Megtanít uralkodni az érzelmeken, fejleszti a koordinációt: 9 sport gyerekeknek, amitől sokat fejlődnek
A sportolás fontos készségeket fejleszt a gyerekekben, és kihat a viselkedésükre is.

GettyImages-509291602
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sportolás szeretetével már egészen kis korban érdemes megismerkednie a gyerekeknek, nemcsak az egészségmegőrzés végett, hanem a szociális és koordinációs készségek fejlődése érdekében is.

Természetesen korcsoporttól függ, mikor milyen mozgásformák elsajátítására képesek a picik, hiszen folyamatosan alakul a fizikai és a mentális fejlettségi szintjük. Fontos, hogy minden gyermek a maga ütemében fejlődik, más-más jártasságokban jeleskedik, és ízlésük, mozgásigényük a korral változhat. Mutatjuk korcsportok szerint az ideális sportokat.

Mit sportoljon a gyerek?

2-5 éves kor

A gyerekeknek hatéves koruk előtt még nem elég fejlett a motorikus képességük ahhoz, hogy bonyolult sportokat végezzenek. Ebben a korban nehezen koncentrálnak hosszú ideig egyetlen feladatra, és az egyensúlyérzékük sem a legtökéletesebb. Érdemes olyan alapképességeket fejlesztő mozgásformákat választani, mint a futás, a táncolás, az úszás és a labdadobálás. Mindegyik hatékonyan javítja a koordinációs készségeket, utóbbi pedig a kéz-szem koordinációt is.

GettyImages-466053469

Valójában ilyenkor még játékként fogják fel a testmozgást, és így is kell kezelni, mint egy szórakoztató, aktív időtöltést. Másokat utánozva tanulnak, tapasztalatokat szereznek, és felfedeznek, így javasolt minél rövidebb, velősebb instrukciókat adni, és kerülendőek a versengések.

Egy kutatás szerint azoknak a gyerekeknek, akik már ebben a korban csapatjátékban vesznek részt, a sportteljesítménye a későbbiekben nem feltétlenül lesz jobb, mint másoké. Természetesen, ha a pici ellenállhatatlan vágyat érez focizni, arról sem érdemes lebeszélni.

6-9 éves kor

6 és 9 éves kor között már a legtöbb gyermeknek kialakult az alap motorikus képessége, és különböző, egyszerűbb felépítésű csapatjátékot is elsajátíthatnak. Az előbbi listát ki lehet egészíteni focival, kosárlabdával, tollaslabdázással, otthoni gimnasztikával, jógával, amikhez gyakorlatokat korábbi cikkünkben találtok. A közös vagy csapatjátékok rugalmas szabályok mellett zajlódjanak, a lényeg a sikerélmény és a részvétel. A győzelem helyett inkább a készségek elsajátítása legyen a fókuszban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az előbb említett mozgásformák mellett még a gyerekeknek való harcművészet segíthet a koncentrációs, koordinációs készségek fejlődésében és az érzelmeken való uralkodáson, ilyen a karate, a judo vagy a taekwondo.

10-12 éves kor

Tízéves kor után a gyerkőcök már bonyolultabb sportszabályokkal is megbirkózhatnak. A motorikus képességeik is elég fejlettek, megértik a csapatmunka lényegét és a stratégiákat. A csapatsportok pedig remekül fejlesztik nemcsak a koordinációt, hanem a szociális készségeket is.

Még ebben a korban is kerülendőek a versengésre hívó sportok, nem véletlenül. Ekkor már sokak belépnek a pubertáskorba, egyes gyerekek átmenetileg magasabbak, erősebbek, nehezebbek lesznek társaiknál. Ez ugyan fizikai előnyökkel jár társaikkal szemben, de nem azt jelenti, hogy tehetségesebbek lennének.

GettyImages-1165610668

A később érők átmenetileg hátrányban érezhetik magukat, ami frusztrációt okozhat, és elveheti a kedvüket a további sportolástól. Ilyenkor érdemes őket más mozgásformák felé irányítani, mint az úszás vagy a harcművészetek. Emellett a gyors növekedés idején ismét jelentkezhetnek egyensúly-érzékelési problémák és koordinációs nehézségek. De ez csak az életkor velejárója, semmiképp sem szabad úgy éreznie a gyereknek, hogy az ő hibájából fakad teljesítményének csökkenése.

Érdemes variálni a sportokat, hogy többfajta képességük fejlődjön, és szülőként nem árt odafigyelni arra sem, hogy a gyerek melyeket preferálja.

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Az erőnléthez, az izmok fejlődéséhez fontos tápanyagok forrásai ezek az ételek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük