Burokrepesztés, oxitocin, hasba könyöklés: nem könnyű normális orvost találni kismamaként - Személyes élmények

Megkérdeztünk néhány édesanyát, milyen tapasztalataik vannak.

Orvosválasztás, szülészválasztás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Semmi kétség, egy nő életében a legérzékenyebb, legkiszolgáltatottabb helyzet, amikor szülni megy. Természetes és normális igény, hogy szeretné a legmegfelelőbb, legkorszerűbb eljárást az intézményben, ahol a baba megérkezhet, és egy emberséges, jól felkészült, felelősségteljes orvost.

Ezt a kérdést tehát alaposan át kell rágni, de a rettegésig fokozni az aggodalmat nem szabad: inkább tájékozódni érdemes, és minél több lehetőséget, embert feltérképezni. 

Utánajártunk a tapasztalatoknak, személyes élményeknek

Édesanyákat kérdeztünk meg, milyen gondolatokkal láttak neki orvost keresni, milyen tapasztalatokat szereztek kismamaként ebben, és ezután milyen élménnyel jöttek ki a szülőszobáról.

Egy kétgyermekes anya másodszor bölcsebb volt

Második kislánya születésekor már megfontoltabban választott, mert első szülése rossz élmény volt. 

- Az első terhességemkor nem voltam tisztában azzal, hogy hogy működik ez az orvosválasztás, ajánlottak valakit, el is mentem hozzá, és, mivel a kórházban rendelt, nem is gondoltam, hogy fizetni kell. Mikor baj volt, és nem tudtam elérni, akkor esett le, hogy valószínűleg kellett volna. Na, ezek után kezdtem el alaposabban utánajárni, sok ismerőst megkérdeztem, internetes fórumokat olvasgattam, és kismamalapokat, végül az alapján választottam, hogy ki vezet szülést az adott kórházban, ahol szülni szerettem volna, ami bababarát kórháznak volt kikiáltva, ami azt jelentette akkoriban, hogy támogatják, vagy legalábbis nem tiltják az alternatív szülést, illetve a csecsemőosztályon együtt lehet az anya és a baba, és a szoptatást is támogatják. A 30. hét környékén kezdett világossá válni, hogy ez az orvos sem volt annyira jó választás, nem szeretett válaszolni a kérdéseimre, nem volt empatikus egyáltalán, viszont rengeteg pénzt otthagytam nála. Próbáltam másik orvost keresni, de ennyi idős terhesen már nem vállalt el senki. Végül nála szültem. Bebizonyosodott, hogy tényleg rossz döntés volt: siettette a szülést minden lehetséges eszközzel, burokrepesztés, oxitocin, hasba könyöklés, nem választhattam szabadon testhelyzetet, pedig ezt előtte kértem is, nem tájékoztatott semmiről, hogy éppen milyen beavatkozás fog történni, sőt, még arra is célozgatott, hogy jobb lenne, ha nem kiabálnék.

A második terhességem előtt eldöntöttem, hogy mindenképpen nőgyógyásznőt fogok keresni, és sikerült találnom egy kismamás oldalon egy nagyon empatikus, felkészült, türelmes nőgyógyászt, akivel mindent meg tudtam vele beszélni, mit szeretnék, mit nem. Végigkísérte a szülésemet, nem avatkozott bele feleslegesen, hagyta, hogy minden menjen a maga útján, és csodálatosan simán alakultak a dolgok. Ma már úgy gondolom a tapasztalataim alapján, hogy, ha komplikációmentes egy szülés, akkor nincs szükség orvosra, egy szülésznő vagy dúla tökéletesen tudja kísérni a szülést, egy orvosnak semmilyen feladata nincs egy sima szülésnél. Ha még egyszer szülnék, nem választanék orvost, hogy azért fizessek neki, hogy békén hagyjon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy kisfiú édesanyja szerencsés döntést hozott, mikor orvost váltott

Hallgatott a belső hangra, hogy ismert orvosa nem lesz megfelelő választás a szüléséhez. Terhességét és szülését végül egy olyan orvos kísérte végig, akire pozitív érzésekkel gondol vissza:

