Szorong a gyerek a sulitól? Így segíts neki - A pszichológus tanácsai

Már becsöngetés előtt szorong a sulitól? Néhány hasznos tanács megfogadásával sokat oldhatsz rajta.

Szorongás az iskolától
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az őszi iskolakezdés minden évben nagy változás a családok életében. Akár elsős lesz a gyerek, akár nem, a nyári szünet szabadságát nehéz magunk mögött hagynunk. A szeptember közeledte épp ezért szorongást válthat ki a gyerekből (is).

Szülőként természetes, hogy próbálsz segíteni neki ebben, de gyakran nem könnyű eldönteni, mivel teszel jót. Dr. Rachel Busman klinikai szakpszichológus tanácsait olvashatod a témában.

Ha szorong a gyerek az iskolakezdéstől

- Az iskolakezdés különösen nagy kihívást jelenthet azoknak a gyerekeknek, akik átmeneti évbe lépnek: általános iskolába, középiskolába, új iskolába mennek. Ugyancsak stresszes lehet, ha változás történik a gyerek szociális életében: lehet, hogy egy jó barát elköltözött, vagy más tanára lesz idén. Ugyanakkor jó hír, hogy a legtöbb gyerek számára az új tanévvel kapcsolatos aggodalmak elhalványulnak, és a szorongó viselkedés átmeneti lesz. A szülő feladata ilyenkor, hogy támogassa gyermekét anélkül, hogy súlyosbítaná aggodalmait - mondja dr. Rachel Busman.

Így segíts neki!

Oldd a saját szorongásod!

A tanévkezdés a szülők számára is szorongást kelthet, hiszen a hosszú nyári szünet után vissza kell állítani a napi rutinokat, új menetrendet kell kialakítani, nem beszélve arról, hogy bár a házi feladat a gyerekek dolga, a kicsik esetében gyakran igényel segítséget. Igyekezz megfigyelni a saját működéseidet! Ideges leszel a szeptember közeledtének gondolatától, a tornyosuló feladatoktól? Ahhoz, hogy a benned felgyülemlő stresszt kezelni tudd, fontos, hogy lehetőleg ne vállalj még több kötelezettséget. Illetve megtaláld azokat a módokat, amik segítenek abban, hogy levezesd a feszültséget: ez lehet rendszeres sport, séta, zenehallgatás vagy baráti beszélgetés. Hidd el, hogy sokkal többet teszel a családodért azzal, ha este kimész futni, és megnyugszol, mint ha felmosnád a lakást. 

Figyelj az aggodalmaira!

Amikor a gyerek az iskolába történő visszatérés miatti aggodalmait fejezi ki - akár új pedagógus, akár a házi feladatok, akár a baráti körében bekövetkező változások miatt -, nagyon fontos, hogy figyelj. Semmiképp se bagatellizáld el a problémát, hallgasd meg komolyan. A „Minden rendben lesz!”, „Nincs miért aggódnod!” mondatok, bár bátorítónak tűnhetnek, valójában nem segítenek neki a szorongás feloldásában. Sokszor csak arra van szüksége, hogy meghallgasd, kiadhassa magából a félelmeit. Ilyenkor sokat segíthet, ha érvényesnek ismered el az érzéseit: a „Tudom, hogy ez most nehéz.” többet segít ilyenkor, mint a „Nem lesz semmi baj!”

Kötetlenül beszélgess!

A gyerekek gyakran többet mondanak el, amikor kisebb nyomást éreznek a beszélgetésre. Épp ezért óvakodj az előre megtervezett, iskolával kapcsolatos diskurzusoktól. Lehetőség szerint kötetlenebb módon kapcsolódj ilyenkor a gyerekkel.

- Nem kell félórás beszélgetésbe bonyolódnotok. Az autóban útközben, vagy az új hátizsák vásárlásakor könnyebben megnyílnak a gyerekek - tanácsolja dr. Busman. Ugyanakkor arra is figyelj, hogy kerüld azokat a mondatokat, melyek azt sugallják, hogy esetleg téged is nyugtalanít a tanévkezdés vagy az, hogy őt szorongani látod.

Legyen ismerős!

Ha a gyerek a változástól, az ismeretlentől fél, azon legegyszerűbben úgy segíthetsz, ha minél előbb ismerőssé teszed számára a szituációt. Ha először megy, vagy új iskolába kerül, és mód van rá, menjetek be az épületbe. Járjátok kicsit a folyosót, esetleg kukkantsatok be az osztályterembe. Ha erre nincs lehetőség, az udvaron nézzetek körül. Amennyiben te ismersz már egy-két szülőt, beszéljetek meg egy közös játszóterezést, fagyizást augusztus második felére. Ez egyébként abban az esetben is jó ötlet, ha nem ismeretlen az osztályközösség, egyszerűen csak hosszú volt a nyári szünet.

Nézz tovább: jóga szorongás ellen

A testmozgás az egyik legjobb szorongásoldó. Ha épp nincs alkalmad elmenni futni, úszni vagy edzőterembe, lefekvés előtt néhány jógagyakorlat is sokat segíthet.

8 egyszerű jógagyakorlat, ami oldja a szorongást és csökkenti a stresszt - Az alvásban is segíthetnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Imges Hungary)

Ezt is szeretjük