Kéthetente náthás a gyerek? Csak akkor ijedj meg, ha ezt az 3 tünetet tapasztalod

Nem immunhiányos, csak gyerek. De a következő jelekre figyelj!

gyerek-nathas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bölcsődés, óvodás korosztály körében gyakori, hogy a gyerekek nagyjából annyi időt töltenek intézményben, mint amennyit légúti megbetegedés miatt otthon.

Emiatt sok édesanya megijed, hiszen túl azon, hogy a helyzet megnehezíti a munkavállalást és a családi logisztikát, a gyakori nátha akár komolyabb aggodalomra is okot adhat. De csak bizonyos tünetek jelentkezése esetén.

Miért náthás kéthetente a gyerek?

A náthát több mint kétszázféle náthavírus okozhatja, így nehezen alakul ki ellene rezisztencia. Ez magyarázza, hogy egy szezonban többször is elkaphatjuk a betegséget - akár felnőttként is. A gyerekek esetében pedig nem ritka közösségbe kerüléskor, a bölcsőde, óvoda megkezdésével, hogy akár néhány hetente újra megbetegednek. A hatéves kor alatti korosztálynál évente akár 12 náthás megbetegedés is előfordulhat - melynek zöme a szeptembertől áprilisig tartó időszakra sűrűsödik össze. Ha tehát két hetet jár oviba, majd két hetet otthon van, nem jelenti, hogy immunhiányos a gyerek. Egyszerűen ebben az időszakban az immunrendszer tanul, edzetté válik a vírusokkal és más kórokozókkal szemben.

Mivel a nátha nem okoz súlyos megbetegedést, és mivel ilyen sokféle vírustörzs felel érte - melyek ráadásul mutálódnak is -, ezért védőoltást nem éri meg kifejleszteni ellene. A betegség lappangási ideje általában két nap, lefolyása pedig az óvodás korosztálynál akár 12 nap is lehet. Ha azonban bakteriális felülfertőződés alakul ki, ennél tovább is elhúzódhat.

Ilyenkor menjetek orvoshoz a náthával!

Nem javul

Ha a gyerek már tíz napja náthás, az állapota nem mutat javulást, mindenképpen érdemes orvoshoz menni. Ilyenkor előfordulhat, hogy arcüreggyulladás alakult ki nála. Ha az orrfolyás és a tüsszögés mellett egyre gyakrabban köhög is, az további gyanús jel lehet: valószínűleg a nagyobb mennyiségű váladék a garat irányába távozik. Ha lehajláskor a szem alatti terület érzékenységére panaszkodik a gyerek, az ugyancsak arcüreggyulladásra utal.

Ismét lázas

A nátha okozhat hőemelkedést, lázas állapotot is. Ha néhány nap láztalanságot követően ismét 37°C fölé kúszik a hőmérő higanyszála, az bakteriális felülfertőződést jelezhet. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki valószínűleg antibiotikumot ír majd fel.

A fülét fájlalja

Az orrüreget a középfüllel a fülkürt köti össze. Ez a vékony cső felel azért, hogy a dobhártya két oldalán kiegyenlített legyen a nyomás. Mivel gyermekek esetében a fülkürt laposabb szöget zár be, nehezebben nyílik meg, ezért náluk a nátha könnyebben vezethet középfülgyulladáshoz. Ha a kicsi a nátha mellett fülfájásra panaszkodik - vagy azt veszed észre, hogy gyakran nyúl a füléhez -, mindenképpen vidd orvoshoz.

Így előzd meg a náthát!

Már egészen kicsi korban tanítsd meg a gyereknek, hogy ha hazaértek valahonnan, mielőtt leülnétek az asztalhoz, és természetesen WC-használat után alapos, szappanos kézmosás következik. A Covid-19-járvány kapcsán felértékelődött ennek szerepe az életünkben, korábbi cikkünkben egy oktatóvideót is találsz a valóban alapos kézmosásról!

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen az immunerősítő vitaminok is hasznosak, de még jobb, ha a téli időszakban is minél több időt töltötök a szabad levegőn. Legalább a hétvégén érdemes kisebb-nagyobb kirándulásokat szervezni a természetben. A szabad levegőn történő mozgás segít, hogy a tüdő megteljen tiszta levegővel, valamint serkenti a vérkeringést, mindezeknek köszönhetően pedig növeli a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét.

Pest megyei kirándulóhelyek télen

Tanácsos tehát nem megrettenni a kinti hidegtől, bakancsot és vastag kabátot húzni. A következőkben néhány főváros környéki, télen is gyönyörű túraútvonalat mutatunk.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük