Miért hat jótékonyan a gyerek jellemére, ha sportolni jár? Nem csak az egészségének tesz jót
Az egészségessége a sportnak csak az egyik pozitív velejárója: észrevehető pozitív hatása lehet a gyerek személyiségére is.

kosarlabda-gyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sportoljon, mert egészséges, sportoljon, hogy megszabaduljon a fölös energiájától. Ha sportol, van elfoglaltsága, és nem csavarog, ráadásul fitt is marad. Általában ezeket az érveket hallani, amikor a szülőkben megszületik a gondolat, hogy a gyereknek sportolnia kellene valamit.

Pedig a sportolás nem csak ennyit, sokkal többet ad a gyereknek: jellemében, személyiségében is pozitív irányba viszi.

Bármit is sportol, az gyarapítani fogja

Azt, hogy mi érdekli, mit szeretne sportolni, a gyereknek kell megválasztania. Akár többet is kipróbálhat, mielőtt dönt. Erre kiváló alkalmat teremtenek az évente megrendezett sportágválasztó rendezvények.

Legyen bár egyéni vagy csapatsport, mindenképpen előnyére fog válni a gyereknek. Gyarapítja szellemileg, értelmében, hiszen alaposan meg kell ismernie az adott sport technikai tudnivalóit, és agyban is, készségeiben is, mert a szükséges mozdulatokat és szabályokat pontosan tartania kell.

A sportnak a személyiséget jó irányba terelő hatása van

Ami a személyiséget illeti, a választott sport szabályainak betartása, azaz a tiszta játék becsületességre tanítja a gyereket. Kitartása ugyancsak nő, és képessé válik önmagát is ösztönözni arra, hogy küzdjön, ne hagyja veszni a célját.

A sportban a gyerek önismerete is fejlődik. Különösen az egyéni sport esetében, megtanul mindent kizárva csak önmagára és mozdulataira koncentrálni. Csapatsport esetén saját maga mellett másokra is figyelnie kell, csapatban kell mozognia. Ez esetben nem viselkedhet önző módon, a közös siker érdekében kell dolgoznia. A csapattársakkal való együttműködés, egy egységként mozgás, verbális és nonverbális kommunikáció velük, valamint az esetlegesen felmerülő konfliktusok megoldása, mind-mind fejleszti a gyerek szociális készségeit.

A sport új barátokat is ad, ami gyerekkorban különösen fontos, de riválisokat is, vagy olyanokat is hozhat a gyerek környezetébe, akik számára nem szimpatikusak, esetleg elítélendő eszközökkel játszanak. Látható tehát, hogy a sport az emberi kapcsolatok terén is sokat tanít a gyereknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sport továbbá megtanít megfelelően fogadni a kritikát, és a hibákra mint javítható nehézségekre gondolni. A sport egyúttal megtanít veszíteni is, hiszen számos alkalommal elő fog fordulni, hogy a csapat nem nyer, vagy az egyéni sportban a gyerek nem éri el a kívánt eredményt. Ezzel együtt azonban a gyerek megtanul felállni a vereségből és újra bizakodni egy jobb, következő eredményben.

A sport felelősségtudatra is nevel, hiszen a gyerek tisztában van vele, hogy edzője, illetve csapattársai számítanak arra, hogy meg fog jelenni az edzéseken, és legjobb tudása szerint fog szerepelni.

Addig jó, míg nem görcsöl miatta a gyerek

Fontos természetesen, hogy a szülő figyeljen rá, ne alakuljanak ki görcsök a gyerekben a megfelelni akarás miatt. A versenyszerű sportolás természetesen jár némi izgulással, de a hasfájós stresszelésig, sírásig nem érdemes eljutni. A sport addig jó, amíg örömet okoz a gyereknek. Ha már nem, akkor érdemes lehet felvetni, hogy próbálja ki magát valami másban, ami kevésbé terheli meg lelkileg.

Szinte hihetetlen így, egy csokorba szedve, mi mindent ad a gyereknek a sport. Az önismeret megtanulásától az emberi kapcsolatokig, a helytállástól a felelősségtudatig, a sikerélménytől a veszteség megéléséig a sport voltaképpen mindent modellez, ami a gyereket felnőttként majd várni fogja. A sport egyfajta személyiségfejlesztés, ami az életre tanít.

Mit mesélnek a gyerekrajzok?

A gyerek személyiségére, lelki világára a rajzai is segíthetnek odafigyelni: mit érdemes ezeken megfigyelni?

Ezt is szeretjük