Egyetlen dolog okozhatja a rákos megbetegedések közel felét: átfogó kutatást tettek közzé

Ez az egy dolog lehet felelős a rákos megbetegedések jelentős hányadáért.

Elhízás káros következménye a rák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Világszerte egyre nagyobb problémákat okoz egyetlen dolog, mely sokakat érint, és a legfrissebb kutatások alapján a rákos megbetegedések egyik legfőbb kockázati tényezője.

Az elhízás és a rák kialakulása

A svédországi Lund Egyetem által végzett átfogó vizsgálat kimutatta, hogy az elhízás a rákos esetek közel feléért felelős. Közel 800 ezer résztvevőt figyeltek meg körülbelül negyven éven keresztül, különös figyelmet fordítva testsúlyukra, a vérnyomásukra, a vér glükózszintjére, a vérzsírszintjükre és az életmódjukra.

Elhízás káros következménye a rák 1
Fotó: MarianVejcik / Getty Images Hungary

A kutatás eredményei szerint a vizsgált esetek 40 százalékában találtak kapcsolatot a túlsúly és a rák kialakulása között. 32 különböző rákfajta esetében bizonyult relevánsnak az eredmény, míg korábbi nemzetközi kutatások csak 13 típust azonosítottak ilyen módon. Jason Halford Professzor, az Európai Elhízáskutató Társaság (EASO) elnöke szerint a kutatás eredménye megerősíti azt, amit sokan gyanítottak: az elhízás valószínűleg sokkal több rákfajta kockázati tényezője, mint azt eddig bizonyítani tudták.

A Lancet által közzétett globális becslések szerint több mint egymilliárd ember él elhízással világszerte, beleértve körülbelül 880 millió felnőttet és 159 millió gyermeket. A legmagasabb arányok Óceániában, a Tonga és az Amerikai Szamoa területén élő nők, valamint Amerikai Szamoa és Nauru férfi lakossága között mutatkoznak meg, ahol a felnőttek 70-80%-a túlsúlyos. Magyarország elhízás tekintetében meghaladja a régiós átlagot, a nők 25,3%-a és a férfiak 24,9%-a érintett.

Az elhízás többféleképpen is hozzájárulhat a rák kialakulásához, ám a legfontosabb tényezői az inzulinrezisztencia és a szervezetben lévő krónikus gyulladások. Az inzulinrezisztencia növeli az inzulinszintet és az inzulinszerű növekedési faktorokat (IGF-1), amelyek elősegítik a rákos sejtek növekedését. Emellett a zsírsejtek hormonokat és citokineket termelnek, amelyek gyulladásokat okozhatnak, és hozzájárulhatnak a rákos sejtek szaporodásához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az elhízás megelőzése és kezelése alapvető fontosságú a rák megelőzése szempontjából. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás kulcsszerepet játszik ebben. Naponta kellene valamilyen fizikai tevékenységet végeznie mindenkinek, beleértve az erősítő és kardioedzéseket. Emellett fontos csökkenteni az ülve vagy fekve töltött időt, az inaktív periódusokat némi mozgással meg kell szakítani - irodai minigyakorlatokért kattints ide.

Az ideális napi kalóriabevitel az életkortól, anyagcserétől és a fizikai aktivitás szintjétől függ, de általában a nők esetében 2000, a férfiak esetében pedig 2500 kalória javasolt - ebből a cikkből kiderül, hogyan tudod kiszámítani a napi kalóriaszükségletedet! 

Elhízás káros következménye a rák 2
Fotó: FreshSplash / Getty Images Hungary

Az elhízás és a rák közötti kapcsolat egyre inkább elfogadott tény, és a Lund Egyetem kutatása újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy az egészséges testsúly megőrzése elengedhetetlen a rák megelőzésében. Az elhízás globális terjedése komoly egészségügyi válságot jelent, és az egyéni életmódbeli változtatások mellett a társadalmi szintű beavatkozások is szükségesek a rákos megbetegedések csökkentéséhez.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás nemcsak az elhízás, hanem számos más krónikus betegség megelőzésében is kulcsszerepet játszik, így érdemes ezeket a szokásokat a mindennapi élet részévé tenni.

Ez az étel 50 fölött is garantáltan felturbózza az anyagcserét - 4 módszer az időskori elhízás ellen

A menopauza megjelenésével lelassulhat az anyagcsere, ami időskori elhízáshoz vezethet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük