Ide ne álljon a gyerek, ha át akar menni a zebrán! Az ORFK és a DPD 8 legfontosabb ajánlása

Tanítsd meg a gyereknek, hogy a zebrán való áthaladáskor is kellő elővigyázatosság szükséges!

GettyImages-1153931192
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szeptemberi iskolakezdés miatt országszerte jelentősen megnőtt a forgalom az óvodák és az iskolák környékén.

A nyári időszakhoz képest jóval több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli és a délutáni órákban egyaránt.

Szeptember: baleset-megelőzési hónap

A legtöbb gyermekből - korukból adódóan - még hiányzik az a képesség és tudás, ami az utakon váratlanul kialakuló helyzetek kezeléséhez szükséges. Kevésbé figyelmesek, mint a felnőttek, viszont jóval energikusabbak és gyakran sokkal meggondolatlanabbak is. Az ORFK Balesetmegelőzési Osztálya és a DPD Hungary fel kívánja hívni a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, ezért szeptemberben egész hónapban a baleset-megelőzés mellett kampányol. Összegyűjtöttünk nyolc hasznos tippet, melyek betartásával jelentősen tudjuk növeli gyermekeink biztonságát az iskolák környékén.

Az ORFK tanácsai

Berzai Zsolt rendőr alezredes a Balesetmegelőzési Osztály vezetője a szülőknek javasol egyszerű baleset-megelőzési tippeket:

  • Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy soha ne lépjenek le az útra anélkül, hogy körülnéztek volna, jön-e jármű - még zöld jelzésnél se.
  • Az is nagyon fontos, hogy mindig használják a zebrát. Sajnos sok felnőtt sem veszi komolyan azt a szabályt, hogy a zebra a gyalogos-átkelőhely, így a gyerekek rengeteg rossz példát látnak. 
  • A zebrán történő átkelés előtt mindig győződjenek meg róla, hogy nem jön autó. A zebrán soha ne menjenek át, ha piros a jelzés, akkor se, ha nem jön semmi.
  • Legyen a gyerekeken láthatóságot segítő ruhadarab vagy kiegészítő: fényvisszaverő csík a táskán, kulcstartó vagy matrica. De az is sokat segít, ha színes, feltűnő színű ruházatba öltöztetjük őket.
  • Ha a gyermek rollerrel vagy biciklivel közlekedik, mindig tegyünk rá lámpát, prizmát vagy fényvisszaverő matricát, illetve ajánlott bukósisak használata is.

A DPD Hungary tanácsai

A DPD futárai egész nap járják az utakat, így nekik is rengeteg tapasztalatuk van azzal kapcsolatban, hogy autósként mire kell figyelni az iskolák környékén, ők a következő hasznos tippekkel egészítették ki a listát:

  • A gyermekek sokkal alacsonyabbak, mint a felnőttek, így az úton közlekedő autósok nehezebben látják meg őket. Iskolák környékén mindig sokkal figyelmesebben és lassabban ajánlott közlekedni.
  • Az egyik legveszélyesebb dolog az utakon, ha takarásból, például egy álló jármű mögül az autó elé lép valaki. A takarásból való kiszaladásra az iskolák környékén a legnagyobb az esély. A gyerekeknek naponta el kell mondani, hogy nem szabad az úton szaladni, illetve ha autó vagy fa mögül lépnek ki, azt még körültekintőbben tegyék - akkor is, ha zebrán készülnek áthaladni.
  • Mindig használjunk hangjelzést tolatáskor, illetve az őszi időjárás miatt megfelelően felkészített, kivilágított járművekkel az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha ezeket a tippeket betartjuk, felelős magatartást tanúsítunk az utakon, és kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek biztonságára, nemcsak a balesetek száma csökken, de példát is mutatunk a felnövekvő generáció számára.

Mennyire ismered a KRESZt?

Ismétlés a tudás atyja - tartja a mondás. A pontos közlekedési szabályok elméleti ismerete a rutinból vezetés vagy egy jelentősebb szünet idején kissé megkophat, ám a sofőr felkészültsége minden esetben nélkülözhetetlen.

8 kérdéses KRESZ-kvíz: szabad-e az álló járművön távolsági fényszórót használni?

Kvíz!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük