Nem figyelmetlen, csak rosszul hall a gyerek: 3 jel, ami legyen gyanús

Március 3. a hallás világnapja.

Savós középfülgyulladás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz közeledtével a szülők épp fellélegeznének, hiszen véget ér a gyakori légúti betegségek, megfázások időszaka. Ekkor azonban nem ritka jelenség, hogy a gyerek mintha rosszul hallana, felmerül a gyanú, hogy nem egyszerű szelektív hallásról van szó, hanem valami nincs rendben.

Figyelmetlenség, szétszórtság? Tavaszi fáradtság? Dr. Holpert Valéria fül-orr- gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mi állhat a háttérben.

Náthától a halláscsökkenésig

A közösségbe került gyerekeknél évente 5-6 alkalommal előforduló náthás, légúti betegségeket általánosnak tekinthetjük. A gyakori betegségeknek azonban lehetnek kellemetlen szövődményei, ha nem megfelelően vannak kezelve, vagy már eleve fennáll olyan állapot a gyermeknél, amely fogékonyabbá teheti ezekre. Náthás tünetek esetén nagyon lényeges az orr tisztítása, kisebbeknél orrszívóval, majd később önállóan.

- A gyermek életkorának megfelelő orrspray segítségével, a szoba levegőjének párásításával, tengervizes orrspray használatával az orrdugulást kezelni tudjuk. Ennek hiányában az orrüreget a középfüllel összekötő fülkürt nem tud megfelelően szellőzni - magyarázza dr. Holpert Valéria. Ha a fülkürt valamilyen oknál fogva tartósan le van zárva, akkor a szellőzés nem biztosított, és vákuum alakul ki a középfülben. Hetek-hónapok alatt itt savós folyadék szaporodik fel. A folyadék miatt füldugulás jelentkezik, a dobhártya és a hallócsontocskák nem tudnak megfelelően működni, a gyermek hallása romlik. Ezt a betegséget savós középfülgyulladásnak nevezzük.

Fájdalom nélkül: savós középfülgyulladás

Habár a nevében szerepel a gyulladás szó, mégsem okoz erős fájdalmat vagy lázat, mint ahogyan az akut középfülgyulladás esetében azt tapasztalhatjuk. A savós középfülgyulladás hosszú idő alatt, lappangva alakul ki, érintheti egyik vagy mindkét fület. Gyanakodni akkor érdemes, ha a gyermeknél az alábbi tüneteket veszed észre.

Halláscsökkenésre utaló jelek

  • Nem reagál, ha szólítják.
  • Gyakran figyelmetlen.
  • Kéri, hogy hangosabban olvasd a mesét.

Kiket veszélyeztet elsősorban?

A gyakori náthás tünetekkel, orrdugulással járó megbetegedések mellett fokozott kockázatot jelent a megnagyobbodott orrmandula. Ez lehet egyéni adottság is, de kialakulhat a gyakori betegeskedések következtében is. Ha a gyermeknél megfázás esetén nagy küzdelmek árán sem tudod megvalósítani a rendszeres orrtisztítást, akkor sajnos szintén megnő a savós középfülgyulladás kockázata. Jellemző még ezenkívül a családi halmozódás is, vagyis ha egyik vagy mindkét szülőnél előfordult a betegség, akkor a gyermeknél is magasabb a rizikója. Légúti allergia és refluxbetegség esetén is nagyobb a kialakulás esélye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezért fontos mielőbb felismerni

A savós folyadék lassan szaporodik fel a középfülben, a hallás ez idő alatt fokozatosan romlik. Ha a középfülben ez a gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, akkor hegesedés alakulhat ki, ami már tartós hallásromlást okozhat, és már műtéttel sem minden esetben javítható teljes mértékben.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha a gyermeknél magasabb a savós középfülgyulladás rizikója, illetve ha halláscsökkenésre utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! Idejében felismerve a betegség teljesen gyógyítható. Ha a tüneti kezelés nem vezet eredményre, ventilációs tubus beültetésével lehet a gyógyulásig biztosítani a középfül szellőzését. Ha azonban csak későn kerül sor a diagnózisra, a savós középfülgyulladás akár maradandó hallásromláshoz is vezethet!

Immunerősítő teák tavaszra

Az alábbi teák segítenek abban, hogy a gyerek energikusabb, szervezete pedig ellenállóbb legyen.

A 8 legerősebb immunerősítő tea a tavaszi időszakra: melyiket mikortól adhatod a gyereknek?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük