Egyszer mindenki türelme elfogy: mit tanácsol a pszichológus, ha nem jön a baba?
Sajnos sok párnál jelentkezik teherbeesési nehézség.

no-depresszios
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a párok késznek érzik magukat a gyermekvállalásra, alig várják, hogy elérkezzen a nap, hogy két csíkot mutasson a terhességi teszt. A baba azonban sokszor várat magára, és a buzgó próbálkozás ellenére nem jelentkezik be a gólya.

Egyévi, minden védekezési módszert nélkülöző, hiábavaló próbálkozás után mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ám azt is jó tudni, hogy a teherbeesési nehézségnek pszichológiai okai is lehetnek. Kizárandó ennek lehetőségét, leendő szülőként fontos figyelni a lélekre: hogy hogyan, arról Acosta Sára Diána pszichológust  kérdeztük.

Ne gondolj rá, akkor sikerül!

Könnyű mondani, ám, ha valaki szívből szeretne gyereket, és elhatározta magát, képtelenség igazán elengedni a dolgot. Természetes, ha egy idő után az ember türelmetlenné válik, frusztrálja a helyzet, és olykor azt érzi, nem bírja tovább.

- Előfordul, hogy, bár a pár már eldöntötte, mégsem akar összejönni a gyerek. Ilyenkor természetes, hogy a felek egyre türelmetlenebbek, egyre idegesebben nézik a teszteket, igyekeznek megfelelően időzíteni az együttléteket, majd szépen lassan elkezd minden e körül forogni. A negatív tesztek után az ismételt csalódások még több idegeskedést eredményeznek, ami szépen lassan áthatja a mindennapokat. Biztos sokaknak ismerős ez a forgatókönyv, hiszen nagyon sok esetben a baba nem jön azonnal, amint a pár nekilát a próbálkozásnak.

Annak, hogy egy párnál ez nehezebben alakul, lehetnek biológiai okai az egyik vagy akár mindkét fél részéről. Előfordul azonban, hogy ilyesmiről nem tudunk, valamiért mégsem sikerül. A pszichés okok nem teljesen egyértelműek, ugyanakkor sok kutatás utal arra, hogy a stressz is összefüggésben lehet a fogantatás sikertelenségével.

A cikk az ajánló után folytatódik

A stressz, mint hátráltató tényező

Mondják, sem rágörcsölni nem érdemes a babaprojektre, sem idegeskedni nem jó miatta. A stressz azonban a mindennapok általános velejárója is, melyet ugyan kiiktatni nem lehet, igyekezni kell minimalizálni.

- Hogyan csökkenthető a stressz a mindennapokban?

- Ha a terméketlenséget mint tényezőt kizártuk, próbáljunk meg csökkenteni a stressz-szintünkön. Ebben sokat segít, ha olyan tevékenységeket végzünk, amiket élvezünk, ami kikapcsol. Aludjunk eleget, kapcsolódjunk ki, utazzunk el. Vizsgáljuk meg, mi okozza az életünkben a legtöbb stresszt - akár naplót is vezethetünk, ez már önmagában is oldhatja bennünk a feszültséget -, és próbáljuk meg kiiktatni az életünkből azokat a tényezőket, melyeket károsnak ítélünk meg.

A stressz csökkentésében sokat segíthetnek a relaxációs technikák is - autogén tréning, mindfullness gyakorlatok, meditáció, progresszív relaxáció, jóga -, vagy a csoportos, illetve egyéni terápia is - tanácsolja a pszichológus.

- Sajnos a sikertelen próbálkozás a kapcsolatban is feszültségforrás lehet, ami ugyancsak stresszt eredményez. Hogyan őrizhető meg a párkapcsolati egyensúly?

- Szervezzünk közös programot, randit a párunkkal. Bármennyire is furán hangzik, legalább próbáljuk meg a termékenység/terméketlenség témát távol tartani a hálószobától. Próbáljuk meg ezeket az aggodalmakat különválasztani a szextől, és nem hagyni, hogy az ezzel elveszítse élvezeti értékét, és gépiessé váljon.

- A sikertelen próbálkozás miatt sokan gyanakodnak meddőségre, komolyabb problémára. Hogyan csökkenthető az ezektől való félelem?

- Amellett, hogy nem célszerű egyből a legrosszabbra gyanakodni, érdemes lehet a feleknek elmenni kivizsgáltatni magukat. Ez segít abban, hogy tisztábban lássák a lehetőségeiket, esélyeiket. Ha nincs semmi baj, akkor segít kizárni az efféle aggodalmakat, ha viszont van, akkor egy szakember sokat segíthet a megoldásban.

Ezt is szeretjük