Szépen csengő fiúnevek, melyeket ritkán adnak a gyereknek - Nem lenne párjuk az oviban
Ha úgy érzed, már elég Bence és Dominik van a világon.

konyv-terhes-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során a keresztnévválasztásban is megfigyelhetők bizonyos divatirányzatok. Míg hatvan évvel ezelőtt a Lászlók és Sándorok voltak erős túlsúlyban, addig napjainkban Leventékből és Mátékból van sok az óvodai csoportokban.

Ha szeretnél olyan nevet választani születendő gyermekednek, mely szép csengésű, de garantáltan kevesen viselik, adunk némi támpontot.

Ritka, szépen csengő fiúnevek

Először is érdemes átfutni a magyar utónév-statisztikákat. Ezen az oldalon megnézheted, hogy az előző években melyek voltak a legnépszerűbb anyakönyvezett nevek - nemek szerinti bontásban. A táblázat azt is megmutatja, hogy második keresztnévnek milyen gyakorisággal adtak egy bizonyos nevet. A táblázat a száz leggyakrabban adott keresztnevet listázza ki. Ha már megvan a kiszemelt név, de nem találod a listában, akkor nem számít népszerű keresztnévnek.

Ha még nincs meg, de fontosnak tartod, hogy ne legyen még két másik gyerek ugyanezen a néven születendő babád majdani óvodai csoportjában, vagy később az iskolai osztályában, akkor adunk egy kis segítséget. Az alábbiakban olyan Magyarországon anyakönyveztethető fiúneveket válogattunk össze, melyek szép csengésűek és nincsenek a száz legnépszerűbb név között. Akad köztük latin, görög, héber, germán török, szláv és magyar eredetű is. 

Áhim: a héber eredetű férfinév a Joachim rövidített változatából vált önálló keresztnévvé. Jelentése: Jahve felkelt. Névnapja március 20.

Ambrus: a görög eredetű férfinév az Ambrosziosz név rövidüléséből származik. Jelentése: halhatatlan. Névnapja december 7.

Beke: régi török-magyar eredetű férfinév. Vélhetően a török ’erős, hatalmas, uralkodó, herceg’ jelentésű Beg/Bek névre vezethető vissza. Névnapja május 14.

Keve: a régi magyar férfinév a kő szó kicsinyítő képős alakja: jelentése kövecske. Névnapja január 8.

Medárd: a germán Machthard névből eredő férfinév jelentése hatalom, erős, merész. Névnapja június 8.

A cikk az ajánló után folytatódik

Örkény: a török-magyar eredetű keresztnév jelentése szabad, szertelen. Névnapja július 15.

Sebestyén: a latin Sebastianus név rövidített, magyaros alakja, jelentése: magasztos, fenséges. Névnapja január 20.

Szilas: a magyar eredetű férfinév a szilfa kicsinyítőképzős alakjából származik. Névnapja július 13.

Vid: a latin Vitus név délszláv eredetű alakja, jelentése szíves, jóindulatú, készséges. Névnapja június 15.

Zoárd: a szláv-magyar eredetű férfinév a Szórád név egyik változatának tekinthető. Névnapja július 17.

Fiú- vagy lánynév? Nem mindig egyszerű eldönteni - Kvíz!

Nem mindig olyan egyszerű eldönteni, hogy egy rendhagyó név vajon fiút vagy lányt takar. Kvízünkben most tesztelheted, mennyire ismered a magyar utóneveket. Tízből vajon hány kérdésre tudod a helyes választ?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük