Mik voltak a legkedveltebb keresztnevek 20 éve, és melyek most? Íme, a toplisták
A névválasztás terén változtak a trendek az elmúlt húsz évben.

GettyImages-1167078560
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg nagyanyáink, anyáink idején a hagyományos nevek voltak a divatosak, mint például az Erzsébet, Katalin, Mária, a férfinevek közül pedig a Géza vagy a József, addig az elmúlt években nagyot fordult a világ, és sok szülő még ma is a modern, külföldi, valamint a különleges hangzású neveket preferálja.

Míg körülbelül ötven éve, az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején a legnépszerűbb női nevek a Magyar Keresztnevek Tára szerint az Andrea, az Éva, a Katalin, az Ildikó, a Mária, a Zsuzsanna, az Erzsébet, a Judit és a Krisztina voltak, a legtöbbet adott férfinevek pedig a László, a Zoltán, az István, az Attila, a József, a Zsolt, a János, a Sándor, a Gábor valamint a Csaba volt, addig az ezredforduló környékén a külföldi eredetű keresztnevek lepték el a naptárakat.

A legkedveltebb keresztnevek 20 éve és most

A Központi Statisztikai Hivatal interaktív grafikát készített arról, melyek voltak az elmúlt húsz év legnépszerűbb lány- és fiúnevei. Az ezredforduló után a kislányoknak leggyakrabban a Viktória, Jázmin, Anna és Hanna neveket adták. 2000-től 2003-ig a Viktória vezetett, 2003-tól 2008-ig az Anna, 2009-től 2011-ig a Jázmin, 2011-től 2020-ig a Hanna lett a legnépszerűbb. A 25-ös listán helyet kapott továbbá a Boglárka, a Zsófia, a Lili, a Fanni és az Eszter is.

GettyImages-573138549

A fiúknál 2001-től egészen 2020-ig, azaz közel 20 évig a Bence vezetett toronymagasan. 2000-ben a Dániel állt az első helyen, míg 2020-ban már csak a hatodik helyet foglalta el. A Máté és a Levente, valamint a Balázs is a legnépszerűbb nevek között voltak az elmúlt húsz évben. A top 25-ös fiúnevek között helyet kapott a Dominik, az Ádám, a Gergő vagy a Milán is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben a KSH adatait vesszük alapul, míg 2000-ben az öt legnépszerűbb lánynév a Viktória, Vivien, Anna, Alexandra és Fanni voltak, addig 2020-ban a Hanna, Anna, Zoé, Léna, Luca vezetett magasan. Fiúnevek között már nem látni ilyen éles elhatárolódást, 2000-ben az öt legnépszerűbb férfinév a Dániel, Dávid, Bence, Máté, Tamás volt, addig 20 évvel később a Bence, Máté, Dominik, Levente és Noel vezetett.

GettyImages-1095615126

Valburga, Altea, Nabila mint magyar nevek

2020-ban az elmúlt évekhez képest kiugróan magas volt az anyakönyveztetni kívánt utónevek száma Magyarorországon. 2020-ban 609 kérvény érkezett a Nyelvtudományi Intézethez, amiből mindössze 46 női és 21 férfinév kapott zöld utat – írja a 24.hu.  Míg 50 évvel ezelőtt az Erzsébet, az Éva és a Katalin számított közkedvelt névnek, ma már olyan nevek is adhatóak a gyerekeknek, mint az Elefteria, Valburga, Altea, Nabila, Szolina, Héli, a férfinevek közül az Oszama, Farisz, Fadi, Latif, Randolf, Szkott vagy Lex.

Fiú- vagy lánynév? Nem mindig egyszerű eldönteni - Kvíz!

Nem mindig olyan egyszerű eldönteni, hogy egy rendhagyó név vajon fiút vagy lányt takar. Kvízünkben most tesztelheted, mennyire ismered a magyar utóneveket. Tízből vajon hány kérdésre tudod a helyes választ?

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük