3 dolgon múlik, megérett-e a szobatisztaságra a kicsi - Mikor érdemes próbálkozni a bilivel?
Légy tisztában vele, melyek a szobatisztaság feltételei!

GettyImages-1309908815
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg egy-két generációval ezelőtt a korai szobatisztaság volt divatban, napjainkban az édesanyák - részben a papírpelenkák adta kényelem miatt - viszonylag ráérősen állnak a szobatisztaság kérdéséhez.

Sokan emiatt átesnek a ló túlsó oldalára, és háromévesen a kötelező ovikezdésre épphogy sikerül elhagyniuk a pelenkát, pedig azért a gyerekek többsége ennél korábban is érett a szobatisztaságra. De mi is szükséges pontosan hozzá?

A szobatisztaság feltételei

Szociális érettség: 1 éves kor után

A kisgyerek utánoz. Általában egyéves kora után elkezdi érdekelni, hogy mit is csinál anya, apa, testvér a fürdőszobában, és kíváncsiságból szívesen bemegy a családtagok után. Ha jár bölcsibe, ott is látja a kicsit nagyobbaknál, hogy már WC-be pisilnek, van, aki nem hord pelenkát. Amennyiben érdeklődést mutat a dolog iránt, érdemes elővenni a bilit, és felkínálni a lehetőséget számára. Fontos, hogy ne erőltesd, ne hunyjon ki a természetes kíváncsisága.

Ha szociálisan érettnek tűnik a szobatisztaságra, láthatóan érdekli a téma, 1-2 éves kora körül érdemes lehet szabályos időközönként - mondjuk kétóránként - megkérdezni tőle, pisil-e a bilibe. A Montessori-pedagógia szerint a legtöbb gyereket 12-18 hónapos kora körül foglalkoztatja leginkább a „Mit csinálnak a nagyok a WC-n?”-kérdés, tehát érdemes lehet ezt az időablakot kihasználni.

Fizikai érettség: 1,5 éves kor után

A szobatisztasághoz szükséges fizikai érettség is, ami a záróizmok tudatos működtetését jelenti. Tehát a kicsinek éreznie kell, mikor kell pisilni, kakilni, és azt hosszabb-rövidebb ideig vissza is kell tudni tartani. Erre általában 1,5 éves kor előtt nem érnek meg a gyerekek. A fizikai érettségre utaló jel, ha egyre többször száraz a pelenka - akár 3-4 órával az utolsó pelenkacsere után is. A gyerekek túlnyomó többsége legkésőbb hároméves korára fizikailag érett a szobatisztaságra. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy az ágytisztaság némileg különbözik a szobatisztaságtól. Ez ugyanis hormonális alapokon nyugszik. Ahhoz, hogy a kicsi képes legyen éjszaka is visszatartani a vizeletét, egy úgynevezett antidiuretikus - ADH - hormon termelődésére van szükség a szervezetben. Az ADH jellemzően 3 és 7 éves kor között termelődik akkora mennyiségben, hogy a kicsi éjszakára is elhagyhassa a pelenkát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentális érettség: 2 éves kor után

A szociális, illetve fizikai érettség viszonylag könnyen érthető és átlátható fogalmak, ám a szobatisztasághoz szükséges egy harmadik dolog is: a kicsinek mentálisan is meg kell érnie rá. Ennek lényege, hogy a gyerek értse, miért fontos, hogy ne a pelenkába, hanem a WC-be vagy a bilibe pisiljen, kakiljon, és ha megérzi az ingert, jelezze, hogy mennie kell. Ha bár későn is, de szól, az mentális érettségre utaló jel. Ha elbújik, amikor kakil, az ugyancsak a mentális érettségre utal. Fontos, hogy legyen lehetősége úgy elvégeznie a dolgát, ahogy szeretné - ha elbújik, ne zavarja senki a családból, érdemes a testvérnek is szólni ilyenkor.

Eldobható pelenka vagy mosipelus?

Öt gyakorló anyát kérdeztünk meg arról, ők melyikre szavaznak: miért jobb az egyik vagy a másik? Pro és kontra érvek következnek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük