Büntetőpont jár érte, de így is sokan megszegik ezt a 3 fontos KRESZ-szabályt

A KRESZ-szabályok megszegéséért büntetőpontok is járnak, ám ez sem mindenkit tart vissza.

GettyImages-1283342362

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KRESZ betartása a közlekedés minden résztvevője számára kötelező érvényű, a közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet pontjainak megszegése nemcsak bírsággal jár, de balesetveszélyes szituációkhoz is vezethet.

Az utakon azonban sajnos nem mindig azt tapasztalja az ember, hogy a közlekedők maradéktalanul betartják a szabályzatot. Ezt a hatóság büntetésekkel szankcionálhatja, a pénzbírság mellett akár több büntetőpont is kerülhet a jogosítványra, hiába tűnik egyébként apró hibának a szabályszegés.

Büntetőpontok a KRESZ-szabályok megszegéséért

Büntetőpontokat nem csak a legsúlyosabb vétségekért kaphat az ember. Ráadásul a jelenleg hatályos rendelkezés értelmében 18 büntetőpont összegyűlése után fél évre bevonják az érintett sofőr jogosítványát, és utánképzést is kell végeznie.

A jobbra tartási kötelezettség megsértése

Sajnálatos módon sokan választják a mindennapokban a belső sávot a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten, noha a KRESZ világosan meghatározza, hogy a jobbra tartás kötelező. Még a gyérebb forgalmú utakon is köteles személygépkocsi vezetője visszatérni a jobb szélső forgalmi sávba egy előzést követően. A bírság mellett egy büntetőpont is járhat a szabály áthágásáért.

Kivételt képez, ha egyszerre több járművet kíván valaki megelőzni, olyankor ugyanis folyamatos haladásra is igénybe veheti a párhuzamos forgalmi sávot, amennyiben ezzel a gyorsabb sebességű járművek haladását nem akadályozza, illetve akkor is, ha a külső sávba a sűrű forgalom miatt visszatérni nem lehet.

Záróvonalon való áthaladás

A KRESZ a következőképp fogalmaz a záróvonalról: „hosszirányú folytonos vonal, amely az úttest felezővonalát jelzi, illetőleg a két forgalmi irányt, a forgalmi sávokat egymástól, vagy a nyílt villamospályát a forgalmi sávtól választja el; a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad.”

A záróvonalat tehát tilos átlépni vagy érinteni, akkor is szabályszegésnek minősül, ha az előzés közben úgy lépi át a járművezető, hogy még a vonal előtt kezdte meg az előzési manővert. A sofőröknek javasolt egyfajta magas falként tekinteniük a vonalra, melynek felfestése indokkal történt, súlyos balesetek előzhetők meg a rendelkezés betartásával. Ráadásul ellenkező esetben két büntetőpont is terhelheti a jogosítványt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló jármű melletti elhaladás megállás nélkül

A vezetőnek mindig fokozott óvatossággal kell megközelíteni a helyet, ahol a gyalogos elsőbbséget élvez, így a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet is. Ennek olyan sebességgel szabad történnie a KRESZ alapján, hogy a járművezető eleget tudjon tenni az elsőbbségadási kötelezettségének, és szükség esetén meg tudjon állni.

A zebra előtt megálló, illetve forgalmi okokból ott álló jármű mellett tilos és rendkívül veszélyes lendületből elhaladni. A szabályzat kimondja, hogy a jármű mellett meg kell állni, továbbhaladni pedig akkor szabad, ha a sofőr meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének megsértése nélkül megteheti. Ez súlyos vétséget jelent, hiszen a be nem látott szakaszon akár gázolás is előfordulhat. Megszegése öt büntetőpontot von maga után.

10 kérdéses KRESZ-kvíz

A villámgyors KRESZ-teszt kérdésére tudni kell a választ jogosítvánnyal.

Átmennél most is a KRESZ-vizsgán? 10 gyors kérdés, és kiderül

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük