Alacsonyabb növésű a gyerek az átlagnál? Ez a hormonális betegség is állhat a hátterében
Dr. Vajda Zsolt, a Czeizel Intézet gyermek-endokrinológusa szerint ez állhat a háttérben.

GettyImages-186819199
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Állhat-e komolyabb probléma annak a hátterében, ha már óvodáskorú, de nagyon alacsony a gyermek, és pánikra adhat-e okot a laboreredményén a csillagos pajzsmirigyérték? Dr. Vajda Zsolt, a Czeizel Intézet gyermek-endokrinológusa válaszol.

Az endokrinológia a belgyógyászat egy speciális szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek - a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy, az agyalapi mirigy és a nemi mirigyek - működésének betegségeivel foglalkozik. A szakember szerint elsősorban legfontosabb az anamnézis - kórelőzmény - felállítása.

Mi várható a szűrővizsgálaton?

- Először általában a gyermekek 3-4 éves kora körül fordul meg a szülők fejében a gondolat, hogy túl alacsony. Nagyon fontos az anamnézis, a szülők magasságának figyelembevétele, esetleges örökletes betegségek feltérképezése. Ezután különböző szűrővizsgálatokra küldjük el a kis pácienst, melynek során krónikus betegséget, kalcium-, illetve vashiányt, pajzsmirigy-alulműködést, esetleges felszívódási zavart keresünk a háttérben. Ha ezek a vizsgálatok nem mutatnak eltérést, fél év múlva rendeljük vissza újra a gyermeket, mert hat hónap alatt már megbízhatóan megítélhető az éves növekedési sebesség. Ha ez elmarad a minimálisan elvárt értéktől, csak ebben az esetben merül fel a növekedési hormon hiánya, ami azonban egy vérvételből nem állapítható meg - kezdi a szakember.

GettyImages-sb10064104an-001

- Növekedésihormon-hiány gyanújakor két egymástól független stimulációs teszttel kell bizonyítani, hogy a szervezet nem képes megfelelő mennyiség termelésére. Ha a hiány igazolódik, az agyalapi mirigy képalkotó vizsgálatát követően a hormonpótló kezelés indokolt, elkezdhető. A kezelés folyamatos, évekig tartó, aminek hatására a növekedés felgyorsul. Mivel csak indokolt esetben és folyamatos orvosi kontroll mellett, kijelölt centrumban végezhető ilyen terápia, így jelentős mellékhatástól nem kell tartani - mondja.

Vajda doktor azt is elárulta, hogy a magasság-referenciaértékek akár országonként is különbözhetnek, így különösen nehéz dolga van a szakembernek, ha például az egyik szülő kaukázusi, a másik pedig fekete bőrű vagy keleti származású. Természetesen nemcsak az alultermelés lehet probléma, hanem a növekedési hormon túltermelése is. Ez sokkal ritkább állapot, de ilyenkor is fontos a gyermek növekedési adatainak elemzése, ezért célszerű a magasságproblémák kivizsgálására összegyűjtött növekedési adatokkal érkezni az orvoshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

- A növekedési hormon hiánya az anyagcserére a felnőttkorban is hatással van, a kezelés elmaradásának így nemcsak a magasság szempontjából, hanem belgyógyászati szempontból is lehetnek hosszú távú következményei - erősíti meg a szakember.

Mit jelent a gyermek csillagozott pajzsmirigyértéke?

A pajzsmirigy-alulműködés gyakori probléma bármely életkorban, az alacsony testmagasságú gyereknél jelzésértékű lehet, azonban nem minden esetben. 

Gyakran megesik, hogy más betegség kapcsán végzett vérvételkor a pajzsmirigyfunkció is meghatározásra kerül. Számos esetben előfordul, hogy a szülők pánikolva, ijedten keresik meg a szakorvost, kezükben gyermekük megcsillagozott laboreredményével.

GettyImages-99308325

- A pajzsmirigyhormon-eredményt egy előző betegség is befolyásolhatja, így a csillagos érték nem feltétlenül ad okot az aggodalomra. Már egy egyszerű megfázás alatt is megemeli a pajzsmirigyhormon-igényt, ami a laboreredményekben is megmutatkozik. Ilyen esetekben sokszor nehéz megnyugtatni a szülőket, hogy ez nem feltétlenül jelent pajzsmirigybetegséget - mondja dr. Vajda Zsolt. 

10 tündéri baba, aki hatalmas hajkoronával született

Az alábbi összeállításban tíz olyan zabálni való babát mutatunk, akiket hatalmas lobonccal áldott meg az ég.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük