Miért nehezebb egy császáros anyának, mint annak, aki természetesen szül? A dúla válaszol

Kétségkívül minden anya egy hős, akár természetes úton, akár császárral született a baba.

Császárral szült anyák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki átélte már valaha a szülés csodáját, tudja, milyen embert próbáló feladat hosszú órákon keresztül vajúdni, majd a fájdalmak közepette életet adni egy csöppségnek. Kétségkívül minden anya egy hős, akár természetes úton, akár császárral született a baba.

Bár a természetesen szülő nők helyzete sem egyszerű, több fronton is nagy szükség lenne a császáros édesanyák testi-lelki támogatására: az anyákat sokszor még mindig nem informálják kellőképpen arról, mi történik velük és babájukkal a műtét során, nem kapnak lehetőséget arra, hogy kísérőjük velük legyen, az újszülöttel nem valósul meg a megszakítás nélküli együttlét, nem jutnak naprakész információkhoz a szoptatással kapcsolatban, ritkán elérhető a műtét utáni felépüléshez a szaksegítség, és sokan megválaszolatlan kérdésekkel térnek haza a kórházból - többek között ez derül ki a Császárvonal projekt 2018-ban, illetve 2020 tavaszán is megismételt kérdőívéből, melyet több ezer édesanya töltött ki. A császsármetszések aránya Magyarországon nagyon magas, 40% körüli, így mondhatni minden második szülés császsármetszés. A pontos, kórházankénti adatokat erre a linkre kattintva találod

Miért nehezebb a császáros anyáknak?

- A császármetszés akár tervezett, akár sürgősségi, a szervezetnek sokkal nagyobb kihívás, mint a hüvelyi szülés, hiszen nemcsak a fizikai test sérül - nagyjából tíz rétegben szűnik meg a test folytonossága -, hanem sérülhet a lélek is, melyet tudatosíthatnak ott, vagy egy későbbi pillanatban. Ez a pszichés kihívás tarthat rövid ideig, vagy elkísérheti őket évtizedekre. Minél inkább "külsősként" kezelnek egy anyát a saját szülése alatt, minél inkább érzi, hogy a feje felett döntenek és cselekszenek, annál valószínűbb, hogy a folyamatnak lesznek negatív lenyomatai - magyarázza Veisenberger Eleonóra dúla, perinatálisszaktanácsadó-jelölt.

GettyImages-147969765

Egy császáros édesanyának több segítségre van szüksége. Nehéz számára a helyzetváltás az ágyban, a kényelmes szoptatási pozíció megtalálása, és kiszolgáltatott helyzetben van.

- A műtét utáni fájdalomérzet és a műtét megélése összetett, és nagyban függ attól, mit tapasztalnak a kórházban, milyen támogatást kapnak, kompetensnek érzik-e magukat. Például azzal, hogy segítenek ellátni a babát még fekve, hogy meg tudják szoptatni. Hogy megmutatja-e valaki, miképp tornázzanak a kórházi ágyon, hogy megdagadt bokájuk kisebb legyen, és hamarabb lábra tudjanak állni. Az információ meglepő módon sokat csökkent a fájdalmon, illetve a vérveszteség utáni, a beavatkozás miatt stabilitását vesztett testünkön - árnyalja tovább a képet Rákosi Dóra gyógytornász, laktációs szaktanácsadó.

Adatok a nem reprezentatív Császárvonal-kérdőívből (2018, 2020)

  • 2018-ban a megkérdezett anyák 60%-a nyilatkozott úgy, hogy megfelelő tájékoztatást kapott orvosától, szülésznőjétől a császármetszés folyamatáról, előnyeiről és hátrányairól. 30% semmilyen információt nem kapott. A 2018-2020-as időszakban 57,6% számolt be megfelelő tájékoztatásról, 33,2% maradt viszont információ nélkül.
  • A 2018-ban megkérdezettek 87,2%-a, 2018-2020 között pedig 87,4% nem találkozott gyógytornásszal a kórházban a császár után.
  • A sebkímélő mozgásokat - hogyan kell felállni, ágyban fordulni hasi sebbel - a 2018-as megkérdezettek 66,1%-ának nem mutatta meg senki, a friss felmérés során ugyanez a szám már 72,4%-ra emelkedett.
  • A hazabocsátás utáni helyes seb-, illetve hegkezelésről, a császár utáni tornákról az anyák mindössze 37,3%-a kapott teljes körű tájékoztatást a korábbi adatfelvétel során, a 2018-2020-as időszakban pedig csak 19,7%-uk.

Az apák jelenléte a műtőben bizonytalan

Mivel hazánkban közel minden második anya császárral hozza világra gyermekét, nagy szükség van a korrekt tájékoztatásra a műtéttel és annak rövid és hosszú távú hatásaival kapcsolatban, melyben a várandósgondozási rendszer minden tagja segíthet. Most azonban, a koronavírus időszakában az anyák és segítőik is újabb kihívások elé néznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az eddig veszélyesnek mondott VBAC - császár utáni hüvelyi szülés - válik támogatottabbá császár helyett, vagy indítást javasolnak terminus előtt. Az eddig kötelezőnek mondott vizsgálatok nem tűnnek olyan fontosnak. A változás hirtelen, és ettől félelmetes is. Az apák jelenléte a műtőben ott is bizonytalan, ahol eddig lehetséges volt. A dúlák jelenléte kizárt, és sok helyen már a fogadott orvos és szülésznő helyett is az ügyeletesek segítsége elérhető csak - foglalja össze Veisenberger Eleonóra, miért is nehéz a várandósoknak a jelenlegi helyzetben. A szakember azonban biztat: egy hasi szülésből, VBAC-ből a koronavírus idején is ki lehet hozni a maximumot, önmagukra, belső erőforrásaikra, a maguk köré kreatívan összehívott, virtuális segítőkre támaszkodva.

Segítség várandósoknak a koronavírus idején

Az apa először pillantotta meg császárral született gyerekét

Annál fantasztikusabb érzés bizonyosan nincs a világon, mint amikor egy szülő először pillantja meg kisbabáját.

Látnod kell, ami ennek az apának a szemében van: először pillantotta meg császárral születő gyermekét

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük