A szülőnek egy mondat, de a gyerekben lelki sérülést okoz: rossz pillanatban is tabu
A gyereklélek törékeny, akár a tojáshéj, és mindent magában tart, akár egy szivacs.

szulo-gyerek-vita
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyereket nevelni öröm, áldás, büszkeség és felelősség, utóbbi alatt azonban nemcsak a testi, de a lelki épség is értendő. Sajnos a mai világban nagy kihívás, és burokban nevelni az ő érdekében sem érdemes, de amennyire csak lehet, meg kell próbálni megvédeni a gyereket minden olyan hatástól, ami akár hosszú távú lelki törést is okozhat benne.

Furcsa talán, de a szülőnek saját magától is meg kell védenie a gyerekét. Persze ki akarna jobbat a számára, mint ő? - kérdezhetik sokan. Sajnos azonban a szülő is emberből van, és olykor, főleg stresszes napokon, meggondolatlan lehet. Elég egy rosszul szőtt mondat, egy haragból odavetett szó, sajnos akár egész életében árnyékként kísérheti a gyereket.

Négy ártó mondat

Érdemes hát előre végiggondolni, mik azok a tabumondatok, amiket semmi esetre sem mond a szülő a gyerekének. Három kerülendőről mondjuk el, miért árthat.

Kinek a rokona vagy te? Az enyém nem, elcseréltek a kórházban!

Hisztizik a bolt közepén? Hazudik? Ellóg óráról? A nagyon problémás gyereknek sem szabad az arcába vágni, hogy valószínűleg nem is tartozik a családhoz, hisz nem illik bele a viselkedése miatt. Ez nem szolgálja a célt, hogy megjavuljon, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek sok mindent szó szerint értenek, és óriási szorongást is kiválthat egy ilyen meggondolatlan mondat. Kamaszként óriási lavinát indíthat el egy ilyen mondat: a gyerek eltávolodik, kívülállónak érzi magát.

Soha nem viszed semmire!

A rossz jegyek okát kell megkeresni, nem sötét képet festeni a jövőről a gyerek elé! Lehet a háttérben lelki probléma, kialvatlanság, tanulási nehézség, tanár-diák konfliktus, iskolai bántalmazás, betegség - sok-sok minden megbújhat egy romló átlag mögött. Ha a gyerek rendre azt hallja, soha nem viszi majd semmire, egy idő után el is hiszi. Nem fog bízni a saját képességeiben, és egyszerűen elmegy a kedve a tanulástól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hülyeségeket kérdezel, kisfiam!

A gyerek úgy érkezik a világra, hogy arról semmit sem tud, ám csak tapasztalás útján nem lehet mindent megtanulni. Természetes, hogy a gyerek kérdez, szülőként pedig feladatod válaszoddal segíteni őt a világ megismerésében. Ha furcsa kérdése is van, ne küldd el azzal, hogy butaságokat beszél. Ezzel azt idézed elő, hogy máskor nem mer hozzád fordulni, és saját magáról is az a tévképzete támad, hogy minden kérdése a butaságáról árulkodik.

Te? Persze! Soha!

Amikor a gyerek előhozakodik egy céllal, soha ne intsd le azzal, hogy ő az adott dolog elérésére képtelen lenne. Lehet, hogy az adott dolog, amit kitűz maga elé, irreális dolog, de ha nem is űrhajós pályáról, hanem egy jegy javításáról van is szó, szülőként a feladatod, hogy biztasd, és éreztesd vele, hogy feltétel nélkül hiszel benne.

Ezt is szeretjük