- Sok első babáját váró kismama nincs tisztában azzal, hogy mik a lehetőségei, szülész-nőgyógyász orvost, szülésznőt, esetleg dúlát keressen? Vagy hagyjon mindent az ügyeletes orvosra? Mivel eredetileg vidéki vagyok, nagy fejtörést jelentett, kit válasszunk, aki ott lesz életünk meghatározó eseményén, és szakértelmével és személyével biztonságot nyújt nekünk. Első körben állami egészségügyi központba mentünk, ahová területileg tartozom, de hamar kiderült számomra, hogy sem az orvos személye - akihez évente jártam prevencióra -, sem a rendelő felszereltsége nem volt olyan, ahová nyugodt szívvel jártam volna, így úgy döntöttünk, magánorvosnál szülök majd. A hozzánk legközelebbi magánorvosi rendelőbe jelentkeztem, ott két szülész-nőgyógyászt "próbáltunk ki", végül másodjára megtaláltuk a doktornőnket, aki szakértelmével és személyiségével sokat tett a terhességemért és a szülésért. Sajnos sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak a magánorvost, a kivizsgálások borsos árat kóstálnak, de nekem az volt elsődlegesen a szempont, hogy biztonságban, jó kezekben érezzem magam és a babám.

Egy háromgyermekes anya szerencséje

Van olyan is, aki marad a réginél. Utolsó megkérdezett anyukánk ilyen esetre példa:

- Nekem nagy szerencsém volt, mert már kiskamasz korom óta ugyanahhoz az orvoshoz jártam, nem kellett keresgélni, mikor terhes lettem. Mivel rengeteg rémtörténetet hallottam cserben hagyó szülészekről és zord nőgyógyászokról, még azt a kompromisszumot is vállaltam, hogy iszonyú messzire jártam hozzá el, ami nem kis kényelmetlenség volt a szülések előtti vizsgálatoknál és a gyermekágynál, de még így is nagyon megérte. Mivel a kórházban, ahol szültem, nagyon szuperek voltak a szülésznők, csak az egyik gyereknél fogadtunk külön, de a másik kettőnél is nagy szerencsénk volt az ügyeletesekkel. Máskülönben nem könnyű elkapni és lefoglalni a sztárszülésznőket, már akkor érdemes megtervezni az ilyesmit, amikor a gyerek megfogan. A szülésznő és az orvos szerintem viszont már sok együtt, így is elég kellemetlen, hogy ennyien nézik az embert, miközben nyűglődik.

Érdemes időt szánni a keresésre

Van úgy, hogy valaki elhagyja régi orvosát, mások még a távolság és egyéb nehézségek ellenére is megmaradnak a jól ismertnél. Bárhogy történik, a döntés oka mindig ugyanaz: a bizalom, a biztonságérzet, a szakértelem. 

Azt, persze, hogy az adott orvos jó választás volt-e, vagy sem, sajnos csak utólag tudja meg a kismama, de, hogy minél nagyobb esélye legyen pozitív tapasztalatot szerezni, időt kell fordítani a megfelelő ember megkeresésére, aki rászolgál a neki szavazott bizalomra. Akár menet közben, nagy pocakkal is van mód váltani, ha a meglévő orvosban megrendeül a bizalom. Talán kicsit nehezebb, mint a kezdetek kezdetén, de nem lehetetlen. Sajnálatos módon rengeteg az olyan orvos, aki minden emberséget mellőzve, durván bánik a kismamákkal, és talán indokolatlan beavatkozásokat is végez, nem avatja be a kismamát, mi fog történni. Erre utaló jelek már a terhesgondozás idején is kiderülhetnek, de kismamafórumokon is lehet kérdezősködni, ki hogyan viselkedik a szülő nőkkel, mik a tapasztalatok az adott kórházban.

A nő szülés után

Új életet hozott a világra, ezért gyönyörű: az anyai test szépségéről készített fotósorozatot egy fotós, ebből mutatunk most képeket.

Szép, mert egy új életet hozott a világra: ilyen egy valódi női test szülés után

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük