4 elhallgatott kérdés a terhesség alatti szexről

És a válaszok

Nem meglepő téma, mégis sok kismama ódzkodik feltenni aggasztó kérdéseit. Ismerd meg a válaszokat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyai ösztönök bizony már akkor beindulnak, amikor a parányi sejthalmaz fejlődésnek indul a pocakodban. Sok nőben ez úgy zajlik le, hogy minden addigi szokványos dolgot csupa aggódással kezd szemlélni, és olyasmiben is potenciális veszélyforrást lát, amiről korábban esze ágában sem volt rosszat gondolni. Ez persze természetes, hiszen ki ne szeretné, hogy a csemetéje minden bajtól óvva, a lehető legegészségesebben jöjjön a világra?

A nőgyógyászok szerint a terhesség alatti szex is gyakori kérdés, ami szinte minden kismama fejében szöget üt, csak hát van az a bizonyos szemérmesség, ami nem engedi kibújni azt a fránya szöget, így a kérdés legtöbbször bent reked.

Azonban, az indokolatlan cölibátust és a bűntudatot elkerülendő, nem árt a végére járni, hogy milyen szabályokat érdemes betartanod, hogy a várandósság alatt is pajzán és csintalan legyen az együttlét. Íme, a válaszok kimondatlan kérdéseidre!

Növeli a vetélés kockázatát?

Bármennyire is aggódsz, azt azért be kell látnod, hogy a terhesség nem egy betegség, pusztán egy állapot, mely minden bizonnyal több odafigyelést igényel. Túlzottan azonban nem kell aggódnod, hiszen várandósságod alatt minden megengedhető a hálószobában, ami nem veszélyezteti sem a baba, sem a te egészségedet. A szeretkezés a pocakos időszakban sem kerül tiltólistára, bár az orvosok az utolsó hónapban már nem javasolják, de ennek megfontolását rád bízzák, hiszen ez inkább csak egy féltő jó tanács, semmint megalapozott óvintézkedés.

Sokan azonban már a terhesség kezdetekor is félnek a nemi érintkezéstől, mert attól tartanak, hogy az együttlét fokozza a vetélés kockázatát. A szexuális aktus valóban méhösszehúzódásokat válthat ki, ami a spermában található prosztaglandin nevű anyagnak köszönhető, mely az orgazmus alatt a nőkben is keletkezik. Ez szeretkezés közben és után is okozhat hasi görcsöket, ám teljesen normális jelenségként tartják számon, ami nem veszélyezteti az embriót.

Az orvosok szerint a komplikációmentes, egészséges terhességben ez az egy-két összehúzódás nem okozhat bajt, így nem kell megijedned, ha ilyet tapasztalsz. Aggódnod csak akkor kell, ha ez a kellemetlen érzés nem szűnik meg pár percen belül, esetleg vérzés vagy más fájdalom is kíséri. Ebben az esetben minél hamarabb fordulj orvoshoz!

Ha veszélyeztetett terhes vagy, az is előfordulhat, hogy a nőgyógyászod tilt el a szexuális érintkezéstől, de nem biztos, hogy annak minden fajtájától. Tisztázzátok, hogy ez mire vonatkozik pontosan: csak a behatolásra érvényes a böjt, avagy az orgazmus sem megengedett?

A terhesség miatt csökken a vágy?

Az első három hónap többnyire azokat is próbára teszi, akik egyébként gyakorta kívánják az édes órákat. Ez teljesen érthető, hiszen ekkor fordul elő az émelygés, az intenzív fáradtság, és a kedélyingadozás sem ismeretlen a terhesség ezen szakaszában. Az ágy talán sűrűn felvillan az agyadban, de leginkább az alvással összekötve.

Fontos, hogy a benned zajló változásokat tudasd a partnereddel, hiszen ő ezeket nem érzi, és biztos neked sem újdonság, milyen a férfi: képes alaptalanul összekombinálni egyes dolgokat, ha nem áll rendelkezésére kellő információ. Így azt hiheti, hogy kedvetlenséged neki tulajdonítható, és nem érti majd, miért is változtál meg ennyire - hiába gondolod, hogy csak rád kell néznie, mert szinte ordít rólad, annyira nyilvánvaló.

Ám akadnak szép számmal, akikre a test változásai úgymond jó hatással vannak, és feltornásszák a libidójukat. Igazán szerencsésnek mondhatod magad, ha te ebbe a csoportba tartozol, hiszen sok beszámoló alapján a terhesség alatt sokkal élvezhetőbbé, kellemesebbé válik az aktus. Ez leginkább annak tudható be, hogy a méhszájnál intenzívebb lesz a vérellátás, ezáltal a hüvely falában is vérbőség alakul ki. Aki eddig hüvelyszárazsággal küzdött, annak most ez a problémája is megoldódik, így a szex érzékibb és sikamlósabb lesz.

Mi a helyzet a fertőzésekkel?

A különböző fertőzésektől legalább annyira kell óvakodnod, mint ahogyan korábban is tetted. Nyilván a párodnak is oda kell figyelnie egy-két alapvető dologra, például, hogy mosson kezet, mielőtt odalent simogatna.
Ha már a terhességed előtt is felmerült közöttetek a gombásodás oda-vissza adogatása, akkor érdemes óvszerrel kivédenetek a bajt, ha a partnerednél nem is jelentkeznek a tünetek, hiszen a férfi panaszmentes hordozó is lehet.

Hogyan éli meg a férfi tested változását?

Fogadd el, hogy a partnered másképp éli meg az állapotodat. Ő sajnos nem érezheti azt, amit te, hogy milyen is, amikor egy aprócska élet cseperedik benned, de nagyon megértő tud lenni, ha nyíltan beszélsz vele a problémáidról. Akár a testeddel van gondod, akár a közérzeteddel, tudasd vele, hogy miért érzel így, hiszen neki is lehetnek félelmei, amiket talán nehezére esik elmondani.

Lehet, hogy benne is végigfut a kétség, hogy mi van, ha fájdalmat okoz neked, vagy árt a babának a behatolással. Másrészt tested változása rá is ugyanolyan hatással lehet, mint rád. Nem valószínű, hogy pocakod miatt kevésbé tartana kívánatosnak, sőt, előfordulhat, hogy újult erővel kel életre vágya.

Ahogy a hasad hatalmasra nő, inkább te kezdheted kényelmetlenül érezni magad a bőrödben, ha pedig tükörbe nézel, nem biztos, hogy kívánatosnak érzed magad. Ha a gyermeked körüli gondolatok között párodnak is szeretnél néhány kellemes percet szentelni, oszlasd el alaptalan félelmeit, ha pedig a korábbi szexuális szokásaitok közül valamelyik most nem esik annyira jól, beszéld meg vele, és találjatok ki új pózokat vagy újfajta megoldásokat, melyek számodra is sokkal kényelmesebbek lehetnek.

Ezt is szeretjük