Hogy rajzolja le a családot a gyerek? 6 árulkodó dolog az érzelmeiről

A gyerekrajzok árulkodóbbak, mint sokan gondolnák. A gyerek családról alkotott képét is tükrözik.

rajz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekrajzok nemcsak annak az emlékei, hogy öt-hat évesen hogy kanyarította a vonalakat, alakokat a gyerek a színes ceruzákkal, és nemcsak a kreatív kikapcsolódás termései. A rajzok dekódolásra váró üzenetek a gyereklélektől.

Amit elmondani még nem tudnak, vagy meg nem fogalmazódik bennük, de érzik, azt a gyerekek rajzaikon keresztül, tisztán, őszintén közvetíthetik a környezet felé. Segítségükkel tehát beláthatóbb, mi zajlik a lelkükben, és felismerhetőbb az is, ha esetleg valami a nevelésben több odafigyelést, változtatást kíván.

A családi háttér, a biztonságérzet, a szülőkkel való viszony meghatározók a gyerek személyiségfejlődésében és érzelmi életében, így a családrajzokat különösen fontos szemügyre venni.

Családrajzok elemzése

Mivel a családot gyakorta rajzolják le a gyerekek, anyag bőven adódhat az elemzéshez. Szükséges is, hogy legyen, hiszen egy-két rajzból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Minimum 10-12 rajz kell ahhoz, hogy visszatérő, esetleg állandó tényezőket fedezhessen fel a szülő a képeken. Mi árulkodik a családrajzokon a gyerek érzelmeiről?

Az alakok elhelyezkedése

A lapot képzeletben függőlegesen felezzük meg! Ha a család középre esik, az arra mutat, a gyerek mindkét szülővel egyformán közeli kapcsolatot ápolhat. Ha a bal oldalra került a család, akkor az anya, ha jobbra, az apa felé irányuló érzelmek dominálnak a gyerek számára.

Ha a családtagok elszórva szerepelnek a lapon, érdekes megnézni, ki ki mellé került a képen, ki van legalul vagy legfelül. A gyerek a tőle távol eső személyt érezheti magától a legtávolabb, a közvetlen közelébe rajzoltat a legközelebb. A családban a dominancia mutatója lehet, hogy a gyerek kit rajzolt a lap felső részére, és kit lejjebb.

Az alakok egymáshoz viszonyított mérete

A családrajzon a figurák egymáshoz viszonyított mérete is számít. Figyeljük meg, ki a legnagyobb, és ki a legkisebb a rajzon! Aki a legnagyobb, a gyerek számára az a legfontosabb, a legmeghatározóbb tag a családban.

Ha a gyerek saját magát rajzolja legnagyobbra, aggodalomra semmi ok: nem arról van szó, hogy túltengne önbizalma, vagy önző lenne. Ez egyszerűen annyit mutat, hogy pozitív érzelmek uralkodnak benne, jól érzi magát. Következésképpen, ha egészen apró másokhoz képest a gyerek figurája, akkor valószínűleg lelkileg nincs jól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A lap kitöltése

Érdemes megfigyelni azt is, a lap méretéhez képest mekkorák a figurák. Ha azok nagyon kicsik, és a lap nagy része üresen marad, a gyerek sajnos szoronghat valamitől. Ha a lapot egészében kitöltik az alakok, esetleg ki is lógnak, a gyereknek szüksége lenne rá, hogy több szeretetet érezzen a családtagoktól, fokozottabb törődést, odafigyelést igényelne.

Mit árulnak el a végtagok?

Ha az alakok teljesek, azaz kezük, lábuk megvan, az a gyerek kiegyensúlyozottságára utalhat. Ha azonban végtagok nélkül rajzolja az emberalakokat, akkor sajnos ellenkezőleg, a gyerek lelki diszharmóniában lehet.

Érdemes felfigyelni a felfelé nyúló karokra. Ha így rajzolja az alakokat, akkor a gyereknek több szülői figyelemre lenne szüksége.

Színek használata

A színválasztás a legkisebbeknél általában tudattalan, hiszen ők még csak a vonalhúzást szeretnék próbálgatni, és nem mérlegelnek, melyik színt vegyék kézbe. Később, ha a használt színek zömében halványak, a gyerek visszahúzódóbb, kevésbé hallatja hangját, talán kissé önbizalomhiányos is lehet. A harsányabb színek a dominanciára, az erős akaratra, bátor megnyilvánulásra utalhatnak.

Hozzátesszük, a vásárolt ceruza minősége nehezíti, torzítja a színhasználat-elemzés eredményét. A rossz minőségű ceruzák, ha a gyerek önértékelése rendben van is, halványak lesznek.

5a

A színezés pontossága

Amikor a gyerek már tudatosabban színez, a sötétebb színek használata, mint a fekete, lehet figyelemfelkeltő jel, de nem feltétlenül rossz lelkiállapotra utaló jelről van szó. Amiatt is választhatja a gyerek, mert egyszerűen erősebben látszik a többi ceruza színénél.

A satírozás jellege ugyancsak árulkodó. A precíz színezés a szabályok betartására, tiszteletben tartására mutat, a hanyag satírozás, a körvonalak átlépése türelmetlenségre, a szabályok alacsonyabb fokú tartására, a határok feszegetésére mutathat.

Fontos, hogy egész kisgyerekektől még ne várjunk csodát, tökéletes színezést, arányokat, alakokat: a bölcsődés, vagy kis óvodás még nem fog úgy rajzolni, mint egy általános iskolás. A rajzelemzést akkor érdemes megkísérelni, mikor a gyerek már magabiztosabban rajzol. Vigyázzunk, hogy a nagyobbacska gyerek ne tudja előre, vizsgálgatni fogjuk a rajzát, hiszen az torzíthat a képen a kevésbé spontán rajzolás miatt.

Bármi negatívra utaló jelet látunk is, ne feledjük, laikusként elemzünk. A sok beszélgetés, odafigyelés minden elemzés nélkül is fontos, de apró negatívumokat segíthet is megoldani. Ha a gyereknek komolyabb lelki baja lehet, az nem kizárólag rajzain látszik meg. Szükség esetén kikérhető pszichológusi vélemény, és érdemes is, amennyiben több jel mutat rá, hogy a gyerek érzelmileg instabil, és a fokozott szülői figyelem sem használ.

Hogyan rajzol házat?

Ne csak a családrajzokat, a házikókat is nézzétek meg! Sokat mesél a gyerekről, milyet rajzol.

Képek: Getty Images, Pixabay.

Ezt is szeretjük