Azt hitték elhalt a magzat, de tévedett az orvos - Ennél korábban nem érdemes ultrahangra menni

Hiába pozitív a terhességi teszt, a szívhang még pár hétig nem hallható.

GettyImages-1125663077
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Komoly mérföldkő egy nő életében, amikor először pillantja meg a két csíkot a terhességi teszten. Kavarognak a gondolatok, napokba telhet, mire sikerül realizálni, hogy odabent tényleg egy aprócska élet növekszik.

Sokan ilyenkor rögtön időpontot kérnek a nőgyógyászuktól, hogy orvosi megerősítést is nyerjen a várandósság ténye. Ha azonban túl korán mész ultrahangra, könnyen csalódás érhet.

Azt hitték, elhalt a magzat

Az otthon végezhető terhességi teszt a várandóssággal együtt járó hormonális változást jelzi: a hCG - Human Chorio-Gonadotropin - hormon megemelkedett szintjét mutatja ki a vizeletből, mely a méhlepény sejtjeiben képződik. Ekkor azonban az ultrahangon még nem látszik túl sok minden.

A terhesség ötödik hététől már általában mérhető a petezsák, mely körülveszi az embriót és a magzatvizet. A petezsák az ultrahangképen egy apró, sötét foltocska formájában látszik - jó esetben benne van a szikhólyag is, mely a keringési rendszer kialakulásáig táplálja az embriót.

Ha a peteérés és a megtermékenyítés nem a menstruációs ciklus közepén történik, vagy az embrió nem hajszálpontosan a nagykönyvben írtaknak megfelelően fejlődik, előfordulhat, hogy a nőgyógyász vagy a szonográfus az első ultrahangvizsgálat során úgy ítéli meg, a terhesség elhalt. Szilvia is éppen így járt:

- A terhességem 7. hetében voltam, az ultrahang alapján mért méretek is erre utaltak, de a készülék nem mutatott szívhangot. Az orvos azt mondta, elhalt a terhesség, így négy nappal későbbre előjegyeztek gyógykaparásra. Végigbőgtem a hétvégét. Hétfőn kellett mennem a beavatkozásra, az orvos előtte a biztonság kedvéért még csinált egy utolsó ultrahangot. Ő csak mosolygott, én meg sírtam örömömben, mikor meghallottuk a szívhangot. Ma már egyéves a kisfiam - meséli Szilvia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennél korábban ne menj ultrahangra

Amikor elmarad a menstruáció, és pozitív lesz a teszt, akkor a kismama jellemzően már a 4. terhességi hétben van. Ekkor a benti lakó még csak a hólyagcsíra-állapotban van: ebből három csíralemez alakul ki, melyből aztán a teljes szervezet kifejlődik. Az 5. héten a középső csíralemezből már megkezdődik a szív és a keringési rendszer kialakulása. A 6. hét végére az úgynevezett szívcső kapcsolatba kerül az erekkel, beindul a vérkeringés, az embrió szíve pedig már percenként 110-et ver. Maga az embrió ekkor még mindössze 2-4 mm, szerencsés esetben már ekkor hallható a szívhang. Ám a csalódások elkerülése végett a 7. terhességi hét előtt nem érdemes ultrahangra menni. De ha tudsz még egy kicsit türelemmel lenni, az sem baj, ha vársz a 8. hétig.

Vicces babák az ultrahangon

A várandósság későbbi szakaszában az ultrahangvizsgálat olykor-olykor nem várt, vicces meglepetéseket is tartogathat.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük