Először hallotta beszélni édesanyját a hallássérült baba: megható videót mutatunk

A hallássérült baba reakciójától te is elolvadsz.

Hallássérült csecsemő
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hallás rendkívül fontos szerepet tölt be a beszédfejlődésben, a kommunikációban, sőt az emocionális és szociális fejlődésben is. Amennyiben egy csecsemő hallássérüléssel születik, fontos, hogy minél előbb kiszűrjék, illetve lehetősége nyíljon állapotának megfelelő kezelésre.

Ezerből körülbelül két újszülött érkezik hallásveszteséggel. Sok esetben hallókészülékkel korrigálható a probléma, ám fontos, hogy időben felismerjék azt. 

Először hallotta édesanyját a hallássérült baba

Ha a halláscsökkenés veleszületett, lehet genetikailag meghatározott, de előfordulhat, hogy valamilyen, a terhesség alatt szedett gyógyszer vagy fertőzés következtében alakult ki. Sok kórházban már a születés utáni napokban végeznek hallásvizsgálatot, melynél jó esetben kiderül, ha valamilyen probléma van. Ezt követően további vizsgálatokra lehet szükség. A videóban szereplő baba, Charly siketen született, és pár hónapos korában kapott hallókészüléket. A videó azt a megható pillanatot örökíti meg, amikor a kislány először hallotta meg édesanyja hangját.

A hang az érzelmekre is hat

A baba normál esetben már a magzati élet során hall hangokat: a belső fül a 24. terhességi hét táján alakul ki. Ezt követően már hallja, és reagál az édesanya, az édesapa hangjára, valamint a külvilágból érkező zajokra. A hallott hangok már a születést megelőzően többlettartalommal bírnak, hatnak az érzelmekre, segítik a korai kötődés kialakulását. Épp ezért rendkívül fontos, hogy a hallássérült csecsemők mielőbb segítséget kaphassanak. A fenti videón jól látható az az öröm és meghatottság, mely a baba arcára kiül, miután végre meghallhatta édesanyja hangját. És mintha ugyanekkor egy apró ahaélmény is átsuhanna a kislány arcán, mintha most állna össze számára a teljes kép.

Charly azóta 5 éves nagylány lett. Édesanyja Christy Keane gyakran oszt meg róla és a család életéről információkat instagram oldalán. Az alábbi videóban kislánya cochleáris implantátumáról beszél, melynek köszönhetően Charly hall, érthetően beszél, sőt szívesen énekel is.

Fontos a korai hallásgondozás

A hallássérült csecsemők ugyanakkor kezdenek el hangokat kiadni, mint halló társaik, ám hat hónapos koruk körül ez abbamarad. Ennek oka, hogy féléves korban érkezik el a saját hang tudatosulási ideje, és mivel ők nem hallják magukat, hiányzik a pozitív visszacsatolás, a gőgicsélés elmarad. Bár ebben az életkorban a hallásgondozás még számos nehézséggel jár, hiszen a kicsi még nem együttműködő, piszkálja a hallókészüléket, mégis érdemes időben belevágni. Ha a csecsemő már hat hónapos kora körül kaphat hallókészüléket, akkor a kicsi beszéd- és nyelvi fejlődése nem marad el ép társaihoz képest. 

Nem hagyományos altatási módszer

Az alábbi cikkben szereplő édesapa altatási módszere nem mondható éppen hagyományosnak. De  megmosolyogtató, és végül is működik.

38 millióan látták a tündéri videót: különös altatási módszert próbált ki az apuka

Egy darabig próbálkozott vele, hogy visszafektesse a kicsit, végül feladta.

Elolvasom

Borírókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük