3 lelki ok, amiért bepisil a gyerek: több dolog is felzaklathatja

A korábban szobatiszta gyermek újra bepisil: mi állhat a háttérben?

GettyImages-918342090

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szobatisztaság azt jelenti, hogy a totyogó mentálisan, fiziológiailag és szociálisan is megérett arra, hogy elhagyja a pelust. 

A fiziológiai érettség az jelenti, hogy a kicsi már képes a záróizmok akaratlagos visszatartására, a szociális azt, hogy érdeklődik az iránt, mint csinálnak a szülők, testvérek a fürdőszobában, a mentális érettség pedig azt feltételezi, hogy képes szólni a környezetében valakinek, ha ürítenie kell.

Miért pisil be, ha egyszer már szobatiszta?

A szobatisztaság kialakulása hosszú folyamat, amelynek fontos szerepe van a gyermek fejlődésében, és amelyet semmiképp sem szabad erőltetni. Erről és a megoldásokról korábbi cikkünkben írtunk. Ugyanakkor előfordul egyes gyerekeknél, hogy a már korábban szobatiszta csemete külső tényezők hatására újra, egyre gyakrabban bepisil. Mi állhat az ágyba vizelés hátterében, és hogyan kezelhetik a szülők ezt a helyzetet?

GettyImages-981842908

Mindenekelőtt különbséget kell tenni a nappali és az éjszakai bevizelések között, mivel az éjszakai ágytisztaság nagyjából egy-másfél évvel később alakul ki, mint a nappali. A gyerkőcök nagy része hároméves korra szobatiszta lesz, az időnkénti becsurgás vagy az éjszakai bevizelés ugyanakkor négy-öt éves korban is fennállhat, és fokozatosan elmúlhat az idegrendszer érésével. Ha a probléma iskolás korig tolódik ki, érdemes elgondolkodni, nincs-e valami szervi oka a bepisilésnek.

 A bepisilés szervi okai

A bepisilés - enuresis - a harmadik leggyakoribb gyermekbetegség, Magyarországon mintegy 70 000-90 000 gyermek szenved benne, előfordulási gyakorisága a hétéves korú gyermekek között 10%, a 12 évesek között 3% és a 16-20 évesek között 1% - írja a  Bethesda Kórház honlapján.

Az éjszakai bepisilésnek szervi okai is lehetnek: az agy nem reagál a húgyhólyag jelzésére, azaz nem alakult még ki a kettő közötti kontrollrendszer, vese- vagy húgyvezeték-probléma, húgyúti gyulladás, cukorbetegség vagy valamilyen hormonális betegség. Egy egyszerű vizeletvizsgálat is sok kérdésre választ adhat, de a pontos diagnózis felállításához a továbbiakban gyermek-nephrológus szakorvos felkeresése ajánlott. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A bepisilés lelki okai

Akár a nappali alvás közben, akár éjszaka történik a baleset, a bepisilés kellemetlenséggel jár a szülők számára. A gyakori bevizelés rányomhatja a bélyeget a család hétköznapjaira, és befolyásolhatja az életminőségüket. 

Nem kap elég figyelmet

A gyerek, aki nem kap elég figyelmet, ezzel jelezheti azt, hogy a szülők nagyobb figyelmére van szüksége. A kicsik úgyis hajlamosak gyorsan levágni az egyes szituációkat, és tudják, hogy a pisivel vagy a kakival elérhetik azt, amit szeretnének. Ugyanez a helyzet a kistestvér születésénél is. Egy újszülött napi 24 órás szolgálatot igényel, a nagyobbik gyermek pedig nehezen dolgozhatja fel azt, hogy most már nem ő a világ közepe. A bepisiléssel tudja jelezni a szülőnek azt, hogy több figyelemre vágyik.

GettyImages-918342086

Fél és szorong

A gyakori bevizelés játszás közben is jelentkezhet, amikor a gyerkőc olyan elmélyülten játszik, hogy nem veszi észre, ha becsurog a bugyiba. Vannak helyzetek azonban, amikor félelem vagy szorongás válthatja ki a bevizelést, ez lehet egy új helyre költözés vagy szorongás az új közösségbe való beilleszkedéstől. A félelmet egy rosszul megválasztott mese is kiválthatja, ahol boszorkányok, szellemek, gonosz szereplők szerepelnek. De jelezhet zaklatást is, ezért nagyon komolyan kell venni. Bármiről is beszél a gyerek, ne hazudtoljuk meg, hanem halgassunk rá, és biztosítsuk arról, hogy bármikor őszinte lehet a szülővel.

Szülők válása vagy egy közeli családtag elvesztése

A szeretett szülők elválása nem csak a nagyobb gyerekeknél okozhat traumát, de a kisebbeknél is. A gyerek elveszti azt a fajta biztos és stabil pontot, amit úgy hívnak, család. A szétköltözéssel járó stressz és az érzelmi stabilitás elvesztése átmeneti bepisilést okozhat csakúgy, mint egy szeretett rokon hirtelen elvesztése.

Hogyan kezeljék a szülők a helyzetet?

A legfontosabb a szülők esetében a türelem. A büntetés ebben az esetben sem célravezető, és bűntudatot sem szabad kelteni a gyermekben. Ha szorong a kicsi, meg lehet próbálni beszélgetni vele, hogy kiderüljön, mi állhat az átmeneti állapot hátterében. Ha a szervi okokat kizárták, érdemes felkeresni egy pszichológust.

Hogy rajzolja magát a gyerek?

A gyereklélekről nagyon sokat mesélnek a rajzok. Érdemes részleteiben is megvizsgálni például, hogy hogyan rajzolja le magát.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük