3 lelki ok, amiért bepisil a gyerek: több dolog is felzaklathatja
A korábban szobatiszta gyermek újra bepisil: mi állhat a háttérben?

GettyImages-918342090
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szobatisztaság azt jelenti, hogy a totyogó mentálisan, fiziológiailag és szociálisan is megérett arra, hogy elhagyja a pelust. 

A fiziológiai érettség az jelenti, hogy a kicsi már képes a záróizmok akaratlagos visszatartására, a szociális azt, hogy érdeklődik az iránt, mint csinálnak a szülők, testvérek a fürdőszobában, a mentális érettség pedig azt feltételezi, hogy képes szólni a környezetében valakinek, ha ürítenie kell.

Miért pisil be, ha egyszer már szobatiszta?

A szobatisztaság kialakulása hosszú folyamat, amelynek fontos szerepe van a gyermek fejlődésében, és amelyet semmiképp sem szabad erőltetni. Erről és a megoldásokról korábbi cikkünkben írtunk. Ugyanakkor előfordul egyes gyerekeknél, hogy a már korábban szobatiszta csemete külső tényezők hatására újra, egyre gyakrabban bepisil. Mi állhat az ágyba vizelés hátterében, és hogyan kezelhetik a szülők ezt a helyzetet?

GettyImages-981842908

Mindenekelőtt különbséget kell tenni a nappali és az éjszakai bevizelések között, mivel az éjszakai ágytisztaság nagyjából egy-másfél évvel később alakul ki, mint a nappali. A gyerkőcök nagy része hároméves korra szobatiszta lesz, az időnkénti becsurgás vagy az éjszakai bevizelés ugyanakkor négy-öt éves korban is fennállhat, és fokozatosan elmúlhat az idegrendszer érésével. Ha a probléma iskolás korig tolódik ki, érdemes elgondolkodni, nincs-e valami szervi oka a bepisilésnek.

 A bepisilés szervi okai

A bepisilés - enuresis - a harmadik leggyakoribb gyermekbetegség, Magyarországon mintegy 70 000-90 000 gyermek szenved benne, előfordulási gyakorisága a hétéves korú gyermekek között 10%, a 12 évesek között 3% és a 16-20 évesek között 1% - írja a  Bethesda Kórház honlapján.

Az éjszakai bepisilésnek szervi okai is lehetnek: az agy nem reagál a húgyhólyag jelzésére, azaz nem alakult még ki a kettő közötti kontrollrendszer, vese- vagy húgyvezeték-probléma, húgyúti gyulladás, cukorbetegség vagy valamilyen hormonális betegség. Egy egyszerű vizeletvizsgálat is sok kérdésre választ adhat, de a pontos diagnózis felállításához a továbbiakban gyermek-nephrológus szakorvos felkeresése ajánlott. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A bepisilés lelki okai

Akár a nappali alvás közben, akár éjszaka történik a baleset, a bepisilés kellemetlenséggel jár a szülők számára. A gyakori bevizelés rányomhatja a bélyeget a család hétköznapjaira, és befolyásolhatja az életminőségüket. 

Nem kap elég figyelmet

A gyerek, aki nem kap elég figyelmet, ezzel jelezheti azt, hogy a szülők nagyobb figyelmére van szüksége. A kicsik úgyis hajlamosak gyorsan levágni az egyes szituációkat, és tudják, hogy a pisivel vagy a kakival elérhetik azt, amit szeretnének. Ugyanez a helyzet a kistestvér születésénél is. Egy újszülött napi 24 órás szolgálatot igényel, a nagyobbik gyermek pedig nehezen dolgozhatja fel azt, hogy most már nem ő a világ közepe. A bepisiléssel tudja jelezni a szülőnek azt, hogy több figyelemre vágyik.

GettyImages-918342086

Fél és szorong

A gyakori bevizelés játszás közben is jelentkezhet, amikor a gyerkőc olyan elmélyülten játszik, hogy nem veszi észre, ha becsurog a bugyiba. Vannak helyzetek azonban, amikor félelem vagy szorongás válthatja ki a bevizelést, ez lehet egy új helyre költözés vagy szorongás az új közösségbe való beilleszkedéstől. A félelmet egy rosszul megválasztott mese is kiválthatja, ahol boszorkányok, szellemek, gonosz szereplők szerepelnek. De jelezhet zaklatást is, ezért nagyon komolyan kell venni. Bármiről is beszél a gyerek, ne hazudtoljuk meg, hanem halgassunk rá, és biztosítsuk arról, hogy bármikor őszinte lehet a szülővel.

Szülők válása vagy egy közeli családtag elvesztése

A szeretett szülők elválása nem csak a nagyobb gyerekeknél okozhat traumát, de a kisebbeknél is. A gyerek elveszti azt a fajta biztos és stabil pontot, amit úgy hívnak, család. A szétköltözéssel járó stressz és az érzelmi stabilitás elvesztése átmeneti bepisilést okozhat csakúgy, mint egy szeretett rokon hirtelen elvesztése.

Hogyan kezeljék a szülők a helyzetet?

A legfontosabb a szülők esetében a türelem. A büntetés ebben az esetben sem célravezető, és bűntudatot sem szabad kelteni a gyermekben. Ha szorong a kicsi, meg lehet próbálni beszélgetni vele, hogy kiderüljön, mi állhat az átmeneti állapot hátterében. Ha a szervi okokat kizárták, érdemes felkeresni egy pszichológust.

Hogy rajzolja magát a gyerek?

A gyereklélekről nagyon sokat mesélnek a rajzok. Érdemes részleteiben is megvizsgálni például, hogy hogyan rajzolja le magát.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük