Otthon szülés ma, Magyarországon: ki és milyen feltételekkel teheti meg? Vass Gabriella bábát kérdeztük

Még mindig sokan furcsa szemmel néznek arra az édesanyára, aki a 21. században az otthon szülés mellett teszi le a voksát.

GettyImages-171884333
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régen teljesen természetes volt, hogy az asszonyok otthon, a család jelenlétében hozták világra a gyermeküket. Ezeknél a szüléseknél akkoriban nagyobb volt a magzati és az anyai szövődmények száma, így megfogalmazódott az igény arra, hogy az édesanyák a kórházakban, biztonságosabb körülmények között adjanak életet gyermeküknek.

A szülés helyszíne, körülményei hatalmas változásokon mentek keresztül az elmúlt évtizedekben, de még mindig sokan furcsa szemmel néznek arra az édesanyára, aki a 21. században az otthon szülés mellett teszi le a voksát. Pedig a pandémia begyűrűzésével Magyarországon egyre többen kezdik felfedezni az előtte évszázadokon keresztül jellemző, háborítatlan otthoni szülés előnyeit.

Felelőtlenség vagy tudatos tervezés?

2011 óta kormányrendelet ad legális keretet az otthon szülésnek, és szigorúan szabályozva van, kik, milyen körülmények között adhatnak életet otthonukban a kisbabájuknak. A témáról Vass Gabriellát, a MindenholJó Bábapraxis bábáját, a Babagenetika szakértőjét, tapasztalatairól pedig egy édesanyát, Fejér Noémit kérdeztük. 

GettyImages-171884348

Aki otthon szül, az nem csupán a véletlen műve, de egy tudatos döntés eredménye is lehet. Vass Gabriella bába évek óta nemcsak kórházakban, hanem otthon szüléseknél is kíséri a családokat, szakmailag és mentálisan is segíti az édesanyákat, hogy a folyamat szép élménnyé váljon számukra. 

2011-től kormányrendelet szabályozza az otthon szülést. Kik és milyen feltételek mellett választhatják a szülésnek ezt a módját?

- A kormányrendeletben hosszasan le van írva, hogy kik és milyen körülmények között szülhetnek intézeten kívül. Ilyen például az, hogy a várandósságnak alacsony rizikójúnak kell lennie, első szülés esetében az édesanya 18 év feletti, de 40 év alatti kell, hogy legyen - többedik szülésnél nincs ez a kritérium. A szabályozás azt is kimondja, hogy csak a várandósság 37-41. hete között lehet otthon szülni, tehát a 37. hét előtt nem, és a betöltött 41. hét után sem. A helyszín megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy az 20 percre legyen olyan kórháztól, ahol van szülészet - kezdi Vass Gabriella.

- Vannak olyan krónikus vagy a várandósság alatt felmerülő betegségek, amelyek eleve kizárják az otthon szülést. Ha az édesanya az előző babáját császármetszéssel szülte, akkor sem szülhet otthon, de egy vetélésen átesett kismama vagy előző terhesség során gyermeket érintő betegség nem kizáró ok. A körülményeket tekintve előírás, hogy legyen folyóvizes WC, szülésre alkalmas ágy, asztal vagy pelenkázó - sorolja.

GettyImages-854103332

A járványhelyzet miatt sokak számára lett kevésbé biztonságos a kórházi szülés. A pandémia miatt tapasztalható volt-e valamilyen nagy változás az utóbbi időszakban? Többen szeretnének otthon, nyugodt körülmények között szülni?

- Emelkedő tendenciáról lehet beszélni. Akik most a pandémia miatt keresnek fel bennünket, nekik az otthonszülés gondolata akár már korábban is felvetődött, már korábban is vágytak volna arra, hogy otthon hozzák világra a gyermeküket, de legtöbbször a környezetük, a családjuk, vagy a párjuk ehhez nem adta áldását, ami nélkül nem mertek belevágni ebbe az ismeretlen kalandba. Most ezek az apák, akik előtte csak kórházakban tudták elképzelni kisbabájuk születését, könnyebben bólintanak rá az otthonszülésre. 

Milyen szakemberek működhetnek közre az otthon szülésben?

- A szabályozásnak egy szorosan vett része, hogy az otthon szülésnél két bábának kell jelen lennie, vagy egyikőjük lehetne szülész-nőgyógyász szakorvos is, de Magyarországon még nincs olyan orvos, aki otthon szülést kísérne. A mi bábapraxisunkban 3-4 bába van, a kismamák kiválaszthatják, kiket szeretnének szülésüknél segítőnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Miben más otthon szülni, mint kórházban? 

- Mindenkinél egyéni, miért dönt az otthon szülés mellett, de az biztos, hogy az a háborítatlan közeg, amit egy otthon szülés tud adni, a kórházban nem igazán valósul meg. Egy kórházi szülésnél már azon is el kell gondolkoznia a párnak, hogy mikor induljanak el, ez rögtön kizökkentheti őket a szülés folyamatából, mivel egy olyan dologról kell dönteniük, ami agyban dől el. Otthon csak az szülhet, aki alacsony rizikójú, és ahol nyugodtan lehet a természet rendje szerint a folyamatot a maga ütemében hagyni, és csak kísérni, figyelni.

 Kik lehetnek jelen a szülésnél?

- Minden kismama maga dönti el azt, hogy kit, kiket szeretne a szülésénél látni, akiről úgy érzi, segíteni, támogatni tudja. De ezt nem lehet előre tudni: vannak olyan esetek, amikor elképzeli valaki, hogy a barátnője, az anyukája, a testvérei ott lesznek, és milyen jó lesz, de lehet, hogy abban a pillanatban teljesen mást fog kívánni. Az otthon szülésnél az a jó, hogy bármelyik pillanatban változtathat ezen, nem kell tartania magát előre elgondolt dolgokhoz és protokollokhoz, hanem figyelhet a belső hangjára, és ráhangolódhat a szülés folyamatára.

GettyImages-78405770

Sokan talán azért nem merik az otthon szülést választani, mivel nincs meg ugyanaz a műszeres felkészültség, melyre egy esetlegesen felmerülő komplikáció során szükség lenne. 

- Olyan eszközünk tényleg nincs, amivel egy császárt meg tudnánk csinálni, de ez nem is a mi kompetenciánk. Azok az eszközeink viszont, amik egy alacsony rizikójú kismama szüléséhez és kíséréséhez kell, megvannak. Ha azt látjuk, hogy probléma merül fel, például nem halad a baba a szülőcsatornában, vagy akár ha túlságosan elfáradt az anya - ami először szülőknél előfordulhat -, azonnal bemegyünk a háttérkórházba, és ott folytatódik a szülés, a kórház nyújtotta akár gyógyszeres segítségnyújtás mellett, de az, hogy császármetszés lesz-e, az csak a folyamat végén derül ki.

Ha valaki fontolgatja azt, hogy az otthon szülés mellett dönt, kinek kell bejelenteni?

- A fontolgatás alatt a kismamának fel kell keresnie egy bábát vagy egy bábapraxist. A mi bábapraxisunkban az otthon szülés előtt a párok egy komplex tanfolyamon vesznek részt, ahol többek között szó esik a szülés folyamatáról, a bába feladatairól, a gyermekágyas időszakról, szoptatásról. A törvény szerint nekünk a 36. hétig kell bejelenteni a gyerekorvosnak, a védőnőnek és a háttérkórháznak, hogy intézeten kívüli szülést tervez a kismama. Az a legideálisabb, ha rögtön a várandósság elején jelentkeznek a kismamák, így nagyobb eséllyel tudjuk őket elvállalni, az elejétől fogva tartjuk a kapcsolatot, együtt tudunk készülni a szülésre, együtt megyünk végig a várandósságon. A kismama bármikor ránk tud támaszkodni, kérdezni, és kialakul közben egy olyan bizalmi kapcsolat, ami a szülésnél elengedhetetlen - mondja Vass Gabriella.

GettyImages-183511563

"Gyönyörű élmény volt az otthon szülés"

Fejér Noémi három gyermek édesanyja. Mindhárom alkalommal otthon szülésre készült, ám a legelső terhességénél komplikációk adódtak, így végül kórházban adott életet gyermekének.

- Otthon szülésre készültünk már az első alkalommal is, de a vajúdás során be kellett mennünk a kórházba, mivel nem úgy zajlottak az események, ahogy kellett volna. Az akkori bábám felelősségteljesen azt mondta, hogy menjünk be, mert ha megkapom a mesterséges oxitocint, akkor biztos, hogy ott is meg fogom tudni szülni a babámat - kezdi történetét Noémi.

Első terhességénél volt-e benned valamilyen félelem, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelted, és komplikációk miatt végül a kórházban kellett világra hoznod a kisbabád?

- Nem éreztem félelmet. Inkább azt mondom, hogy oka volt annak, hogy végül kórházban szültem. Akkor a férjem még nem annyira volt elköteleződve az otthon szülés iránt, bár elvégeztük a tanfolyamot. A másik fontos szempont az, hogy a bábával kialakítható-e egy olyan szoros kapcsolat, ami a szülésnél átsegít a nehézségeken. Időben rá kellett volna jönnöm erre, és bábát váltani, így talán be tudtam volna fejezni otthon is a szülést. De az is elképzelhető, hogy a kislányom biztonságosabban érezte volna magát, ha kórházban jön a világra.

GettyImages-1038799280

Miben volt más az otthon szülés, mint a kórházi?

- A második otthon szülésemnél két bábával is találkoztam. Az egyik habitusában, személyiségében hasonlított arra a bábára, aki az első szülésemnél ott volt. De amikor a másodikkal találkoztam, rögtön kialakult a szimpátia, és a férjem is azt mondta, ő legyen az, aki kísér minket. Volt várandósgondozás, és mindig időt szánt rám, hogy kialakuljon közöttünk egy bizalmi kapcsolat.

- Mindkét otthon szülésem gyönyörű élmény volt, valóban olyan háborítatlanul, békésen történt. Olyan ősi erőt lehetett megélni, megtapasztalni, hogy az valami hihetetlen. A bába úgy tudott mellettem lenni és vajúdás során kísérni, amire nekem szükségem volt. Maximálisan rám figyelt, empatikus volt. Ezt a fajta szeretetet és törődést tudtam belevinni a gyermekeim gondozásába is, akikkel a mai napig különleges a kapcsolatunk.

GettyImages-78405771

A kórházban ért valamilyen negatív tapasztalat?

- Sajnos igen. Egy nőgyógyász rám akart telepedni, hogy kinyomja belőlem a gyereket, mondtam neki, hogy azonnal vigye el onnan a kezét, mert én ezt a gyereket magamtól is meg fogom szülni! Nehezményeztem, hogy nem szólt előre, mit akar tenni, és bármilyen dologról, amit ott végre akartak hajtani, soha nem kérdeztek meg. A bábától olyan odafigyelést kaptam, amit a kórházban sajnos senkitől. Ott inkább a protokoll számít. A férjem pedig láthatta a kontrasztot: amikor otthon van velem a dúlám, és borogat, masszíroz, figyel rám, és azt, ahogy a kórházban bántak velem. Így már számára sem volt kérdés, hogy a következő két babánkat is otthon szülöm majd - mondta Fejér Noémi.

Mit él át egy vetélésen átesett kismama? A szakértőt kérdeztük

Akár spontán vetélésről, akár saját döntésből eredő műtéti terhességmegszakításról van szó, a támogató közeg jelenléte nagy erőt adhat a veszteséget megtapasztaló párnak.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük