Tényleg visszataszító a nyilvános szoptatás?
A népszerű magyar színésznő álláspontja
A nyilvános szoptatás megosztja az embereket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szoptatás kérdése abszolút megosztja az embereket. Egyesek számára ez annyira természetes dolog, hogy figyelemre sem méltatják, mások boszorkányüldözés-szerűen kampányolnak a nyilvános szoptatás ellen, annyira viszolyognak tőle.

Hiába élünk egy modern világban, a világképünkbe esetenként a mai napig nem fér bele egy női emlő képe, amely épp egy kisbabát táplál, holott ez egy teljesen természetes és ösztönös viselkedés lenne.

Ellentmondásos elképzelések

Mára szinte mindennapossá vált a meztelenül pózoló hölgyek látványa. A címlapokon, a médiában vagy akár utcai hirdetéseken is egyre többször találkozni olyan nőkkel, akik - általában valamilyen szexualitást sugalló célzattal - fedetlen testtel köszönnek vissza az emberekre.

Mégis, egy szoptató kismama látványa ellenérzéseket vált ki, mondván, hogy a meztelen mell visszataszító. Egyeseket zavarba hoz, már-már sokkol a látvány. Ez az ellentmondásos és kettős viselkedés már csak azért is furcsa, mert általában a szoptató anyák igyekeznek a lehető legkevesebbet felfedni a testükből. Ebben semmilyen szexuális töltet nincs, az intim kapcsolat, ami a kisbaba és az anya között él, sokkal mélyebb, és ösztönből fakad.

Testi-lelki kapocs

A szoptatás testileg és lelkileg egyaránt fontos része a kisbaba fejlődésének. Nemcsak megnyugtatja a picit, hanem egy rendkívül erős köteléket is létrehoz közte és az édesanyja között - ami elengedhetetlen része a későbbi egészséges személyiségfejlődésnek. Sajnos ezt sokan nem ismerik be, szerintük az anya ezt az intim dolgot kötelezően ráerőlteti a környezetére.

Ma már bevásárlóközpontokban, éttermekben és egyéb nyilvános helyszíneken is létezik szoptatószoba, ahová az anyukák elvonulhatnak babájukkal, de tulajdonképpen ez nem más, mint egyfajta diszkrimináció, hiszen a törvény nem tiltja a nyilvános szoptatást. Egy csecsemőnek, akinek a sírás az egyetlen kommunikációs eszköze, lehetetlen megmagyarázni, hogy most nem ehet, mert nyilvános helyen vannak - ám ezt sokan elfelejtik.

A sztármami álláspontja

Gryllus Dorka nemrégiben adott életet kisfiának, Somának. A sztármami korábban is megmutatatta, hogy a várandósság és az anyaság minden pillanatát élvezte-élvezi, hiszen pocakosan is szerepelt már az Éva magazinban, ám legutóbb olyan képek jelentek meg róla, melyeken éppen a kisfiát szoptatja.

Így szoptass!

A szoptatást nem lehet csak úgy hirtelenjében letudni. Fontos a megfelelő testtartás és a körülmények biztosítása is.

A szép színésznő elmondása szerint ő nem az a tipikus háromóránként szoptatós anyuka: ha a kicsi Soma éhes, azonnal megeteti, helytől és időponttól függetlenül. A színésznő a magazinban arról is mesélt, hogy ebből már sok konfliktusa adódott, de korábbi cikkünk is bizonyítja, hogy sokan nem tolerálják a nyilvános szoptatást.

Ezt is szeretjük