Sokan 65 év felett hirtelen észlelik magukon a problémát: évente fontos lenne a megelőző vizsgálat

65 év felett már sokakat érint a halláscsökkenés, de megelőzhető a nagyobb baj.

GettyImages-1179023264
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A korral járó halláscsökkenés természetes jelenség, az életkor előrehaladtával jellemzően bekövetkezik valamilyen mértékben.

Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tehet az ember, ha a presbycusis tünetei jelentkeznek nála.

Az időskori halláscsökkenés megelőzése

A presbycusis, vagyis időskori halláscsökkenés általában 65 év felett jelentkezik, előfordulása 75 év felett még gyakoribb, és rendszerint mindkét fület érinti. Kialakulása egyfelől természetes folyamat, teljes mértékben megakadályozni nem lehetséges, hiszen ahogyan az idő múlását más testrészeken is megérezheti az ember, a hallószervek működése is a korral változik. Másfelől, ahogyan az izmok, ízületek és az általános fittségi állapot esetében is igaz, a hallás terén is sokat számít az életmód.

Aki vigyáz a hallása épségére, például hallásvédő eszközökkel óvja fülét az erős zajoktól, csökkenti az időt, amit a hangos zajban tölt, máris sokat tett a halláskárosodás megelőzéséért.

A presbycusis oka

Az időskori halláscsökkenést okozhatja a hallás folyamatában fontos szerepet játszó, a fülben a hanghullámokat elektromos impulzusokká alakító csigában lévő szőrsejtek károsodása.

Oka lehet még a túl erős zajnak való kitettség vagy hallóideg-károsító gyógyszerek szedése is. Kialakulása összefügghet egyéb okok mellett meglévő betegségekkel, magas vérnyomással és cukorbetegséggel, de egyéb fül-orr-gégészeti elváltozások, például a hallócsontocskák csökkent működése is szerepet játszhat a megjelenésében.

Mi történik, ha valaki elhanyagolja a kezelését?

Rosszabbul jár az, aki halogatja a kivizsgálást, és megpróbál úgy tenni, mintha a hallása még mindig tökéletes lenne. A hallás fokozatos romlásával rendszerint egyre kínosabban érzi magát az ember társaságban, ahol nem érti, hogy a többiek éppen min nevetnek, vagy pedig sokadszor is visszakérdez.

A hallásvesztés így tovább növeli a szociális izoláció kockázatát, a társas kapcsolatok hiánya pedig fokozza az elmagányosodás érzését. A kezeletlen halláscsökkenés emellett veszélyeket is rejt, hiszen a csengő, a telefon vagy a forgalom zajai nélkül a mindennapi tevékenységek is kockázatot jelenthetnek az idős személy számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a rizikócsoportba tartozó korosztályban évente ajánlott a hallás vizsgálata, mivel az időskori halláscsökkenés fokozatosan alakul ki, és emiatt gyakran későn ismerik fel. Tünetek esetén pedig a szakember felkeresését nem érdemes halogatni, nem szabad megvárni, míg a halláscsökkenés megnehezíti a mindennapokat!

Gyors teszt a színtévesztésről

Az Ishihara-tesztből kiderül, kit érint a színtévesztés. Te felismered a számot az ábrákon?

Teszteld, mennyire látod jól a színeket: milyen szám van az ábrán?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük