Hiába rákkeltőek, a magyar gyerekek nagy része eszi őket - 6 étel, amit hagyj a boltban!

Ropogós vagy éppen színes gyerekkedvenc ételek, melyek növelik a rák kialakulásának veszélyét.

Rákkeltő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rák kialakulásának genetikai és életmódból eredeztethető okai egyaránt vannak. Az állandó időhiány, a fokozott stressz, az egészségtelen táplálkozás mind hozzájárulnak a rosszindulatú daganatok kialakulásához. Az urbanizáció miatt napjainkban már egyre kevesebb családnak van kiskertje, gyerekkortól kezdve mind több olyan ételt eszünk, mely rostban, vitaminban, ásványi anyagban, tápanyagban szegény, nem kimondottan egészséges.

Rákkeltő ételek, amiket hagyj a boltban

Ha szeretnél jobban odafigyelni, fogyasszatok sok zöldséget, gyümölcsöt - lehetőleg minél közelebbi forrásból származót -, illetve más rostban gazdag ételeket - például barna rizst, teljes kiőrlésű tésztaféléket. Az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk néhány olyan táplálékot, melyeket bár a gyerekek szívesen esznek, ám egészségügyi szempontból erősen megkérdőjelezhetőek, így rendszeres fogyasztásuk kerülendő.

A virsli kisgyerekes családoknál jolly joker étel a rohanós napokon, ám tartsd észben, hogy a feldolgozott, füstöléssel, nitrites pácolással, sózással tartósított húsok növelhetik az emésztőrendszeri daganatok esélyét.
Fotó: sergeyryzhov / Getty Images Hungary
A chips egykor a gyerekzsúrok kedvelt nasija volt. Bár a gyerekek szívesen ropogtatják, ma már tudjuk, rendszeres fogyasztása kerülendő, hiszen többek között a benne lévő akrilamidból adódóan potenciálisan rákkeltő lehet.
Fotó: Yana Tatevosian / Getty Images Hungary
Ma már számos boltban kaphatók olyan cukorral bevont fánkok, melyek színes külsejükkel vonzóak a gyerekek számára, ám tápanyagot nem, inkább csak finomított szénhidrátot tartalmaznak. Rendszeres fogyasztásuk túlsúly kialakulásához vezet, mely jelentős rizikófaktor a rák esetében.
Fotó: Getty Images Hungary
A füstöléssel, érleléssel, sózással, vagy kémiai tartósítószerek hozzáadásával készült feldolgozott húsok - például a szalonna, kolbász, szalámi - fogyasztását ugyancsak észszerű minimalizálni - gyereknek és felnőttnek egyaránt.
Fotó: Jupiterimages / Getty Images Hungary
A színes cukorkák, gumicukrok mindig is gyerekkedvenc ételnek számítottak. Tartsd észben, hogy nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyasztva növelik a túlsúly kialakulásának esélyét, ami kiváló alapot teremt a rákos megbetegedéseknek.
Fotó: Halfdark / Getty Images Hungary
A gyorséttermi kínálatra könnyen rákattannak a gyerekek, ám ezek az ultrafeldolgozott ételek nemcsak az elhízás, de a rák kockázatát is növelik.
Fotó: Getty Images Hungary

A cikk az ajánló után folytatódik

Boomerek és Zoomerek - Miért nehéz a generációk közötti kommunikáció?

Steigervald Krisztián generációkutató a Femina Klub áprilisi előadásán arra keresi a választ, hogyan érthetjük meg egymás világát, hogy a különbözőségek helyett a kapcsolódási pontokra koncentráljunk. Hogyan lehet megtalálni a közös nyelvet a digitális bennszülöttek és az analóg világban felnőttek között? Milyen eszközökkel segíthetjük elő az együttműködést, és hogyan tanulhatnak a generációk egymástól, ahelyett hogy egymás ellen dolgoznának?

 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. április 9. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Egyetlen dolog okozhatja a rákos megbetegedések közel felét: átfogó kutatást tettek közzé

Ez az egy dolog lehet felelős a rákos megbetegedések jelentős hányadáért.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük