A többszörös vetélés új okára jöttek rá kutatók: nem csak a nők egészségén múlik
A többszörös vetélésért a hibás sperma is felelhet.

szomoru-par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása okozhatja a nőknél a többszörös vetélést - derítették ki brit kutatók egy kisebb tanulmányban.

Az Imperial College London tudósai ötven olyan férfi spermájának minőségét vizsgálták meg, akiknek partnere három vagy több vetélésen esett át egymás után.

Ez is okozhat többszörös vetélést

A Clinical Chemistry tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban felfedték, hogy a vizsgálatba bevontak spermájában magasabb szintű DNS-károsodást észleltek azokhoz a férfiakhoz képest, akiknek partnere nem szenvedett vetélést. A kutatócsoport reméli, hogy felfedezésük új utakat nyithat a vetélés kockázatának csökkentésében - olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon. Nagy-Britanniában minden ötven párból egyet érint a többszörös vetélés, mely a magzat három vagy több esetben való elvesztését jelenti a várandósság 20. hete előtt.

Eddig a szakemberek úgy vélték, hogy a többszörös vetélés az anya egészségével - immunproblémákkal, gyulladásokkal - áll kapcsolatban. Az orvosok most kezdik megérteni, hogy a sperma egészsége is szerepet játszik ebben.

- Hagyományosan az orvosok a nőkre összpontosították figyelmüket, amikor a többszörös vetélés okait kutatták. A férfiak egészségét, spermájuk egészségét nem vizsgálta senki - idézte Channa Jayasenát, az Imperial orvostudományi tanszékének kutatóját, a tanulmány vezető szerzőjét a hírportál.

A sperma szerepe

- Ez a kutatás növelte megerősítette, hogy a sperma állapota meghatározza a várandósságot. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sperma fontos szerepet játszik a placenta kialakulásában, mely a magzat oxigén- és tápanyag-ellátásában létfontosságú - tette hozzá. 

Az ötven férfi spermavizsgálatának eredményeit összevetették hatvan önkéntes férfi spermájának minőségével, akiknek partnere nem esett át vetélésen. A többszörös vetélést szenvedett nők partnereinek spermájában a DNS-károsodás kétszerese volt a kontrollcsoporténak. A kutatók szerint a DNS-károsodást az úgynevezett oxidatív stressz okozhatja. Az oxidatív stressz a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező rossz irányú változást, károsodást jelenti. Az ondóban lévő sejtek molekulákat hoznak létre a sperma baktériumoktól és gyulladásoktól való védelmére. Ha a molekulák túlságosan nagy koncentrációban vannak jelen, az jelentős károsodást okozhat a spermasejteknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túlsúly és gyulladás a háttérben

A tanulmány eredménye felfedte, hogy a többszörös vetélést szenvedett nők partnereinek spermáiban négyszeresre növekedett az oxidatív stressz szintje a kontrollcsoporthoz képest. A kutatócsoport most az vizsgálja, mi válthatja ki ezt. 

- Bár a tanulmányba bevont férfiak egyike sem szenvedett gyulladástól, mint például a klamídia, melyről köztudott, hogy hatással van a sperma egészségégre, lehetséges, hogy korábbi fertőzésből visszamaradt más baktérium időzött a dülmirigyben, mely az ondót termeli. Ez okozhat állandó, magas szintű oxidatív stresszt - magyarázta Jayasena. 

Hozzátette, egyre több bizonyíték van arra, hogy az elhízás rontja a sperma egészségét, mivel a testzsír magas szintje növelheti az oxidatív stresszt. Ezért a kutatócsoport megvizsgálta az ötven férfi metabolikus egészségét, mérte súlyát, koleszterinszintjét.  A vizsgált ötven férfi kicsit idősebb volt ugyan a kontrollcsoportnál - átlag 37 éves, szemben az utóbbi 30 évével, és kissé túlsúlyosabb. Most vizsgálják azt, hogy ezek a tényezők szerepet játszhatnak-e az oxidatív stressz szintjében.

Meddőséggel szembeni harc

Amanda Naor fotós és párja a nő harmincadik születésnapján határozták el, készen állnak a gyermekvállalásra. Történetük azonban nem volt zökkenőmentes. A leendő édesanya végigfotózta fájdalmas útjukat a családalapítás felé.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük