Szokatlan, új magyar keresztnevek a magyar gyerekeknek: mostantól így is hívhatják a kicsiket

2020-ban 609 kérvény érkezett a Nyelvtudományi Intézethez, ebből 46 női és 21 férfinév kapott zöld utat.

GettyImages-1189419841
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy gyermek számára a névválasztás a szülők részéről alapos átgondolást igényel, hiszen talán bele sem gondolnak, de egy rosszul választott keresztnévvel a gyermeküket cikizésnek tehetik ki, vagy épp annak, hogy amikor felnőve egy felelősséggel járó pozícióra pályázik, neve miatt komolytalan jelentkezőnek tartják majd őt.

Országonként változó, hogy milyen hatóság engedélyezi vagy épp vétózza meg az anyakönyveztetni kívánt neveket. Nálunk, Magyarországon az MTA Nyelvtudományi Intézetéé a feladat, ahová egyébként százával érkeznek kérések évente.

Elefteria, Valburga, Randolf

Az elmúlt évekhez képest a tavalyi évben mégis kiugróan magas volt az anyakönyveztetni kívánt utónevek száma, 2020-ban 609 kérvény érkezett a Nyelvtudományi Intézethez, amiből mindössze 46 női és 21 férfinév kapott zöld utat - mondta az intézet a 24.hu megkeresésére. Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs tájékoztatása szerint ennek oka az lehetett, hogy a járvány ideje alatt a szülőknek sokkal több idejük volt az utóneveken gondolkodniuk.

GettyImages-615637682

A tavalyi évben a női nevek közül az Elefteria, Valburga, Altea, Nabila, Szolina és Héli, a férfinevek közül az Oszama, Farisz, Fadi, Latif, Randolf, Szkott, Lex és Ejnár kapott zöld utat.

Elutasított nevek: Pandémia, Éden, Fanny

Az elutasított utónevek között főként olyanok szerepelnek, amelyeket külföldön használt, jellemzően idegen írásmódnak megfelelően szerettek volna bejegyeztetni. Mivel hazánkban csak a magyar helyesírásnak megfelelő alak használható, így például a Fanny, Monika, Zaya, Wanda, Jasmin, Dorothy, Jennifer, Antony, Theo vagy Lukas is elutasításra került.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs a lapnak elmondta, egy szülőpáros a Pandémia nevet szerette volna kislányának bejegyeztetni, de ezt nem javasolták anyakönyveztetésre, csakúgy mint az unisex neveket, például a Lee-t, a Nermint vagy az Édent.

Bárki kérheti a bejegyzést

Amennyiben a szülők nem elégedettek a már elfogadott, anyakönyvi bejegyzésre alkalmas nevekkel, hivatalos úton, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényeznie a Kormany.hu portálról letölthető formanyomtatványon. Az államtitkárság továbbítja a kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez.

GettyImages-950692940

És hogy milyen neveket nem javasolnak? Például az újonnan kérvényezett utónevet minden esetben a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni. Nem javasolják az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, csakúgy mint a földrajzi névként, márkanévként és művésznévként, valamint csak családnévként használt alakokat. A teljes listát ide kattintva tudod tanulmányozni.

Fiú- vagy lánynév? Nem mindig egyszerű eldönteni - Kvíz!

Nem mindig olyan egyszerű eldönteni, hogy egy rendhagyó név vajon fiút vagy lányt takar. Kvízünkben most tesztelheted, mennyire ismered a magyar utóneveket. Tízből vajon hány kérdésre tudod a helyes választ?

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük