Vetélést okozhat a légszennyezettség: ezt javasolják a várandós nőknek a kutatók
A légszennyezés globális kockázatot jelent. A várandósokra nézve is.

terhes-lany
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Utahi Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között.

A Fertility and Sterility című szaklapban közzétett tanulmányukban a kutatók arra jutottak, hogy a Utah állam legsűrűbben lakott régiójában - Wasatch Front - élő nőknél magasabb, 16%-os a vetélés kockázata a szennyezett levegőnek való rövid távú kitettség hatására.

Veszélyes a nitrogén-dioxid a várandósokra

Matthew Fuller és Claire Leiser kutatók retrospektív kutatást végeztek több mint 1300 várandós nő részvételével, akik a 20. hét előtt bekövetkezett vetélést követően fordultak segítségért az egyetemi kórház sürgősségi osztályához 2007 és 2015 között. A kutatók megvizsgálták a vetélés kockázatát egy 3 vagy 7 napos időszakban, amely a levegőben lévő három fő szennyezőanyag koncentrációjának csúcspontját követte.

Ezek a szennyezőanyagok a nitrogén-dioxid, az ózon és a finomszemcsés anyagok, vagyis a mikroszkopikus por- és koromszemcsék - particulate matter, PM. A kutatásból kizárták azokat a nőket, akik Utah államon kívül éltek.

- Mi tényleg csak a nagyon ritka eseteket látjuk egy nagyon szűk időablakban. Az eredmények nem a teljes képet adják - idézte Leisert a Science Daily tudományos hírportál.

Azoknál a nőknél, akik a levegő megnövekedett nitrogén-oxid-szintjének voltak kitéve, némileg megnőtt a vetélés kockázata. A finomszemcsés anyagok azonban nem növelték lényegesen a vetélés kockázatát.

Globális kockázatot jelent

- Bár egy igazán különleges földrajzi területen élünk, a problémák, amelyekkel a légszennyezettség terén szembesülünk, egyáltalán nem különlegesek. Ahogy a bolygó melegszik és a népesség növekszik, a légszennyezettség egyre nagyobb gondot jelent, és nemcsak a fejlődő országokban, hanem az Egyesült Államokban is - fogalmazott Fuller.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Wasatch Front területén, elsősorban a téli hónapokban egy-egy rövidebb időszakra jelentősen romlik a levegő minősége. A szakértők hat különböző minőségű területet határoztak meg, és megfigyelték mind a hat területen a páciensek adatait. Megállapították, hogy egy hónapon belül több alkalommal is megnőhet a vetélés kockázata, ahogy változik a levegő minősége.

Ezt javasolják a várandósoknak

Fuller a várandós nőknek javasolta a részecskéket kiszűrő arcmaszk használatát vagy a szabadtéri fizikai aktivitás mellőzését azokon a napokon, amikor szennyezettebb a levegő. Használhatnak szűrőket a belső terek levegőjének tisztítására is. Sőt, ha ez lehetséges, tervezzék meg a fogantatás idejét úgy, hogy a lehető legkevesebb legyen a várandósság idején az olyan periódus, amikor rossz a levegő minősége.

Vetélés az apa szemével

Curtis Wiklund és felesége a harmadik gyermeküket várták, amikor kiderült, felesége elvetélt. Lerajzolta, mit éltek át a vetélés során és utána.

Kép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük