Vetélések, meddőség: a fel nem ismert APS kockázatai

Az antifoszfolipid szindróma - APS - egy véralvadási zavar, mely fokozott véralvadási készséggel jár.

meddőség (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az antifoszfolipid szindróma kétszer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. A fel nem ismert betegség vetélést és meddőséget okozhat, kezeléssel azonban a kockázat elkerülhető. 

Jelentkezhet önállóan is, de különösen gyakori egy bizonyos autoimmun betegség esetén. Az elváltozásra gyakran az ismétlődő vetélések hívják fel a figyelmet.

Az antifoszfolipidek a vérben fokozzák a vérrögök kialakulásának kockázatát, így növelve a betegnél a trombózishajlamot. Az antifoszfolipid szindróma megjelenhet önállóan - primer, elsődleges APS -, vagy egyéb, más autoimmun betegség is állhat kialakulásának hátterében. Ez esetben szekunder, vagyis másodlagos APS-ről beszélünk. Az autoimmun kórképek közül is ki kell emelni a szisztémás lupuszt. E betegeknél különösen nagyarányú, mintegy 40%-ra tehető az APS előfordulása.

erek-ver

Teherbeesés előtt javasolt kivizsgálni

- A lupusszal kezelt autoimmun betegeim figyelmét mindig felhívom az APS kockázatára, amennyiben gyermekvállalási szándékukat jelzik - magyarázza dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa. Ezt azért nagyon fontos megemlíteni, mert az APS a terhesség bármely időszakában okozhatja az embrió vagy a magzat méhen belüli elhalását, ezáltal vetélést, koraszülést, de következtében megnő a terhességi toxémia kockázata is. 

Vetélések, meddőség

A magzat fejlődése a gazdag érhálózattal ellátott méhlepényen, majd köldökzsinóron keresztül történik. A méhlepényben vagy a méhben létrejövő érelzáródás következtében a magzat nem jut elég oxigénhez és táplálékhoz, így elhal. 

shutterstock 46364854
Fotó: Shutterstock

Az antifoszfolipid antitest jelenléte okozhat meddőséget is, ilyen esetben sokszor még lombikbébi technikával sem sikerül ép terhességet létrehozni. Azokban a terhesekben, akiknek a magzata a terhesség második felében elmarad a növekedésben, 10-15%-ban mutatható ki az antifoszfolipid antitest, jóllehet, egyéb klinikai jele még nem mutatkozik a betegségnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kezeléssel a kockázat elkerülhető!

APS esetén, kezelés nélkül a terhességek közel 90%-a magzati veszteséggel fejeződik be. Mindez azonban részben elkerülhető, vagy jelentősen csökkenthető, ha a betegség gyanúja esetén - akár diagnosztizált lupusz esetén, a tervezett teherbeesés előtt - orvoshoz fordul a beteg. Egy vérvétel segítségével megállapítható, hogy esetében kimutatható-e az APS jelenléte. Ha bebizonyosodik, hogy igen, létezik kezelési lehetőség: tervezetten, alvadásgátlás védelmében kell vállalni a terhességet. Az alvadásgátlást végig kell vinni a várandósság alatt, és szülést követően is folytatni kell a gyermekágyas időszakban. Ez a kezelés ellenőrzés mellett biztonsággal alkalmazható. Idejében megkezdett, kombinált véralvadásgátló kezeléssel tehát a terhesség APS esetén is kiviselhető, rendszeres orvosi felügyelet mellett.  

Semmi sem lehetetlen!

Ne add fel a reményt, ha APS vagy más, hormonális probléma miatt nem esel teherbe! Ez a pár megörökítette harcukat a meddőséggel szemben, és bebizonyították, hogy bármi megtörténhet!

Ezt is szeretjük