt Ugandában, egy Manafwa nevű falucskában, amit azóta rendszeresen látogat, és úgy tekint az ott élőkre, mint a második családjára. Missziója, hogy olyan afrikai családoknak, nőknek és gyermekeknek segítsen, akikkel személyesen is találkozott. Őt kértük meg, hogy meséljen arról, hol és milyen körülmények között kell az afrikai nőknek szülniük, milyen szüléshez kapcsolódó tradíciók, hagyományok léteznek, vagy mi lesz a sorsa annak a nőnek, aki bármilyen okból nem képes gyermeket szülni.

DSCN7289
Fotó: Könczöl Zsófia/Szívemben született Afrika

- A nők első kisbabájuknak nagyjából 14-16 éves korukban adnak életet, amikor még ők maguk is gyermekek. Átlagosan 5-6 gyermekük van, de nem ritka a 9-10 csemete sem, illetve az sem, hogy 5-6 gyermek esetében is jóval magasabb lehet a szülések száma, akár 10 feletti. A korai teherbe esés nagyobb kockázatot is jelent, emiatt gyakoribbak a szövődmények, és nagyobb a csecsemőhalandóság aránya is, ami sok esetben a megfelelő higiénés körülmények, a szakszerű orvosi ellátás hiánya miatt is létrejöhet.

Zsófia azt is elmeséli, hogy amikor a nőknél közeledik a szülés időpontja, leggyakrabban hazatérnek a szülői házhoz, és a falu idősebb női lakói segítenek levezetni a szülést. A szülésnél a férfiak nincsenek jelen, a gyerekek száma viszont az ő büszkeségük, ezért szeretnék, hogy minél több legyen. Ha valaki ikreknek ad életet, az hatalmas szerencsének és áldásnak számít, a szülőpárt kiválasztottnak tekintik. Ilyenkor az anya és az apa speciális neveket kapnak: Salongo és Nalongo, melyek jelentése ikrek anyja és ikrek apja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szülés közben a fájdalom átszáll az apára

- Vannak olyan helyi növények, amelyeket az anyák a várandósság alatt szednek. Ezekről úgy gondolják, hogy erőt adnak nekik, távol tartják a betegségeket, és megerősítik a medence csontjait. Egyes növényekről úgy hiszik: ha az anya elfogyasztja, akkor szülés közben a fájdalom átszáll az apára, ezzel tehermentesítve a nőt. A szülést követően speciális helyi növényt használnak, hogy kitisztítsák a hüvelyt és a méhet, valamint főzőbanánlevéllel kötik be a hasukat, hogy minél előbb visszanyerjék a pocak eredeti formáját - mondja.

Egy meddő nőnek megpecsételődik a sorsa

Amíg a nyugati társadalmakban a szülészorvosi tapasztalatok szerint a párok 60%-ánál a férfi megtermékenyítőképességével van baj, addig az afrikai kultúrában, ha egy párnak nem születik gyermeke, az mindig a nő hibája. 

femina5
Fotó: Könczöl Zsófia/Szívemben született Afrika

- Egy meddő nő sorsa megpecsételődik, a vidéki társadalmak többségében a mai napig kiveti magából a közösség. Amikor egy párnak hosszú próbálkozás után sem születik gyermeke, akkor a férfi utcára teszi a nőt, és újraházasodik, vagy megtartja házvezetőnőnek, de mellé új feleséget keres. Sajnos még mindig nagyon mélyen gyökerezik bennünk a hiedelem, hogy a nemzőképtelen nőnek valamilyen bűne van, vagy megátkozták, ezért nem születhet gyermeke, és jobb magukat távol tartani tőle. A városokban már kezd ismertebbé válni a tény, hogy a férfiak is lehetnek meddők, viszont a legtöbben nem gondolják, hogy ez rájuk igaz lehetne, vidéken pedig gyakorlatilag teljesen elutasítják ezt a nézetet. Ha egy párnak nem születik gyermeke, akkor az a nő szégyene, és boszorkánysággal vádolják. Eleve alacsonyabb társadalmi státuszban vannak, és csak akkor nyerhetnek némi megbecsülést, ha termékenyek, és sok gyereket szülnek - mondta Könczöl Zsófia. 

Hat gyereke mellé még hetet fogadott örökbe

Irene, az ugandai nő és férje mélyszegénységben él, mégis boldog családot alkotnak hat saját és hét örökbe fogadott gyermekükkel.

Az apja verte, és napokig nem etette egyéves gyerekét: hat saját gyereke mellé fogadta örökbe Irene a kicsit

Irene, az ugandai nő és férje mélyszegénységben él, mégis boldog családot alkotnak hat saját és hét örökbe fogadott gyermekükkel.

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük