A halvány csík is terhességet jelent a teszten? A nőgyógyász elmondja

Lehet, hogy nekünk furcsa kérdések, de valójában semmi baj velük. Nincs olyan, hogy rossz kérdés.

szomoru-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság az életnek az a szakasza, amikor egy nő féltve és remélve születendő babája egészségét, hajlamos sokat aggódni, vagy épp olyan összefüggést vélni dolgok között, ami nem reális. A legjobb ilyenkor a nőgyógyászhoz fordulni, aki megnyugtató válaszokkal szolgálhat.

Sokan sajnos mégis pironkodnak feltenni egy-egy kérdést, és mindenek előtt internetes fórumokon próbálkoznak, aminek a veszélye, hogy sok-sok civil, nem hozzáértő ember egymás közt megtévesztő, félrevezető, valótlan eredményre juthat egy-egy probléma kapcsán. A szülész-nőgyógyász, dr. Oláh Orsolya segítségével most megválaszolunk párat. 

 8 kérdés, ami fontos a kismamának

1. fórumkérdés: Alkoholos tiramisu terhesség alatt árthat?

Persze, itt nem a tiramisu a lényeg, hanem általában a terhesség alatti alkoholfogyasztás és az alkoholtartalmú ételek fogyasztása. A szülész-nőgyógyász nekünk adott válasza szerint olyan minimális mennyiség nem jelenthet gondot, mint amennyi egy kocka süteményben van.

2. fórumkérdés: Szerintetek lesz "nyoma" a gyereken, ha véletlenül nekiütöttem a hasamat az oldalsó részen egy pultba?

A szülész-nőgyógyász szerint szinte biztos, hogy a baba odabent nem érez semmit az ütésből, és nem is lesz belőle probléma. Egy vizsgálat persze ilyen esetekben nem árt, hiszen egy-egy nagyobb ütés hatására megsérülhet a magzatburok. Részletes válaszait a has megütése kapcsán korábbi cikkünkben olvashatod.

3. fórumkérdés: Nagyon erős hasmenés és szédülés lehet terhességi tünet?

Terhességi tünetként inkább hányásról hallani, ezért is hat elsőre szokatlannak a kérdés. Dr. Oláh Orsolyához fordulva megtudtuk, nem kifejezetten terhességi tünetek ezek, nem valószínű a hasmenés mint tünet. A hasmenés inkább véletlen egybeesés lehet, a szédülés viszont sokszor előfordul.

4. fórumkérdés: A refluxom jelenthet bármilyen problémát a terhesség alatt?

Dr. Oláh Orsolya szerint egy fennálló reflux-betegség súlyosbodhat várandósság alatt, így sajnos több kellemetlenséggel kell ilyenkor számolni.

5. fórumkérdés: Volt valaki feledékeny a terhesség alatt?

A szülész-nőgyógyász szerint a terhesség alatti feledékenység gyakori jelenség, mivel másra fókuszálnak a kismamák, így sokszor elfelejthetnek dolgokat.

6. fórumkérdés: Terhesség alatt fémdetektoros kapu?

Különösen a nyaralások idején jellemző, hogy repülőtéri ellenőrzés alkalmával fémdetektoros kapun kell keresztülsétálni. Jogosan merül fel a kérdés, nem okoz-e ez a fajta vizsgálat bajt. Az orvos szerint nem káros a magzatra a kapu, nincs igazolt káros hatása. Ha érdekel, mit mond a szakértő a várandósság alatti repülésről, kattints ide.

7. fórumkérdés: Milyen a menstruáció terhesség alatt?

Ilyenkor nincs menstruáció. A nőgyógyász szerint alkalmanként felléphet hüvelyi vérzés, ekkor mindig szükség van vizsgálatra.

8. fórumkérdés: Ha pozitív lett a terhességi tesztem, de csak úgy látszik a vonal, ha erős fényben nézem, akkor az tényleg pozitív, vagy csak becsap?

Ha valaki nem akar babát, akkor azért, ha akar, akkor azért nem mindegy, számít-e az alig látható csík. De vajon értékelhető egy halvány csíkos eredmény, vagy csak a szem csapja be az embert? A szakértő szerint a halvány csík is csík, nemcsak az erős és határozott jelez pozitívat terhességi teszt végzésekor. Korábbi cikkünkben részletesebben kérdeztük a témában.

Ezt is szeretjük