Nem azért van több császármetszés itthon, mert a nők nem tudnak szülni: ezért emelkedik évről évre az arány

A császármetszési arányok az utóbbi években Magyarországon is jelentősen emelkedtek.

Császármetszés Magyarországon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A császármetszés alapjáraton olyan hasi műtét, amire akkor van szükség, ha olyan egészségügyi problémák vetődnek fel a terhesség vagy a szülés során, amelyek kizárják a természetes, hüvelyi szülés lehetőségét.

Ugyanakkor a császármetszések száma az utóbbi évtizedekben világszerte jelentősen emelkedett: Észak-Európa országaiban 20% alatti, Dél-Amerikában, Kínában és Délkelet-Európában pedig 50% fölötti a császármetszések aránya, de országokon, vagy akár intézményeken belül is óriási eltérések vannak az egyes ellátók császármetszési rátájában.  

Minden harmadik kismama császárral szül

Hazánkban is egyre növekszik a császárosok aránya, kórházankénti bontásban itt találod a pontos adatokat, minden harmadik kismama hasi műtéttel hozza világra gyermekét. Az Eurostat 2017-es adataiból kiderül, az Európai Unió országain belül Magyarországon az ötödik legmagasabb a császármetszések aránya, mégpedig 37,3%-kal, de a hazai statisztika még ennél magasabb arányt, 42%-ot mond.

GettyImages-109726991

Miért van ma több császármetszés, mint régen?

Míg a rendszerváltás táján, 1990-ben a császármetszések országos aránya 10% körüli volt, 2019-ben ez az arány 42%, azaz 84 749 szülésből 35 612 végződött császárral - derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból. Arról, hogy minek köszönhető a drasztikus emelkedés, a Másállapotot a szülészetben nevű civil szervezetet kérdeztük.

- A nemzetközi trendek és a hazai adatok egyaránt aggasztóak, különösen, ha sejtjük, hogy a császármetszések egy bizonyos részére nem feltétlenül egészségügyi indokból kerül sor. Egy soktényezős folyamatról van szó, de biztosak vagyunk abban, hogy nem az a mögöttes ok, hogy a nők nem tudnak szülni. Egyrészt, jelen van a szakemberek oldaláról a túlbiztosításra való törekvés, másrészt túlterhelt szakemberek esetében a műtét jobban tervezhető időben, azaz programozott császárral.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

- Az első császármetszés után gyakran a következő szülés is hasi műtéttel végződik, holott támogatandó lenne a császármetszés utáni hüvelyi szülés, azaz a VBAC - vaginal birth after Cesarean, így kiemelkedően fontos tényező, hogy hogyan nyújtanak támaszt a szakemberek az első szülő nőknek. Sajnos gyakran inkább elavult módon és sürgetve érzik magukat a kismamák, aminek sokszor műtét lesz a vége.

- Harmadrészt vannak esetek, ahol számíthat, hogy nincs valós érzelmi és információs támogatás, szülésfelkészítés a várandósság alatt, így sok tévhit, félelem, bizonytalanság van a nőkben a hüvelyi szüléssel kapcsolatban, és inkább a császárt választják a hosszas vajúdás elkerülése végett.

GettyImages-1171128908

Mi lehet a megoldás?

Másállapotot a szülészetben nevű mozgalom kiemeli, hogy a császármetszésnek rövid és hosszú távú egészségügyi kockázatai vannak mind a baba, mind az anya egészségére nézve. Egyes szövődmények az anya jövőben tervezett gyerekeinek az egészségét is veszélyeztethetik, így jó lenne, ha a császármetszés valóban akkor valósulna meg, amikor életmentő beavatkozásra van szükség. Szerintük világos szakmai szabályokkal lehetne tenni a császármetszés arányainak csökkentéséért. 

- A császármetszések arányának csökkentése érdekében szükséges lenne az, hogy a korábban császármetszésen átesett nők számára könnyen elérhetővé váljon a későbbi szüléseknél a hüvelyi szülés. Az elsődleges császármetszések megelőzéséről az ACOG, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium részletes útmutatót adott ki, amit érdemes lenne a hazai gyakorlatba is beépíteni.

- Szerepel benne többek között, hogy el kellene kerülni a felesleges szülésindítások gyakoriságát, és jóval több idő álljon rendelkezésre a nőknek a vajúdásra. Teljesen normális, ha lassan indul a vajúdás, és ha hosszan tartanak a szülés egyes szakaszai. A frissebb kutatások szerint normális, hogy az élettani vajúdás tovább tart, mint ahogyan régebben feltételezték, tehát a vajúdás és szülés egyes szakaszaihoz az időkorlátokat lényegesen ki kellene bővíteni, és érdemes leszámolni az olyan elvárásokkal is, hogy óránként egy centit táguljon a méhszáj. 

- Az útmutató jelzi azt is, hogy sem az ikrek, sem a nagyobb méretű babák szülése nem kell, hogy rutinszerűen császármetszéssel végződjön. Egységesíteni kell a folyamatos magzatmonitorozás - CTG - kiértékelési módját is, illetve fontos, hogy a vajúdó folyamatos támogatást kapjon. Számos tanulmány támasztja alá, hogy például a dúla folyamatos jelenléte jelentősen csökkenti a császármetszések arányát, és növeli a szülő nők elégedettségét. A császármetszések csökkenéséhez hozzájárul az 1:1 szüléskísérés, vagyis az "egy szülőnő - egy szülésznő munkamenet", ahogy ezt családbarát alapelvekre épülő szülészeti irányelv is megfogalmazza. Egyértelműen nagy előrelépést jelentene a császármetszések arányának csökkentése felé is az irányelv gyakorlati megvalósulása.

GettyImages-491311080

- A nemzetközi példák azt mutatják, hogy az adatok ismerete és közzététele is fontos lépés. Az egyes intézmények császárarányainak megismerhetősége, sőt az intézményen belül az egyes orvosok mutatószámainak külön-külön vezetése egyértelműen rávilágíthat a szakorvosoknál is arra, hogy a kollégák napi gyakorlatában, döntési mechanizmusaiban jelentős különbségek lehetnek. 

Az apa először pillantotta meg császárral született gyerekét 

Annál fantasztikusabb érzés bizonyosan nincs a világon, mint amikor egy szülő először pillantja meg kisbabáját.

Látnod kell, ami ennek az apának a szemében van: először pillantotta meg császárral születő gyermekét

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük