Amikor a sokadik terhesség is megszakad: az alloimmun eredetű vetélésekről
Az ismétlődő vetéléseknek többféle okuk lehet, lehetnek alloimmun eredetűek is.

doki-beteg
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség kihordását több tényező is akadályozhatja, és, ha a fogantatás létre is jön, megközelítőleg minden negyedik terhesség vetéléssel végződik.

Az ismétlődő, habituális vetélésnek többféle oka is lehet, a következőkben az alloimmun eredetű vetéléssel kapcsolatos tudnivalókat tekintjük át részletesebben dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosának segítségével. 

Az ismétlődő vetélések okai

Ha három vagy több egymást követő terhesség vetéléssel végződik, akkor ismétlődő, más néven habituális vetélésről beszélünk. A fogantatás létrejöttéhez és a terhesség kihordásához több folyamat összehangolt működésére van szükség a szervezetben, ha bármilyen ponton hiba keletkezik, a terhesség vetéléssel végződhet.

hasfajas

A leggyakoribb okok közt genetikai, hormonális és nőgyógyászati eltérések szerepelnek, de fertőzések, környezeti hatások, fokozott trombóziskészség - és így a magzati/méhlepény keringésének károsodása - és immunológiai eltérések is szerepet játszhatnak abban, ha valakinél egymást követően többszöri teherbeesés ellenére is elmarad a vágyott gyermekáldás.

Apai és anyai sejtek a szervezetben

Az immunológiai eredetű vetélések egyik típusa az alloimmun eredetű vetélés, mely akkor jön létre, ha az anya nem termel védőanyagot a magzat számára. Erre azért lenne szükség, mivel az immunrendszer feladata megvédeni a szervezetet a betolakodóktól, és ennek hiányában, mivel a magzat részben az apától származó, az anyai szervezet számára idegen sejteket is hordoz, támadást indít. Ez az immunglobulin az a védőanyag, mely megakadályozza, hogy ez a védekező reakció beinduljon az anya szervezetében.

Úgy kell elképzelni, hogy az immunglobulin valamilyen védőburkot alakít ki, hogy az apai eredetű antigének ne látszódjanak. Ennek hiányában a kilökődési folyamat megkezdődik, a vetélés bekövetkezik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan vizsgálható? 

A kezdetleges embrión - blasztocisztának nevezik - pár hét után jelennek meg az apai antigének. Tehát a megtapadási zavarokban ilyen alloimmun reakció még nem játszik szerepet. Az apai antigének az anyai szervezetet kilökődési reakcióra ingerlik - éppen úgy, mint egy szervátültetés esetén.

Ez a kiváltott elutasítás nem elsősorban a különbözőség mértékétől függ - kis eltérés is okozhat például erős választ. Így a reakciót élő sejteken vizsgálják: összehozzák az apai sejtek felületén levő antigéneket az immunreakcióra képes anyai sejtekkel. Ilyen apai sejtek korlátlan forrása a vér. Vérvétel után az apai vérből kifogástalan antigénforrásként szereplő fehérvérsejteket szeparálnak, azokat kémcsőben legyengítik, és összehozzák az anyai sejtekkel. Ez a kevert limfocitareakció vizsgálata - MLC.

Alloimmun vetélés esetén a lombik sem megoldás

A gyermekvállalással való további próbálkozásnak nincs értelme, amíg az immunfolyamatok szerepét nem zárják ki a vetélés hátterében. Ilyen esetben a lombikprogram megkezdése is csak további lelki megrázkódtatást jelentene, mivel alloimmun eredetű korábbi vetélés esetén sajnos ilyen módon sem valószínű a magzat kihordása. 

Kezelési lehetőségek

Dr. Kádár János elmondta, hogy, ha a vizsgálatok igazolják, hogy valóban alloimmun eltérések miatt következtek be a vetélések, akkor a megfelelő kezelés mellett a párok nagyon nagy eséllyel vállalhatnak gyermeket a jövőben.

Amennyiben ilyen ritka összeférhetetlenségi esetről van szó, az anya számára az apai sejtekkel oltóanyagot készítenek - LIT beavatkozás. A jelenleg még csak külföldön elérhető módszer lényege, hogy az apai fehérvérsejtekkel készített oltás hatására az anyában védő, blokkoló ellenanyagok termelődnek, melyek a magzatot letakarni képesek. Ehhez kiegészítő kezelésként immunglobulint is alkalmazhatnak. A kezelés feltétele: habituális vetélés, tehát már megtapadt blasztociszta, legalább pár hetes terhesség, MLC-reakcióval igazolt összeférhetetlenség.

Nemcsak baba, apa is született: nézd az arcát, milyen megható!

Szavak nélkül beszél a tóduló érzelmekről, könnycseppek gördülnek végig rajta, boldogság és meghatottság vetekszik egymással. A következő felvételeken a fotósoknak sikerült elkapniuk ezt a másodpercet: a pillanatot, amikor apa született. Fantasztikusan beszédes képek.

Forrás: Immunközpont.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük