A Krisztofóró nem, de a Dzseferzon név már adható a magyar gyerekeknek - 2021-ben elfogadott új keresztnevek
2021-ben közel 700 új keresztnevet szerettek volna anyakönyveztetni a magyar szülők.

kisfiu-nevet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár hazánkban az anyakönyvezhető keresztnevek listája - sem a férfi, sem a női nevek tekintetében - nem tűnik rövidnek, minden évben több száz olyan kérvény érkezik a MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, mely tanúsítja, hogy a névsor tovább bővíthető.

Az újabb utónevek kérvényezésére 1997 óta van lehetőség, az utónévjegyzék pedig 2009 óta havonta frissül.

104 új magyar keresztnév

Csak 2021-ben közel 700 új keresztnevet szerettek volna anyakönyveztetni a szülők Magyarországon - közölte a 24.hu megkeresésére a Nyelvtudományi Kutatóközpont. Ez nagyjából százzal több, mint ahány kérvény 2020-ban érkezett. 2021-ben az utónévbizottság 108 nevet javasolt anyakönyvezésre, amelyből 63 női és 45 férfinév.

2021-ben elfogadott keresztnevek

Női nevek közül zöld utat kapott például az Alita - mely az Adél spanyol nyelvterületen elterjedt változata -, a Mildi, az arab eredetű Malajka, a Mézi, a Terra, valamint görög eredetű Kassziopeia. A férfinevek közül adható már a Szahel, a Dzseferzon, az arab eredetű Kaled, Rahmel és Raed, valamint a görög eredetű Szotirisz.

Nevek, amiket visszadobtak

Visszautasították a Lenina lánynév kérelmezését, nem fogadták el az olyan becézett alakokat sem, mint a Marci, Levi, Bandi, Nati, Dorci vagy Méhike. Nem mentek át a Nyelvtudományi Kutatóközpont szűrőjén az olyan mesefiguranevek, mint a Krisztofóró vagy a Maugli, illetve nem javasolták anyakönyvezésre a Tyler, a Sasha, a Lio és az Angel neveket sem.

Így kérvényezhetőek az új keresztnevek

A Magyarországon élők névviselését az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény szabályozza. E törvény 44. §-ának (4) bekezdése kimondja: „Ha a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, az MTA a központi anyakönyvi szerv megkeresésére harminc napon belül nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha tehát a szülők gyermekük számára valamilyen különleges nevet választanának, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell jelezniük, ők küldik tovább a kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez. Bizonyos alapelveket azonban érdemes szem előtt tartani - ennek hiányában ugyanis szinte biztosan nem kaphat zöld utat a kérvényezett név. Az egyik legfontosabb, hogy a leendő szülők ne feledjék, a külföldi nevek csak magyar helyesírással jegyezhetőek be: tehát nem Jefferson, hanem Dzseferzon. Az ősi magyarnak tartott utónevek csak akkor fogadhatóak el, ha hiteles, írott források alapján bizonyítható, hogy a nevet személynévként használták. Hogy még mire érdemes figyelni, arról itt olvashatsz bővebben.

Fiú- vagy lánynév? Nem mindig egyszerű eldönteni - Kvíz!

Nem mindig olyan egyszerű eldönteni, hogy egy rendhagyó név vajon fiút vagy lányt takar. Kvízünkben most tesztelheted, mennyire ismered a magyar utóneveket. Tízből vajon hány kérdésre tudod a helyes választ?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük