6 mondat, amivel fejlesztheted a gyerek önbizalmát és önképét: feloldják a szorongást

Szülői mondatok, amikkel sokat tehetsz gyermeked önbizalmáért.

Önbizalom-fejlesztő mondatok gyerekeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak gyerekek, akik természetüknél fogva kicsit visszahúzódóbbak, szemérmesebbek, kevésbé kommunikatívak, mint extrovertáltabb társaik. Ez még nem jelenti azt, hogy kevés önbizalommal rendelkeznének. A visszahúzódó gyerekek általában rendkívül jó megfigyelők, és sok dolgot tisztán látnak. De ami a lényeg, hogy egy gyerek sem születik önbizalomhiánnyal és önértékelési gondokkal, a nevelés és a környezeti hatások azok, amelyek ezeket kialakíthatják.

A gyerek önbizalmának csorbításában, vagy ellenkezőleg, növelésében nagy szerepet játszanak a szülők és a kicsi életében történt események. Egy nehéz válás olyannyira megtépázhatja a kis lelkét, mint az állandó, túlzott szigor, vagy az olyan nevelési elvek, amelyek azt sulykolják belé, hogy nem elég jó, vagy egyedül semmire sem képes. 

Így fejleszd a gyerek önbizalmát

Önbizalom-hiányos, kisebbségi komplexussal küzdő gyerek többféleképpen születhet. Akit az iskolában állandóan csúfolnak, akit kirekesztenek, különösen veszélyeztetett ebből a szempontból. Az olyan szülői megnyilvánulásokkal is aláásható az önértékelés, mint például, ha nem ad neki választási lehetőséget, ha nem bíz rá feladatokat, mondván, úgyis elrontja, eltöri, kiönti, ha megkérdőjelezi a gondolatait és érzéseit. Az is önbizalomhiányhoz vezethet, ha a szülő még a széltől is óvja a csemetéjét, és mindent ő csinál meg helyette. Pedig a gyerek akkor válhat sikeres és kiegyensúlyozott, boldog felnőtté, ha egészséges önbecsüléssel rendelkezik.

GettyImages-871113214

Ha úgy látod, gyermekednek elkél egy kis önbizalomtuning, az alábbi mondatokkal segíthetsz neki. 

"Ezt nagyon ügyesen csináltad, büszke vagyok rád."

Megoldott egy nehéz házi feladatot, összeszerelte a biciklijét, esetleg jó helyezést ért el egy sportversenyen? A szülő ne fukarkodjon a dicsérettel, persze a ló túlsó oldalára se essen, ne járjon azért vállveregetés, mert mondjuk bedobta a piszkos zokniját a szennyesbe. Ha nagy eredményeket ért el, például színötös lett a bizonyítványa, vagy kimagaslóan teljesített egy sportversenyen, a dicsérő szavak mellett olyan jutalomban is részesülhet, mint például egy közös kirándulás vagy olyan program, amit ő szeretne. 

"Nekem sem ment elsőre."

A felnőtt ember önbecsülését is megtépázhatják a sorozatos kudarcok, hát még a gyerekekét. Biciklizni sem úgy tanulunk meg, hogy felülünk rá, és már tekerünk is vele, sok gyakorlás és tapasztalat kell ahhoz, hogy idővel flottul menjen, és ne a földön kössünk ki. Egy adott szituáció kapcsán a szülőnek érdemes elmondania a gyereknek, hogy ő maga sem tökéletes, és vannak dolgok, amelyek neki sem sikerültek elsőre, amit kudarcként élt meg az életben, amiben hibázott, de tanult belőle. Van, amin vagy túllendül az ember, vagy kitartással és gyakorlással tesz ellene. 

A cikk az ajánló után folytatódik

"Tudom, hogy sikerülni fog!"

A biztatás arra jó, hogy a gyerek elhiggye: bíznak benne, és ha a bátorítás sikerélményt szül, az az önbizalmán is nagyot dob. 

"Mi a véleményed?"

Ha a szülő egyenrangú partnerként kezeli a gyereket, és bizonyos őt érintő dolgokban is kikéri a véleményét, a kicsi tudja majd, hogy az ő meglátásai fontosak mások számára, és érzi, hasznos tagja a családnak, akire számítanak.

GettyImages-1095960614

"Gyere, próbáljuk meg együtt!"

Jó, ha érzi a gyerek, hogy a szülőre bármilyen helyzetben számíthat. Persze nem arról van szó, hogy mostantól csak a szülő oldja meg a házi feladatot, de legyen tisztában a gyerkőc azzal, hogy segítséget kérni nem szégyen, és ha elakad valamiben, a szülő ott van mellette, és tudja, hogy számíthat rá.

 "Tanulj meg bocsánatot kérni!"

A küszködő gyermeknek nem attól lesz nagyobb az önbizalma, ha kibújhat a felelősség alól, vagy ha rossz fát tett a tűzre, a szülő pedig legyint egyet, mondván, ne sérüljön a kis lelke a szidástól.

GettyImages-611594616

Ha a gyerek rossz fát tett a tűzre, vagy nem úgy sikerült valami, ahogy azt elképzelte, nem kell azonnal a sárga földig lehordani emiatt, noha meg kell rá kedvesen tanítani, hogy a tetteiért vállaljon felelősséget, ha kell, kérjen bocsánatot, és a szülőkkel közösen ötleteljenek a megoldásról. Ha ezt megtanulja, önbizalommal felvértezve és nem szorongva oldja meg a később felmerülő problémákat. 

5 mondat, amit egy fiúnak gyakran hallania kell az apjától

Fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy támogató, segítő apaképe, hiszen hiánya befolyásolja mind a lányok, mind a fiúk későbbi személyiségét. Egy jó apa nemcsak a tiszteletet tanítja meg csemetéjének, vagy azt, hogyan kell helytállni és küzdeni a világban, de hatással van a fiúk jellemének kialakulására is. 

5 mondat, amit egy fiúnak gyakran hallania kell az apától: sokat számít, milyen felnőtt lesz belőle

Bárkinek születhet gyereke, de apának lenni életre szóló hivatás, ami nagy felelősséggel jár.

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük